Etusivu / Queerhistorisk månad

Queerhistorisk månad

Queerhistorisk månad

Queerhistorisk månad

Sexuella och könsminoriteters historia har alltid funnits, men den har oftast hållits dold. Den har funnits överallt – i alla tider, samhällsklasser och kulturer, men för att få syn på den krävs känslighet och en förmåga till en mothårsläsning.

Queerhistoriens vänner rf bjuder in minnesorganisationer, skolor, konst- och kulturorganisationer samt föreningar att fira queerhistoriska varje november. Syftet med månaden är att granska finsk historia och kultur ur ett hbtiqa-perspektiv och inkludera dem i vårt gemensamma kulturarv.

Vi utmanar dig och din organisation att delta i månaden och att lyfta fram den nedtystade historien och göra den till allas vårt gemensamma kulturarv!

Hur kan du delta?

Du kan anmäla ditt eget evenemang direkt på vår hemsida med knappen ovan. Du kan bläddra i tidigare års eventarkiv för idéer och inspiration till olika sätt att delta (endast på finska för tillfället). Queerhistoriska månaden är en helhet som är öppet för alla och du kan delta i det till exempel enligt följande:

Genom att arrangera ett evenemang eller en utställning: Helheten förverkligas genom de deltagande organisationernas egna resurser. Arrangören ansvarar också själv för den egna marknadsföringen av evenemanget. Teamet bakom Queerhistorisk månad modererar kalendern och lägger ut dem på kalendern.

Genom att föra fram hbtiq-historian i vardagen: Bibliotek kan delta till exempel genom att arrangera en bok- eller materialutställning i anslutning till temat. Skolor kan delta genom att arrangera temadagar kring temat, genom att bjuda in forskare i sexuella och könsminoriteters historia, eller genom att arrangera olika verkstäder och grupparbeten.

Genom att skriva om queerhistoria: Posta gärna tankeväckande blogginlägg om din organisations förhållande till queerhistoria. Eller förslå en text till oss: Queerhistoriens vänner publicerar ett webbtidning med texter om queerhistoria ur många olika perspektiv på vår hemsida.

Genom att informera om queerhistoria: Du kan också delta i genom att dela material, bilder, texter eller reflektioner relaterade till queerhistoria på sociala medier med hashtaggarna #Sateenkaarihistoria #Queerhistoria #QueerHistory. Du kan länka eller tagga vår profil antingen på Facebook eller Instagram (@sateenkaarihistoria) – vi gör uttag från temamånadens inlägg på våra egna kanaler.

Bakgrund

Månaden som lyfter fram det gemensamma kulturarvet för sexuella och könsminoriteter ägde rum i Finland för första gången 2018. Vid den tiden deltagade följande organisationer: Aine konstmuseum, Ateneum konstmuseum, AV-arkki, Goetheinstitutet, Helsingfors stadsmuseum, Nationalmuseum, Nationalteatern, Servicen Kultur för alla, Finska Litteratursällskapet, Svenska litteratursällskapet, Arbetararkivet, Arbetarmuseet Werstas och Yle Levande arkiv. Under månaden rapporterades och skrevs det mycket om historien relaterad till sexualla och könsminoriteter, och minnesorganisationer lyfte fram tidigare dolt material, organiserade minneskaféer och implementerade queerguidningar.

Sedan 2020 samordnas queerhistoriska månad av Queerhistoriens vänner rf.