Etusivu / Verkkolehden kaikki tekstit / Sateenkaariaineistot talteen!

Sateenkaariaineistot talteen!

Mustavalkokuva Vanhan ylioppilastalon julkisivusta. Parvekkeella liehuu banderolli, jossa lukee isolla "Homot ylös kellarista".


TIEDOTE
Julkaistu 26.6.2022
Päivitetty 12.9.2022

Sateenkaarihistoria on tärkeä osa yhteistä kulttuuriperintöämme. Työväen Arkisto on käynnistänyt Sateenkaariaineistot talteen -hankkeen, jossa arkisto vastaanottaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta kertovia lahjoituksia niin yhdistyksiltä kuin yksityishenkilöiltäkin.

Luovuttamalla sateenkaarielämästä kertovia dokumentteja arkistoon mahdollistat osaltasi sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historian säilymistä, tutkimista ja näkyväksi tekemistä.

Löytyisikö siis sinulta tai lähipiiriltäsi sateenkaarihistoriaa kuvaavaa aineistoa, kuten yhdistysten pöytäkirjoja tai toimintakertomuksia? Tai haluaisitko luovuttaa arkistoon henkilökohtaista aineistoa, kuten kirjeitä, muistelmia tai valokuvia? Otamme vastaan myös videoita ja äänitteitä. Uudempaa digimuodossa olevaa aineistoa tulisi niin ikään saada talteen, jotta nykypäivästä kertovat dokumentit säilyvät todisteina toiminnasta tulevaisuuden tarpeisiin. Luovutettavan aineiston määrällä ei ole merkitystä – jopa yksittäinen paperi saattaa olla arvokas lisä kokoelmiin!

Arkistolahjoitukset tallennamme arkiston kokoelmiin Helsinkiin. Mahdolliset esineluovutukset (vaatteet, asusteet, rintamerkit, banderollit) ja esineisiin liittyvät kuvat ja tarinat toimitamme Tampereelle Työväenmuseo Werstaalle, joka vastaa Työväen Arkiston kanssa sateenkaarihistorian tallentamisesta Suomessa.

Arkisto organisoi mielellään myös omaelämäkerrallisia haastatteluja esimerkiksi aktivismiin, kulttuurielämään tai sinulle merkityksellisiin paikkoihin liittyen. Jos sinä haluaisit kertoa meille kokemuksistasi, otathan yhteyttä haastattelun sopimiseksi. Voit vaihtoehtoisesti kirjoittaa muistoistasi tai sanella ne nauhalle. Jos sinulla on verkostoja kentälle, voimme myös auttaa sinua tekemään haastatteluja tai järjestämään muistelutyöpajan yhteistyössä kanssamme.

Internet-sivuiltamme https://www.tyark.fi/palvelut/luovuttajille/ ladattavissa olevasta arkisto-oppasta ja henkilöarkistojen luovutusohjeesta saat lisätietoja aineistojen luovuttamisen yksityiskohdista. Muistelmien ja haastattelujen luovuttamisesta löydät lisätietoa osoitteesta https://www.tyark.fi/muistitieto/muistelman-tai-haastattelun-luovuttaminen/. Lue myös tämän sivuston teksti sateenkaarihistorian tallentamisesta: https://sateenkaarihistoria.fi/tallenna-itse-koettua-ja-elettya-sateenkaarihistoriaa/

Otathan yhteyttä, niin opastamme kaikissa kysymyksissä ja aineiston saamisessa arkiston ja museon suojiin turvallisesti, yksityisyyden- ja tietosuojakysymykset huomioiden.

Yhteyshenkilöt:

Iris Olavinen
040 455 6975
iris.olavinen@tyark.fi

Minna Sannikka
040 455 6977
minna.sannikka@tyark.fi

Sateenkaarihistorian ystävien kirjoituksia on verkkolehti, jota Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee osoitteessa sateenkaarihistoria.fi/verkkolehti.

Lisätietoa verkkolehdestä

Ohjeet kirjoittajille

ISSN 2737-3908