Etusivu / Verkkolehden kaikki tekstit / RFSL:s samlingar i Riksarkivet i Stockholm

RFSL:s samlingar i Riksarkivet i Stockholm

Paperipino, jossa päälimmäisenä sateenkaarella ja RFSL:n logolla varustettu kirje otsikolla "Korrespondens med Finland"

Riksarkivet, Stockholm
https://riksarkivet.se/arkistoissa-kayminen

Nordens första förening för homosexuella, Forbundet af 1948, grundades i Danmark år 1948. År 1950 utvidgades verksamheten till Sverige, där en underförening grundades. Den svenska organisationen i sin tur stod i kontakt med Finland, även efter att den blev självständig år 1952 och bytte namn till Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL; fr.o.m. 2007 Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter). I Finland fanns inte ännu under 1950- och 1960-talet någon egen organisation för homosexuella, så därför ville många finländare gå med i RFSL och var i kontakt med föreningen.

Senare har RFSL överlåtit sitt arkiv till Riksarkivet som är beläget i Stockholm. I RFSL:s samlingar finns materialhelheten “Korrespondens med organisationer och privatpersoner i andra länder”, vol. 3, och i den “Korrespondens Utlandet Finland 1960–1970”. I denna samling ingår en mapp med brev som finländare skickat föreningen under tidsperioden i fråga. Här och var i RFSL:s arkiv finns dessutom korrespondens som är äldre än så.

Enligt uppgift har innehållet i denna korrespondens ännu inte utforskats.

Tillstånd från RFSL behövs för att få tillgång till materialet. Materialet har inte digitaliserats, men går att hitta i Riksarkivets avdelning i Marieberg med hjälp av följande uppgifter:

SE/RA/730611: Riksförbundet för sexuellt likaberättigande
Serie E: Inkomna handlingar
Serie E1: Korrespondens
Serie E1E: Korrespondens med organisationer och privatpersoner i andra länder
Volym 3: Korrespondens Utlandet Finland 1960–1970

Viss korrespondens med finländare finns också i serie E1D: Korrespondens med privatpersoner i Sverige, liksom i samlingarna Korrespondens med privatpersoner 1971–75 och Nordisk Råd for Homoseksuelle. Vid arkivet kan man få hjälp med att hitta dem.

Biträdande professor Peter Edelberg
Saxo-Instituttet
Københavns Universitet

Skrifter av queerhistoriens vänner är en webbtidning som ges ut av Queerhistoriens vänner rf på sateenkaarihistoria.fi/sv/webbtidning/ (svenska version).

Om webbtidningen

Anvisningar för författare

ISSN 2737-3908