Etusivu / Redskap / Boka en forskare till skolan: gratis skolbesök hösten 2022

Boka en forskare till skolan: gratis skolbesök hösten 2022

Mustavalkoinen kuva, jossa neljä nuorta tulevat käsi kädessä kameraa kohti. Päällä teksti Tilaa tutkija kouluun - kouluvierailut 2022.
Foto: Arbetararkivet (1976).

Skolbesöksprogrammet har avslutats. I framtiden kommer vi att undersöka möjligheterna att göra skolbesök med hjälp av volontärer. Tack till alla som deltog 2021–2022!

Hur har det varit att leva som homosexuell tidigare? Vilka är kändisarna i finsk regnbågshistoria? Hur har queermänniskor organiserat och påverkat samhället? Varför är så lite känt om queerhistoria, och vad kan man veta om det?

Queerhistorien är en historia som är gemensam för alla. Queerhistoriens vänner anordnar ett skolbesöksprogram där forskare inom regnbågshistorien besöker skolor. Vi erbjuder 15 gratis forskarbesök till skolor under höstterminen 2022. Besöken är en del av projektet Gör regnbågshistorien synlig som finansieras av Konestiftelsen. Märkesåret för finsk regnbågshistoria 2021 förde queerhistorien i offentlig diskussion.

Vad är det för skolbesök?

Forskarbesök är gratis 45–60 minuters skolbesök på utbildningsinstitutioner av forskare inom regnbågshistoria inom olika områden. Det är ett unikt tillfälle att få en forskare att delta i en lektion eller ett besök på en utbildningsinstitution, som kan belysa historiens mångfald med tankestimulerande exempel och berättelser baserade på den undersökta informationen.

Vem är skolbesöken för?

Skolbesök är lämpliga för högstadiet och gymnasieskolan. De planeras med stöd av en yrkeslärare och anpassar dem till varje grupps besök och behov. Besöken görs av forskare inom regnbågshistoria från olika områden och passar in i läroplanerna i gymnasieskolan (årskurs 7–9) samt gymnasieskolans historia, samhällslära, livsåskådningskunskap, filosofi och hälsovetenskap. Besök passar också för andra gymnasieskolor.

Det är möjligt att planera skolbesök som passar varje lektion eller händelse.

Besöket kan vara på svenska, finska eller engelska.

Om du vill kan du kombinera skolbesöket också med materialpaketet Regnbågslivet i Finna Luokkahuone -tjänsten, genom att ta upp teman medborgarinflytande, regnbågsblick eller familjer och mänskliga relationer.

Hur kan jag boka ett skolbesök?

Skolbesök bokas på bokningsformuläret, som är länkat under dessa bokningsvillkor. Skolbesök kan bokas för hela höstterminen 2022. Besöket kan till exempel planeras under Queerhistoriska månaden, dvs. november, då en stor mängd relaterade nyheter, evenemang, publikprogram och material publiceras i hela landet.

För ett besök på plats är den maximala gruppstorleken 30 personer. Besök kan också arrangeras på distans (Zoom eller Teams) om besöket på plats inte lyckas, till exempel på grund av koronasäkerhet.

Att boka ett besök kräver också att hela gruppen fyller i ett kort frågeformulär under eller efter besöket. Blanketten är enkel och fylls i av hela gruppen som deltar i besöket. Länken till formuläret kommer att delas under besöket och kan fyllas i med en mobiltelefon i en webbläsare eller skrivas ut på papper.

Boka ditt forskningsbesök i god tid, senast två veckor före din önskade tid. Vi kommer att bekräfta bokningen så snart som möjligt till den e -postadress som finns på formuläret. Avbokning eller ändring av bokningen måste göras senast tre dagar före bokad tid. Avbokade bokningar släpps sedan till nästa bokare i kön.

Ytterligare information:

Kaura Raudaskoski
Projektkoordinator / Sekretär
sihteeri@sateenkaarihistoria.fi
+358 45 783 17571

Är du forskare i regnbågshistoria? Gå med i forskarelistan här!