Etusivu / Työkaluja / Työkaluja opettajille

Työkaluja opettajille

Kerro meille löytämistäsi sateenkaarihistoriaa opetustyössä edistävistä teksteistä, työkaluista tai muista julkaisuista sähköpostilla (info@sateenkaarihistoria.fi) tai sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!


Opetusmateriaalit

Linkit ovat julkaisujärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.


Arkkitehtuurimuseo (2022):
Eläköön Wivi Lönn – Opi naisarkkitehdeista ja arkkitehtuurin naishistoriasta

Kohderyhmä: yläkoulu, toinen aste

Oppimateriaalissa käsitellään naisarkkitehteja ja arkkitehtuurin naishistoriaa arkistopedagogisesti. Oppimateriaali sisältää sanaston, kaksi oppikokonaisuutta, joissa aiheita käsitellään arkisto- ja kokoelmaaineistojen sekä videohaastattelumateriaalin avulla. Lisäksi materiaali sisältää aihetta syventäviä kuva- ja artikkelisarjoja. Oppimateriaali pohjautuu Arkkitehtuurimuseon vuoden 2022 päänäyttelyyn Eläköön Wivi Lönn!

Oppimateriaalin avainsanoja ovat arkistopedagogiikka, naishistoria, naisarkkitehdit, Wivi Lönn, Architecta, Tumstocken, intersektionaalinen feminismi, historia ja tutkimus.

Aineisto on julkaistu keväällä 2022.

Siirry oppimateriaaliin tästä (aukeaa uuteen välilehteen)


Sateenkaarihistorian ystävät, Työväen Arkisto, Työväenmuseo Werstas (2021):
Finna Luokkahuone: Sateenkaarielämää -aineistopaketti

Kohderyhmä:

Vapaaseen käyttöön julkaistu kattava ja helppokäyttöinen aineistopaketti Sateenkaarielämää johdattelee tarkastelemaan arkielämää, kulttuuria, itseilmaisua ja kansalaisvaikuttamisen lähihistoriaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Jos esillä on vain valtaväestön kokemus ihmisenä olemisesta ja elämästä, syrjään jää merkittävä osa todellisuutta ja kokemuksia.

Aineistopaketti sisältää kolme aihekokonaisuutta: kansalaisvaikuttaminen, queer-katse sekä perhe ja ihmissuhteet. Se on suunnattu yläkoulu- ja lukio-opetukseen ja sisältää valmiita pohdintatehtäviä sekä syventäviä lisätietoja sateenkaarihistorian aineistojen taustalla.

Aineisto on julkaistu marraskuussa 2021.

Sateenkaarielämää aineistopaketti Finna Luokkahuoneessa (aukeaa uuteen välilehteen)


Amnesty (2021):
Puhutaan suostumuksesta – Toimintaideoita seksuaalioikeuksien toteutumisen ja suostumuskulttuurin vahvistamiseksi

Ihmisoikeuskasvatusmateriaalin tavoitteena on kannustaa keskustelemaan seksuaalioikeuksista sekä auttaa nuoria toimimaan omassa arjessaan suostumuskulttuurin vahvistamiseksi. Erityisesti yläkoulussa ja toisella asteella opiskeleville nuorille suunnattua materiaalia voi hyödyntää monen eri oppiaineen tunneilla.

Maksuton materiaali on koostettu yhdessä nuorten, opettajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Vapaaehtoiset opettajat ja oppilaat ovat testanneet materiaalin harjoituksia oppitunneilla, ja materiaalia on kehitetty palautteen pohjalta.

Materiaali on julkaistu keväällä 2021.

Lue lisää ja lataa materiaali Amnestyn sivuilta (aukeaa uuteen välilehteen)


AV-arkki (2019):
Mediataide kasvattaa: Queer Bodies – Mediakasvatuksen oppimateriaali sukupuolen ja kehon moninaisuudesta

Kohderyhmä: Yläkoulu ja toinen aste

Queer Bodies -kokonaisuuteen kuuluu viisi sukupuolen ja kehon moninaisuutta käsittelevää teosta, sekä teoksiin Seta ry:n kanssa yhteistyössä toteutetut tehtäväpaketit. Teokset haastavat sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia ja piirtävät samalla esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Oppimateriaalin taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita: Hinni Huttunen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Teemu Keisteri ja Aurora Reinhard.

Kaikki oppimateriaalin teokset on ikärajaluokiteltu. Teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi -palvelussa. Oppimateriaali on julkaistu AV-arkin 30-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2019.

Tutustu oppimateriaaliin tästä (aukeaa uuteen välilehteen)


Normit nurin -hanke (2013):
Normikriittinen opetusmateriaali Älä oleta

Kohderyhmä: Opettajat, kasvatusalan ammattilaiset, nuorten kanssa työskentelevät

Normit nurin! -hankkeen tuottama opas sisältää ehdotuksia siitä, miten oppilaitoksia ja opetusta voitaisiin päivittää. Se esittelee keinoja puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Kirja on tarkoitettu opettajille, mutta se on käyttökelpoinen kenelle tahansa, joka työskentelee nuorten parissa.

Lataa opetusmateriaali tästä (aukeaa uuteen välilehteen)


Vinkkaa

Kerro meille löytämistäsi sateenkaarihistoriaa opetustyössä edistävistä teksteistä, työkaluista tai muista julkaisuista: