Verkkolehti

Näkymä Reidar Särestöniemi -näyttelystä. Eri värisiä ekspressiivisiä maalauksia ripustettuna valkoisille seinille.

Reidar Särestöniemi – mitä yleisölle voi kertoa taiteilijan identiteetistä?

Reidar Särestöniemi (1925–1981) tunnetaan “värien alkemistina”. Loisteliaan hehkuvat luontokuvaukset, lappilaisen maiseman tulkinnat, mielikuvituksekkaat eläinhahmot ja rohkean kokeileva materiaalien, värien ja tekniikoiden käyttö – kaikki nämä ovat Särestöniemen taiteelle tyypillisiä piirteitä, joiden takia hän aikanaan erottui omintakeisuudellaan.

Kaksi rintamerkkiä: vasemmanpuoleisessa englanninkielinen teksti "Keep your dirty laws off my body !!" ja oikeanpuoleisessa pinkin kolmion päälle englanninkielinen teksti "Knowledege = Change".

Tahmeasti paraneva tautiluokitus

Suomalaisesta mielenterveyden häiriöluokittelusta poistettiin homoseksuaalisuus 40 vuotta sitten (26.6.1981). Se ei enää ollut mielenterveyden häiriö, ja sadat tuhannet sairaiksi leimatut lesbot, homot ja biseksuaalit tulivat terveiksi.

Kuvakaappaus sateenkaarihistorian hakusanakirjassta.

Aikamatkalle Sateenkaarihistorian hakusanakirjan avulla

Kansalliskirjaston digitoimat lehdet ovat potentiaalinen aarrearkku sateenkaarihistorian tutkijoille. Sanomalehdissä on 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä kirjoitettu toistuvasti seksuaalisiin tekoihin syyllistyneistä rikollisista homoseksuaaleista, pohdittu lääketieteen mahdollisuuksia hoitaa sairaita homoseksuaaleja, aprikoitu syitä naisten miesmäisyyteen… Lue lisää »Aikamatkalle Sateenkaarihistorian hakusanakirjan avulla

Olin 1960-luvun nuori

50 vuotta. Se on joko lyhyt hetkinen historiankirjoissa tai pitkä aika, aivan riippuen siitä mitä ajalla mitataan. Ihmisen elämästä se on useimmiten yli puolikas. Vaikka nuoruus olisi puolen vuosisadan päässä, se vaikuttaa vahvasti koko loppuelämään.

Homoseksuaalisen kanssakäymisen rikosoikeudellinen kontrolli Suomessa

Tässä kirjoituksessa käsittelen samaa sukupuolta olevien kesken harjoitettua haureutta rikostilastollisesta näkökulmasta. Käytän aineistonani Suomessa tuomittujen rikosten tilastoa, joka kertoo, kuinka monta henkilöä tuomittiin rikoksesta ja minkälaisiin rangaistuksiin heidät tuomittiin.