Etusivu / Sateenkaarihistorian ystävät

Sateenkaarihistorian ystävät

Yhdistys esittäytyy

Sateenkaarihistorian ystävät ry, ruotsiksi Queerhistoriens vänner rf, on vuonna 2020 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historian tuntemusta sekä sateenkaarihistorian ja queerhistorian tutkimusta, tallentamista ja esittämistä. 

Me jäsenet tuemme, edistämme ja harjoitamme tahoillamme sateenkaarihistorian tutkimusta toteuttamalla sateenkaarihistoriaan liittyviä hankkeita ja julkaisemalla sateenkaarihistorian tutkimuksia tai muita kirjoituksia. Tilaisuuden tullen myös opetamme aihepiiristä ja opastamme sateenkaarihistorian teemoihin.

Yhdistys ylläpitää sateenkaarihistoria.fi-verkkosivustoa, joka palvelee suurta yleisöä sekä kiinnostuneita kohderyhmiä. Järjestämme myös keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja muita sateenkaarihistoriaan liittyviä tapahtumia, joista tiedotamme verkkosivuillamme, Facebook-ryhmässämme sateenkaarihistoria sekä Instagramissa.

Lisäksi vaikutamme relevantteihin toimijoihin sateenkaarihistorian tutkimuksen, tallentamisen ja esittämisen edistämiseksi ja teemme yhteistyötä erityisesti muistiorganisaatioiden kanssa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.  

Ensimmäisen toimintavuoden toimintasuunnitelmaan kirjasimme seuraavat konkreettiset tavoitteet:

  1. pysyvän Sateenkaarihistoria.fi-verkkoalustan rakentaminen Sateenkaarihistoriakuukaudelle, 
  2. Sateenkaarikuukauden 2020 koordinoinnin toteuttaminen yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa, sekä 
  3. vuoden 2021 merkkivuoden suunnittelun aloittaminen. Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun homoseksuaaliset teot laillistettiin Suomessa. Merkkivuosi 2021 tulee varmasti olemaan yhdistykselle erityisen vilkkaan toiminnan aikaa.

Tervetuloa jäseneksi, jos katsot, että yhdistys toimii sellaisten asioiden parissa, jotka ovat lähellä sydäntäsi, ja haluat tukea yhdistyksen toimintaa! Järjestämme jäsenille muutaman kerran vuodessa (etä)tapaamisia, joissa suunnittelemme yhdessä toimintaamme ja kerromme tuoreimmat uutiset uusista hankkeista.

Ensimmäinen tapaaminen pidettiin Zoomissa 1.11.2020, jolloin vietimme verkkosivujen ja sateenkaarihistoriakuukauden avajaisia.

Kuuntele Radio Moreenin ohjelma Sateenkaarihistorian ystävistä: