Skrifter av Queerhistoriens vänner

Webbtidning grundad 2020 som delar forskningsbaserad populär information om Finlands queerhistoria och dess källor.

Senaste texter på svenska

Mest av texter finns på finska sidan. Läs mer på webbtidningen Skrifter av Queerhistoriens vänner.

 • Regnbågsfyren

  , , ,

  Åland 100 ur ett queerhistoriskt perspektiv: #åland100queer

  Ålands självstyrelse firade sitt 100-årsjubileum på självstyrelsedagen den 9 juni 2022, det var då exakt 100 år sedan landstinget (det som numera är lagtinget) sammanträdde för första gången. Jubileumsfirandet inleddes […]

  Läs mer

 • Mikrofilmikuva sanomalehtikirjoituksesta "Homoseksuaalisuuden ongelma"

  Varpu Alasuutari

  ,

  Att skriva – att påverka! Queert inflytande i skrift, från insändarspalterna till instastories

  Då aktivism som driver queeras och transpersoners rättigheter diskuteras är det ofta de synliga formerna av aktivism man fäster sig vid. Mindre uppmärksamhet riktas mot en mer lågmäld och anspråkslös form av aktivism: att skriva. I artikeln granskar Alasuutari och Iisakka den skrivna textens aktivismkontinuum.

  Läs mer

 • Henkilö valkoisessa t-paidassa, jossa romanilipun punainen kärrynpyöräsymboli sateenkaaripohjalla.

  Queerhistoriens vänner

  ,

  Kurragömma med kärleken – romsk queerhistoria

  I Finland finns ingen forskning kring romer som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter. Det ser för tillfället ut som om sådana personer inte finns, eller aldrig ens har funnits, i Finland. Det intrycket vill man också ge i den romska gemenskapen, där man ogärna talar om saken. Den här artikeln ger läsarna information om och…

  Läs mer

 • Työväen Arkisto

  ,

  Dokumentera självupplevd queerhistoria

  Arbetararkivet bevarar arkiv från organisationer, privatpersoner och forskningsinstanser med queer anknytning. Kommittén för Arbetartradition tar emot memoarer och intervjuer.

  Läs mer

 • Miska Karhu

  ,

  Porträtt av ett kärlekspar avslöjar – genom att dölja allt

  Jag känner mig upprymd alltid då jag ser en selfie tagen på en prideparad. Varje bild av personer som går hand i hand är resultatet av en kamp som sträcker sig över många decennier. I varje bild syns spåren av den tid då prideparader inte ordnades och homosexualitet var olagligt.

  Läs mer

 • Jukka Lehtonen

  ,

  Den senfärdiga sjukdomsklassificeringen

  Homosexualitet avlägnades ur den finländska förteckningen över psykiska störningar för 40 år sedan (26.6.1981). Den var inte längre en psykisk störning, och hundratusentals lesbiska, homosexuella och bisexuella som klassats som sjuka blev plötsligt friska.

  Läs mer

 • Lähikuva liehuvasta sateenkaarilipusta.

  Tuula Juvonen

  ,

  ”Kära vän!” – Kvinnors kärleksförhållanden med varandra på 1800-talet

  Ibland stöter vi fortfarande på tanken att det skulle vara opassande eller sårande att lyfta fram homosexualitet hos de högre ståndens kvinnor på 1800-talet. Att erkänna kvinnors samkönade förhållanden som en möjlighet förser ändå äntligen dagens kvinnopar med den historia som varit förlorad under en lång tid.

  Läs mer

 • 96-lehden kansi, jossa isolla teksti "seksuaalivähemmistö"

  Eva Isaksson

  ,

  Jag var ung på 1960-talet

  “50 år. Det kan antingen vara ett ögonblick i historien eller en lång tid, beroende på vad exakt det är man mäter. Är det ett människoliv handlar det för det mesta om dryga hälften av det. Trots att ungdomsåren ligger ett halvsekel tillbaka i tiden påverkar de resten av livet i hög grad.” Eva Isaksson…

  Läs mer

 • Sandra Hagman

  ,

  Domar för homosexualitet – en bakgrund

  Otukt med en person av samma kön fanns nämnt i Finlands strafflag i 76 år, från 1894 till 1971. I paragrafen nämndes både mäns och kvinnors sexuella akter med personer […]

  Läs mer

 • Miikka Vuorela

  ,

  Straffrättslig kontroll av homosexuellt umgänge i Finland

  I den här artikeln diskuterar jag otukt mellan personer av samma kön ur brottsstatistikens synvinkel. Jag utgår från statistiken över de straff som utfärdats för brott i Finland, där det framkommer hur många personer dom dömts för ett brott och vilka straff som utfärdades.

