Sateenkaarielämää-aineistopaketti avaa sateenkaarihistorian kuvia

Homoseksuaalien Vapautuspäiviltä Senaatintorilta toukokuussa 1981. Etualalla kolme mielenosoittajaa kyltteineen. Vasemmalla kyltti "JUMALA OLEN HOMO OLEN SINUN". Keskellä "Olen LESBO ja iloisesti JUMALAN KÄDESSÄ", oikealla "JAG tror på GUD å vet, att Han älskar Bögar". Taustalla Helsingin Tuomiokirkko ja oikealla bussi.

Finna Luokkahuone -palvelussa on julkaistu sateenkaarihistorian aineistopaketti. Sateenkaarielämää-aineistopaketti kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta Suomessa. Kokonaisuus käsittelee arkea, kulttuuria, itseilmaisua ja kansalaisvaikuttamista.

Sateenkaarielämää on suunniteltu yläkoulujen ja lukioiden opetukseen muun muassa yhteiskuntaopin, historian, katsomusaineiden, kuvataiteen ja terveystiedon tunneilla käytettäväksi.

Aineistopaketissa on kolme osaa: kansalaisvaikuttaminen, queer katse sekä perhe ja ihmissuhteet. Jokaisessa osassa on kuvia tai esinekuvia ja niihin liittyviä tehtäväideoita sekä pohdittavaa oppitunneille. Kansalaisvaikuttamiseen keskittyvässä osassa käsitellään muun muassa Setan järjestämiä mielenosoituksia ja tasa-arvoisen avioliiton puolesta käytyä kamppailua.

Perhettä ja ihmissuhteita käsittelevässä osassa tutkitaan perhe- ja ihmissuhdekäsitysten moninaisuutta kuvien kautta. Sateenkaareva katse -osuudessa puolestaan tarkastellaan symboleja, merkkejä ja tapoja tuoda omaa identiteettiä esiin sekä myös sukupuoliin liitettyjen ilmaisutapojen karnevalisoimista.

Marraskuu on Sateenkaarihistoriakuukausi. Kulttuuriperintötoimijat nostavat kuukauden aikana kokoelmistaan esiin aihepiiriin liittyvää aineistoa.

Tänä vuonna on myös tullut kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista ja 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistamisesta tautiluokituksesta.

Paketin ovat koonneet yhteistyössä Työväen Arkisto, Työväenmuseo Werstas ja Sateenkaarihistorian ystävät ry. Työväen Arkisto ja Työväenmuseo Werstas tallentavat suomalaista sateenkaarihistoriaa.

Linkki Sateenkaarielämää-aineistopakettiin:

https://www.finna.fi/Content/sateenkaarielamaa

Lisätiedot:

Työväenmuseo Werstas, yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen, 050 441 8692, anne.lahtinen@tyovaenmuseo.fi

Työväen Arkisto, tutkija Iris Olavinen, 040 455 6975, iris.olavinen@tyark.fi

Sateenkaarihistorian ystävät ry, sihteeri Kaura Raudaskoski, 045 783 17571, sihteeri@sateenkaarihistoria.fi

Sateenkaarihistorian ystävien kirjoituksia on verkkolehti, jota Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee osoitteessa sateenkaarihistoria.fi/verkkolehti.

Lisätietoa verkkolehdestä

Ohjeet kirjoittajille

ISSN 2737-3908