Etusivu / Julkaisuja / Videot ja tallenteet

Videot ja tallenteet

Tallenteet ovat julkaisujärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.

Kerro meille suomalaisista sateenkaarihistoriaa käsittelevistä julkisista esityksistä, videoista tai muista tallenteista sähköpostitse (info@sateenkaarihistoria.fi) tai sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!


 • Suomi on queer -dokumenttisarja

  Suomi on queer -dokumenttisarja

  Suomi on queer -dokumenttisarjassa avataan ja näytetään Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian merkittävimpiä hetkiä sekä nykypäivän todellisuutta kaunistelematta mutta lämmöllä. Roosa Kuosmasen ohjaamassa sarjassa kerrotaan lukuisten suomalaisten historiaa, jota ei ole vielä koskaan kerrottu tirkistelemättä ja eksotisoimatta.

 • Homotutka-podcast

  Homotutka-podcast

  Homotutkaa kuuntelemalla selviää, miksi vähemmistöille on tärkeää tuntea oma historiansa ja tietää, mihin perheeseen kuuluu. Antti Kauppinen keskustelee vieraidensa kanssa myös siitä, miten eri queer-sukupolvet muuttavat maailmaa ja laventavat olemisen ja elämisen tapoja.

 • Historian vääryydet 2: Kriminalisoinnin varjot – tapahtumatallenteet

  Historian vääryydet 2: Kriminalisoinnin varjot – tapahtumatallenteet

  Historian vääryydet 2: Kriminalisoinnin varjot on toinen Sateenkaarihistorian ystävien järjestämistä merkkivuoden 2021 tapahtumista ja toinen osa Historian vääryydet -tapahtumasarjassa. Tapahtuma tarjoaa näkökulmia homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin historiaan ja sen seurauksiin Suomessa sekä kommentoi kriminalisoinnin laajoja vaikutuksia myös muualla – sateenkaari-ihmisiin kohdistuva kontrolli ei ole kaikkialla historiaa.

 • Menneisyyden jäljillä -podcast #54: Queer-historiaa ja moninaisia seksuaalisuuksia

  Menneisyyden jäljillä -podcast #54: Queer-historiaa ja moninaisia seksuaalisuuksia

  Jakso keskittyy queer-historiaan ja queer-teoriaan, joka tarjoaa monimuotoisen näkymän seksuaalisuuksien tutkimukseen. Selvitämme jaksossa, mitä queer-historia ylipäätään tarkoittaa ja minkälaisia merkityksiä queer-sana on eri aikoina pitänyt sisällään.

 • Historian vääryydet 1: Medikalisaation haavat – tapahtumatellenteet

  Historian vääryydet 1: Medikalisaation haavat – tapahtumatellenteet

  Historian vääryydet 1: Medikalisaation haavat on ensimmäinen Sateenkaarihistorian ystävien järjestämistä merkkivuoden 2021 tapahtumista ja avasi Historian vääryydet -tapahtumasarjan. Tapahtuma valottaa viiden keskustelun kautta sateenkaari-ihmisten medikalisoinnin historiaa ja tuo esiin sateenkaariyhteisön sisäisiä eroja ja intressejä suhteessa siihen. Koko tapahtumaan liittyy sisältöhuomio: käsittelemme homo- ja transfobisia lääketieteellisiä rakenteita ja niiden vaikutuksia.

 • Den queera historien i Finland är mer än Tove Jansson och Tom of Finland

  Den queera historien i Finland är mer än Tove Jansson och Tom of Finland

  Heta möten på tåg, i hamnar och hotellrum… Som homosexuell var bildkonstnären Harald Gallén mycket frispråkig i sina dagböcker i början av 1900-talet. Med honom kliver också en dandy in i vår kulturhistoria, oklanderligt klädd i sina skinande vita skor. Men hur fick han sin gudstro att passa ihop med sitt leverne? Vem var hans…

 • “Ihan tavallisia mukavia ihmisiä” – Transhistoria Suomessa

  “Ihan tavallisia mukavia ihmisiä” – Transhistoria Suomessa

  Linkki jaksoon Yle Areenassa Juuso Pekkisen keskusteluohjelman jakso 4.10.2021 käsittelee sukupuolen moninaisuuden historiaa Suomessa. ”Suomalaista transhistoriaa on nimitetty ’näkymättömyyden historiaksi’. Tietoa sukupuolen moninaisuuden historiasta kyllä löytyy, mutta sen on hajallaan […]

 • Trivium podcast, jakso 8: Miten tutkia marginalisoitujen ryhmien historiaa?

  Trivium podcast, jakso 8: Miten tutkia marginalisoitujen ryhmien historiaa?

