Etusivu / Verkkolehden kaikki tekstit / SQS-teemanumero Queer History Month luettavissa netissä

SQS-teemanumero Queer History Month luettavissa netissä

Suomen Queertutkimuksen Seuran julkaiseman SQS-lehden vuoden 2020 teemanumero Queer History Month käsittelee sateenkaarihistoriaa, erityisesti suhteessa museoihin ja museopedagogiikkaan. Numerossa on paljon inspiroivaa luettavaa erityisesti nyt vietettävää homoseksuaalisten tekojen dekriminalisoinnin merkkivuotta 2021 ajatellen.

SQS-lehden kansi, jossa on piirros kirjepinosta. Mustavalkoisesta pinosta nousee värikäs sateenkaari, ja sen alla lukee Queer History Month.
Kansikuva: Roju @roju_art

Lehdessä museoammattilaiset reflektoivat omaa työtään sateenkaarihistorian esille panijoina (Parker & Gieringer) ja yleisö- ja yhteisötyön tekijöinä (Furber), kun taas tutkijat ottavat tarkastelun kohteeksi niin näyttelyjen kuratoinnin (Glenn), queer-opastukset (Juvonen) kuin museoiden queeriyttämisen ja museoalan työskentelyolosuhteet yleisemminkin (Lindholm & Raudaskoski).

Monissa teksteissä kuvataan myös museoiden ja yhteisöjen onnistunutta yhteistyötä (Sanders; Paqvalén), kun taas joissain nostetaan esiin museoissa vähemmän käsiteltyjä näkökulmia, kuten rodullistettu seksuaalisuus (Wooden) tai itämainen spirituaalisuus transkokemuksen avaajana (Vo).

Lukuisissa kirja-arvosteluissa esitellään lisäksi monia inspiroivia väitöskirjoja, tutkimuksia ja muita muistamista, muistelua ja museoita käsitteleviä teoksia, joita museotyötä tekevät voisivat harkita hankkivansa myös työpaikan kirjastoon luettavaksi silloin, kun oma ajattelu kaipaa lisää sateenkaarenvärejä.

SQS-lehden teemanumero on vapaasti luettavissa ja ladattavissa verkosta osoitteessa https://journal.fi/sqs/issue/view/7065

Lukuiloja toivottaen
Tuula Juvonen ja Therese Quinn
teemanumeron päätoimittajat

Sateenkaarihistorian ystävien kirjoituksia on verkkolehti, jota Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee osoitteessa sateenkaarihistoria.fi/verkkolehti.

Lisätietoa verkkolehdestä

Ohjeet kirjoittajille

ISSN 2737-3908