Queerhistoria?

Queerhistoria är historien om mångfalden av kön och sexualitet.

Queerhistoriens vänner rf (finska: Sateenkaarihistorian ystävät ry, engelska: Friends of Queer History) är en förening som grundades i Finland år 2020. Föreningens syfte är att öka medvetenheten om historien om köns- och sexuell mångfald samt att främja forskning, insamling och presentation av queerhistoria i Finland.

På vår webbtjänst kan du hitta en evenemangskalender, anvisningar för att dokumentera in din egen historia, listor över forskning och skönlitteratur, en webbtidning som publicerar allmän information om queerhistoria och mycket mer. Välkommen att lära dig om den finska queerhistorien!

Skrifter av Queerhistoriens vänner

Senaste texter på svenska. Mest av texter finns på finska sidan. Läs mer på webbtidningen Skrifter av Queerhistoriens vänner.

 • Regnbågsfyren

  , , ,

  Åland 100 ur ett queerhistoriskt perspektiv: #åland100queer

  Ålands självstyrelse firade sitt 100-årsjubileum på självstyrelsedagen den 9 juni 2022, det var då exakt 100 år sedan landstinget (det som numera är lagtinget) sammanträdde för första gången. Jubileumsfirandet inleddes […]

  Läs mer

 • Mikrofilmikuva sanomalehtikirjoituksesta "Homoseksuaalisuuden ongelma"

  Varpu Alasuutari

  ,

  Att skriva – att påverka! Queert inflytande i skrift, från insändarspalterna till instastories

  Då aktivism som driver queeras och transpersoners rättigheter diskuteras är det ofta de synliga formerna av aktivism man fäster sig vid. Mindre uppmärksamhet riktas mot en mer lågmäld och anspråkslös form av aktivism: att skriva. I artikeln granskar Alasuutari och Iisakka den skrivna textens aktivismkontinuum.

  Läs mer

 • Henkilö valkoisessa t-paidassa, jossa romanilipun punainen kärrynpyöräsymboli sateenkaaripohjalla.

  Queerhistoriens vänner

  ,

  Kurragömma med kärleken – romsk queerhistoria

  I Finland finns ingen forskning kring romer som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter. Det ser för tillfället ut som om sådana personer inte finns, eller aldrig ens har funnits, i Finland. Det intrycket vill man också ge i den romska gemenskapen, där man ogärna talar om saken. Den här artikeln ger läsarna information om och…

  Läs mer

 • Työväen Arkisto

  ,

  Dokumentera självupplevd queerhistoria

  Arbetararkivet bevarar arkiv från organisationer, privatpersoner och forskningsinstanser med queer anknytning. Kommittén för Arbetartradition tar emot memoarer och intervjuer.

  Läs mer

Queerhistoriens vänner på sociala medier

Facebook: Sateenkaarihistoria
Instagram: @sateenkaarihistoria