  Trivium podcast, jakso 8: Miten tutkia marginalisoitujen ryhmien historiaa?Jakso 8 tekstimuodossa (pdf) Trivium-blogin podcastin kauden viimeisessä jaksossa Triviumin tutkijat Jenni Kuuliala, Rose-Marie Peake ja Lauri Uusitalo keskustelevat tutkimuksen teosta ja […]

 • Samasukupuolisesta haureudesta tuomitut – homoseksuaalisuuteen kohdistuneen rikoslain historia

  Samasukupuolisesta haureudesta tuomitut – homoseksuaalisuuteen kohdistuneen rikoslain historia

  Homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista on tullut vuonna 2021 kuluneeksi 50 vuotta. Videolla suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta väitellyt tutkija ja tietokirjailija Sandra Hagman johdattaa videolla homoseksuaalisuuteen kohdistuvan rikoslainsäädännön historiaan entisessä Hämeenlinnan lääninvankilassa. Vankilassa tulee […]

 • Kaisa Pulakan aikamatkat: sukupuolen moninaisuuden historiaa, jaksot 1-5 (2021)

  Kaisa Pulakan aikamatkat: sukupuolen moninaisuuden historiaa, jaksot 1-5 (2021)

  Toimittaja Kaisa Pulakan aikamatkat on radio-ohjelma, jonka kesällä 2021 ilmestyneessä viisiosaisessa sarjassa käsitellään sukupuolen moninaisuuden historiaa. Linkit sarjan jaksoihin:Transtarinoita antiikista – sukupuolen moninaisuuden historiaa 1/5Pyhiä kaksisieluisia ja androgyynejä shamaaneja – […]

 • Nainen kuin puu. Tanssiva karhu.

  Nainen kuin puu. Tanssiva karhu.

  Linkki ohjelmaan Yle Areenassa. Kirjailija, runoilija Mirkka Rekola on Piritta Maavuoren haastateltavana. Ensilähetys 15.12.1996.

 • Luento: Suomalaista sateenkaarihistoriaa rakentamassa

  Luento: Suomalaista sateenkaarihistoriaa rakentamassa

  Suomen väestö ja historia on ollut kautta aikojen moninainen. Miksi kuitenkin tunnemme niin vähän sateenkaarihistoriallisesti merkittäviä henkilöitä Suomen historiasta? Vai tarvitseeko meidän edes tuntea? Suomalaisesta sateenkaarihistoriasta, sen tutkimuksesta ja tutkimukseen liittyvistä haasteista luennoivat sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoihin erikoistuneet tutkijat Riikka Taavetti Helsingin yliopistosta ja Tuula Juvonen Tampereen yliopistosta.

 • Taidekoti Kirpilä queer-luennassa

  Taidekoti Kirpilä queer-luennassa

  Juhani Kirpilä (1931–1988) oli helsinkiläinen lääkäri ja taidekeräilijä, jonka taidekokoelmaa voi ihailla Suomen Kulttuurirahaston ylläpitämässä Taidekoti Kirpilässä Helsingin Töölössä (Pohjoinen Hesperiankatu 7). Videolla Taidekodin opas, FM Karoliina Arola johdattelee tarkastelemaan taidekokoelman teoksia vinolla katseella, sateenkaarevin tulkinnoin.

 • Moninainen menneisyys – Suomen sateenkaarihistoria

  Moninainen menneisyys – Suomen sateenkaarihistoria

  Videolla sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoihin erikoistunut historiantutkija Riikka Taavetti pohtii historian tulkintojen merkitystä Suomen moninaisen menneisyyden esittämisessä. Minkä takia tiedämme niin vähän suomalaisista historiallisista lhbtiq-henkilöistä? Minkälaisia haasteita historiallisten henkilöiden sukupuolen […]

 • Tales from The Kylämäki Village Farm

  Tales from The Kylämäki Village Farm

  Turun museokeskuksen tuottama video Touko Laaksosen maisemista Kuralan Kylämäellä. Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta perjantaina 8.5.2020. Syntymäpäivän kunniaksi yleisö pääsee tutustumaan Touko Laaksosen maisemiin Kuralan Kylämäelle pehtoorin opastuksella.

 • The Silent Lesbian Activist

  The Silent Lesbian Activist

  Eva Isakssonin esitys ALMS 2019 -konferenssissa Berliinissä.Linkki esitykseen (Dropbox)

 • Looking Back to Early 1980s: Newsletters, Photos, Notebooks

  Looking Back to Early 1980s: Newsletters, Photos, Notebooks

  Eva Isakssonin esitys aiheesta International Lesbian Information Service (ILIS).Linkki esitykseen (Dropbox)

 • Minoritet i minoritet: från tofslor och vifslor till regnbågsankor

  Minoritet i minoritet: från tofslor och vifslor till regnbågsankor

  Linkki tallenteeseen Yle Areenassa Videolla Rita Paqvalén lähestyy (ruotsiksi) sateenkaarihistoriaa Suomessa ja kysyy minkälaisia jälkiä ruotsinkielinen väestö on jättänyt yhteiseen queerhistoriaamme? På videon diskuterar Rita Paqvalén om den finländska queerhistorien och […]

 • Pirkko Saision haastattelut Kainin tytär -teoksesta

  Pirkko Saision haastattelut Kainin tytär -teoksesta

  Pirkko Saision Kainin tytär (1984) on ensimmäinen suomalainen romaani, jossa avoimesti kuvataan kahden naisen parisuhdetta. Ylen 101 kirjaa -sarjassa toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Saision Kainin tytär on vuoden 1984 teos.

 • Kati Mustola: HLBTQI-maantiede

  Kati Mustola: HLBTQI-maantiede

  Kati Mustolan esitelmä HLBTQI-maantieteestä Kulttuuriympäristön neuvottelupäivillä 2016.


Vinkkaa