Lesboyhteisön vaiheiden tallentaja Auli Kaartinen (4.8.1960–7.9.2024)
Informaatikko ja valokuvaaja Auli Kaartinen kuoli 7.9.2024 Suursuon sairaalassa Helsingissä. Me muistamme hänet hiljaisena tarkkailijana ja ahkerana valokuvaajana, joka tallensi kamerallaan lesboyhteisön vaiheita muun muassa Tampereella ja Helsingissä 1980–1990-luvuilla. Hän dokumentoi elämäämme reaaliaikaisesti ja sisältä päin. Auli onnistui tavoittamaan tämän kiihkeän ja luovan ajanjakson, jota jälkeenpäin voimme kutsua protoqueeriksi. Häneen valokuviinsa tallentuivat mielenosoitukset ja juhlat sekä lesbojen moninainen arkielämä niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Extaasi-ryhmän tilaisuuksissa otettuja kuvia on julkaistu myös teoksessa Julmia naisia (Odessa 1989).
Aulilla oli voimakas kauneuden- ja oikeudenmukaisuudentaju, mikä näkyy myös hänen valokuvissaan. Dokumentoinnin lisäksi Auli oli taitava studiovalokuvaaja ja pimiötyöskentelijä. Hän käytti malleina ystäviään ja teki paljon kokeellisia omakuvia.
Voimaannuttavan valokuvan käsitettä ei tuolloin vielä käytetty, mutta omakuvissaan hän tutki sukupuolen, seksuaalisuuden ja vallan teemoja. Näitä valokuvia on julkaistu Uusin silmin -kirjassa (Yliopistopaino 1996).
Myöhempinä vuosinaan Auli luetteloi leipätyökseen vuosikymmenien ajan lehtiartikkelien tietoja Kirjastopalvelun Aleksi-tietokantaan ja myöhemmin Kansalliskirjaston Melinda-tietokantaan, ja ylläpiti sittemmin kansallisbibliografiaa. Luetteloijan työ on näkymätöntä, mutta ilman sitä kirjastot eivät voi palvella asiakkaitaan. Lukuisiin harrastuksiinsa Auli uppoutui samalla intohimolla ja vakavuudella kuin elämään yleensäkin. Sairautensa aikana hän ehti tehdä monta ulkomaan- ja Lapin-matkaa, hoitaa puutarhaansa ja ylläpitää läheisimpiä ystävyyssuhteitaan.
Saatuaan syöpädiagnoosinsa hän käytännöllisenä ihmisenä lahjoitti osan kuvistaan Työväenmuseo Werstaan hlbtq-kokoelmiin jo vuonna 2018. Näistä koottiin vuonna 2019 “Miehittämätön”, yksi hänen monista yksityisnäyttelyistään. Nyt koko Aulin sateenkaarielämää käsittelevä jäämistö, johon valokuvien lisäksi kuuluu muun muassa painotuotteita ja muistiinpanoja on siirtynyt osaksi Werstaan kokoelmia, jossa se tulee olemaan tutkijoiden käytettävissä. Näiden aineistojen digitoinnin valmistelu on aloitettu.
Osoitteesta https://tekstiiliurheilija.kuvat.fi/ löytyy laaja kuvagalleria Aulin viimevuosien töistä.
Raini Vallinharju
Auli Kaartisen ystävä
Sateenkaarihistorian ystävien kirjoituksia on verkkolehti, jota Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee osoitteessa sateenkaarihistoria.fi/verkkolehti.
ISSN 2737-3908