Leimarimuistoja museoon
Työväenmuseo Werstas tallentaa esineitä ja kuvia, jotka kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämästä. Etsimme nyt kokoelmiimme Leimareista kertovaa aineistoa.
Työväenmuseo Werstas tallentaa esineitä ja kuvia, jotka kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämästä. Etsimme nyt kokoelmiimme Leimareista kertovaa aineistoa.
Kirjoitus perustuu puheenvuoroon, jonka Uuttu piti Museoviraston 24.–25.11.2021 Helsingissä järjestämässä Kenen kulttuuriperintö? Merkitykset, kokemukset ja vuoropuhelu -seminaarissa.
Finna on Kansalliskirjaston ylläpitämä palvelu, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia varsinkin historiasta kiinnostuneille tutkijoille ja harrastajille. Finnan kautta voit hakea tietoa, löytää kuva-aineistoa sekä opiskella itsenäisesti avoimia oppimateriaaleja.
Työväen Arkistossa säilytetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien ja tukevien järjestöjen, yksityishenkilöiden ja tutkimushankkeiden arkistoja. Työväen muistitietotoimikunta ottaa vastaan lahjoituksina muistelmia ja haastatteluja.
Seison museon varastossa kädessäni röyhelöpaita, joka kuului edesmenneelle henkilölle. Katsomme museon tutkijan kanssa paitaa ja mietimme, miten saisimme siitä parhaan mahdollisen kuvan. Paita on ostettu niin sanotusti naisten osastolta, mutta… Lue lisää »Transvestiitti vai henkilö, jolla on hame?
Kun näen selfieitä Pride-kulkueista, sydämessäni sykähtää. Jokainen kuva käsi kädessä kulkevista ihmisistä on vuosikymmenten taistelun tulos. Jokaisessa kuvassa on nähtävillä jäljet siitä ajasta, kun Pride-kulkueita ei ollut ja homous oli laitonta.
Finna Luokkahuone -palvelussa on julkaistu sateenkaarihistorian aineistopaketti. Sateenkaarielämää-aineistopaketti kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta Suomessa. Kokonaisuus käsittelee arkea, kulttuuria, itseilmaisua ja kansalaisvaikuttamista. Sateenkaarielämää on suunniteltu yläkoulujen ja lukioiden opetukseen muun muassa… Lue lisää »Sateenkaarielämää-aineistopaketti avaa sateenkaarihistorian kuvia
Vuonna 1948 Tanskassa perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen homojärjestö Forbundet af 1948. Se laajensi toimintansa vuonna 1950 Ruotsiin, johon perustettiin sen alajärjestö.
Nostan puuvillahansoilla laatikosta vaaleansininiset keinokuituiset Triumphin urheilurintaliivit, asetan ne kuvauspöydälle, kuvaan ja mittaan ne sekä tarkastan vauriokohdat. Hieman myöhemmin ompelen niihin valkoisen kanttinauhan, johon olen kirjoittanut esinenumeron ja sitten pakkaan… Lue lisää »Työväenmuseo Werstas: Museoesine kantaa mukanaan viestejä
Työväenmuseo Werstaalla on valtakunnallinen vastuu suomalaisen sateenkaarihistorian tallentamisesta. Werstaalla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen LHBT-kokoelmaa on alettu kartuttaa vuodesta 2002 lähtien. Kokoelma on siis vielä pieni, esineitä on noin 1500, valokuvia noin 3000 sekä kirjoja ja pienpainatteita yhteensä noin 500 nimikettä.
Vuonna 1909 perustettu Työväen Arkisto on maamme vanhin kansanliikearkisto. Se on keskittynyt tallentamaan työväenperinteen, sosiaalihistorian ja ihmisoikeustyön piiriin kuuluvaa aineistoa. Vuonna 2002 alkanut yhteistyö Setan kanssa toi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian tallentamisen osaksi Työväen Arkiston kokoelmapolitiikkaa.
Kuva: Setan vapautuspäivien mielenosoitus vuonna 1980. Setan valokuvakokoelma, Työväen Arkisto. Valtakunnallisen ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n valokuvakokoelma Työväen Arkistolla tarjoaa visuaalisen katsauksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta tehtyyn työhön, arkeen ja juhlaan, ihmisiin… Lue lisää »Valokuvien kertomaa sateenkaarihistoriaa Työväen Arkistolla
Jos haluaisit löytää menneisyyden sateenkaarevan elämän jälkiä, mistä etsisit? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian tutkimus tulkitsee usein pieniä, häviäviä ja epäsuoria jälkiä, koska muita välttämättä sateenkaarevasta elämästä ei ole jätetty tai jäänyt jäljelle.