  Läs mer

 • Kaksi kirjaa pöydällä: Rakkauden monet kasvot (toimittaneet Sievers ja Stålström) sekä Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia (kirjoittanut Tuula Juvonen).

  admin

  , ,

  Data från Dataarkivet kan användas för att studera queerhistoria från efterkrigstidens Finland till idag

  Under årens lopp har Dataarkivet, som specialiserat sig på arkivering av samhällsvetenskapliga forskningsdata, samlat en omfattande uppsättning forskningsdata om sexuella minoriteter och könsminoriteter. Skriftliga undersökningar, intervjuer och enkäter finns tillgängliga […]

  Läs mer

 • Paperipino, jossa päälimmäisenä sateenkaarella ja RFSL:n logolla varustettu kirje otsikolla "Korrespondens med Finland"

  Peter Edelberg

  ,

  RFSL:s samlingar i Riksarkivet i Stockholm

  Nordens första förening för homosexuella, Forbundet af 1948, grundades i Danmark år 1948. År 1950 utvidgades verksamheten till Sverige, där en underförening grundades.

  Läs mer

 • Leena Ahonen museon esinearkistossa.

  Leena Ahonen

  , ,

  Arbetarmuseet Werstas: Museiobjektet bär med sig budskap

  Med bomullshandskar lyfter jag en ljusblå Triumph sport-bh av konstmaterial ur lådan, placerar den på fotobordet, fotograferar och mäter den och inspekterar dess skador. Lite senare syr jag fast i den ett vitt kantband, på vilket jag har skrivit objektnummer och packar sedan behån i silkespapper i en låda. Jag transporterar lådan till textilförrådet.

  Läs mer

 • Vaaleanpunainen pinssi, jossa lukee käsin kirjoitettu teksti Extaasi ja alla kaksoisnarttumerkki, jossa ympyröiden sisällä A-kirjain.

  Leena Ahonen

  ,

  Arbetarmuseet Werstas: Bli en del av historien genom en museidonation!

  Arbetarmuseet Werstas har det nationella ansvaret för dokumentation av queerhistoria i Finland. Werstas HBT-samling kring temat könsminoriteter och sexuella minoriteter började byggas upp år 2002. Samlingen är alltså ännu liten: i den ingår ca 1 500 föremål, ca 3 000 fotografier och sammanlagt ca 500 olika böcker och småtryck.

  Läs mer

 • admin

  , ,

  Queerhistoriens vänner rf inleder sin verksamhet

  Queerhistorisk månad har sedan år 2018 firats i Finland årligen i november. Under månaden synliggör museer, arkiv och bibliotek homosexuella, lesbiska, bisexuellas och transpersoners historia genom att lyfta fram olika […]

  Läs mer

 • Lähikuva liehuvasta sateenkaarilipusta.

  Tuula Juvonen

  ,

  Vad är queerhistoria?

  När man talar om könets och sexualitetens mångfald har man på 2000-talet börjat använda allt mångsidigare termer. Det här reflekterar delvis en förändring som är på gång där de tidigare svartvita uppfattningarna om kön och sexualitet har fått nya nyanser.

  Läs mer

 • Demonstranter på riksdagshusets trappor. Skyltarna pryds av dubbla venustecken samt texterna "Lägenheter för homosexuella par", "Diskriminering är sjukdom" och "Kärlek, intimitet, jämlikhet." På en stor banderoll i mitten står “Seta sex år för homosexuella rättigheter”, en del av banderolltexten skyms av de människor som står framför den.

  Iris Olavinen

  ,

  Arbetararkiv som uppbevaring för queerhistoria

  Arbetararkivet grundades 1909 och är det äldsta arkivet för folkrörelser i vårt land. Det har fokuserat på att uppbevara material i anslutning till arbetartraditionen, till socialhistoria och material om arbete för mänskliga rättigheter. Samarbetet med Seta, som inleddes 2002, gjorde bevarandet av sexuella och könsminoriteternas historia till en del av samlingspolitiken i folkrörelsernas arkiv.

  Läs mer

 • En svartvit bild av en demonstration på Mannerheimvägen framför Studenthuset. Demonstranter håller skyltar och bilar som stannat syns bakom dem.

  Tuula Juvonen

  ,

  “Ner med råttpsykiatrin” – Utgivningsdatum 1981

  På den första omslagsbilden på nätsidorna för Queerhistorians vänner finns ett fotografi som tagits på frigörelsemarschen 1981. Frigörelsedagarna var ett årligt evenemang som anordnades av Sexuellt likaberättigande rf, grundad 1974, för att öka medvetenheten om föreningens och dess medlemmars krav på jämställdhet och mänskliga rättigheter, på samma sätt som också Pride-marscherna nuförtiden.

  Läs mer

Skrifter av queerhistoriens vänner är en webbtidning som ges ut av Queerhistoriens vänner rf på sateenkaarihistoria.fi/sv/webbtidning/ (svenska version).

Om webbtidningen

Anvisningar för författare

ISSN 2737-3908