Sidan är under uppbyggnad.

Tack för ditt tålamod! Under tiden kan du bläddra färdigt innehåll. Bekanta dig med queerhistorisk månad, anmäl ditt evenemang, kontakta oss eller bli medlem i föreningen.

Aktuellt

Kädet kirjoituskoneen näppäimistöllä

Queerhistoriens Wikipedia Workshop 2022 – läs mer

Skrifter av Queerhistoriens vänner

Läs mer på webbtidningen Skrifter av Queerhistoriens vänner. Mer texter ser du på finska sidan.

 • Arbetarmuseet Werstas: Museiobjektet bär med sig budskap
  Med bomullshandskar lyfter jag en ljusblå Triumph sport-bh av konstmaterial ur lådan, placerar den på fotobordet, fotograferar och mäter den och inspekterar dess skador. Lite senare syr jag fast i den ett vitt kantband, på vilket jag har skrivit objektnummer och packar sedan behån i silkespapper i en låda. Jag transporterar lådan till textilförrådet.
 • Vad är queerhistoria?
  När man talar om könets och sexualitetens mångfald har man på 2000-talet börjat använda allt mångsidigare termer. Det här reflekterar delvis en förändring som är på gång där de tidigare svartvita uppfattningarna om kön och sexualitet har fått nya nyanser.
 • ”Ner med råttpsykiatrin” – Utgivningsdatum 1981
  På den första omslagsbilden på nätsidorna för Queerhistorians vänner finns ett fotografi som tagits på frigörelsemarschen 1981. Frigörelsedagarna var ett årligt evenemang som anordnades av Sexuellt likaberättigande rf, grundad 1974, för att öka medvetenheten om föreningens och dess medlemmars krav på jämställdhet och mänskliga rättigheter, på samma sätt som också Pride-marscherna nuförtiden.
 • Arbetararkiv som uppbevaring för queerhistoria
  Arbetararkivet grundades 1909 och är det äldsta arkivet för folkrörelser i vårt land. Det har fokuserat på att uppbevara material i anslutning till arbetartraditionen, till socialhistoria och material om arbete för mänskliga rättigheter. Samarbetet med Seta, som inleddes 2002, gjorde bevarandet av sexuella och könsminoriteternas historia till en del av samlingspolitiken i folkrörelsernas arkiv.
 • Data från Dataarkivet kan användas för att studera queerhistoria från efterkrigstidens Finland till idag
  Under årens lopp har Dataarkivet, som specialiserat sig på arkivering av samhällsvetenskapliga forskningsdata, samlat en omfattande uppsättning forskningsdata om sexuella minoriteter och könsminoriteter. Skriftliga undersökningar, intervjuer och enkäter finns tillgängliga i digitalt format för att undersöka ämnet. Dessa material gör det möjligt att studera ämnet i anslutning till tiden efter andra världskriget i Finland. Du… Läs mer »Data från Dataarkivet kan användas för att studera queerhistoria från efterkrigstidens Finland till idag
 • Stockholms Riksarkivet och RFSLs samlingar
  År 1948 grundades Nordens första homoförening Forbundet af 1948 i Danmark. Föreningen utvidgade år 1950 sin verksamhet till Sverige, där en underförening till den grundades. Den svenska föreningen upprätthöll kontakter till Finland, också efter att föreningen blev självständig år 1952 och tog namnet Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL, sedan år 2007 Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter). Eftersom det inte ännu fanns en egen organisation för homosexuella i Finland på 1950- och 1960-talet, ville många finländare bli medlemmar i RFSL och korresponderade med föreningen.

Queerhistoriens vänner på sociala medier

Facebook: Sateenkaarihistoria
Instagram: @sateenkaarihistoria