Etusivu / Verkkolehden kaikki tekstit / Tukholman valtionarkisto ja RFSL:n kokoelmat

Tukholman valtionarkisto ja RFSL:n kokoelmat

Paperipino, jossa päälimmäisenä sateenkaarella ja RFSL:n logolla varustettu kirje otsikolla "Korrespondens med Finland"

Valtionarkisto, Tukholma 
https://riksarkivet.se/arkistoissa-kayminen

Vuonna 1948 Tanskassa perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen homojärjestö Forbundet af 1948. Se laajensi toimintansa vuonna 1950 Ruotsiin, johon perustettiin sen alajärjestö. Ruotsalainen yhdistys puolestaan ylläpiti yhteyksiä Suomeen, myös sen jälkeen, kun se itsenäistyi vuonna 1952 ja siitä tuli Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL; vuodesta 2007 Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter). Koska Suomessa ei vielä 1950–60-luvuilla ollut olemassa omaa järjestöä homoseksuaaleille, monet suomalaiset halusivat liittyä RFSL:n jäseniksi ja kävivät kirjeenvaihtoa yhdistyksen kanssa. 

Sittemmin RFSL on lahjoittanut arkistonsa Tukholmassa sijaitsevaan Valtionarkistoon. RFSL:n kokoelmista löytyy aineistokokonaisuus ‘Korrespondens med organisationer och privatpersoner i andra länder’, vol. 3’, ja sieltä ’Korrespondens Utlandet Finland 1960–1970’. Tähän kokoelmaan kuuluu kansiollinen kirjeitä, joilla suomalaiset ovat lähestyneet yhdistystä näinä vuosina. Lisäksi sieltä täältä RFSL:n arkistoa löytyy myös tätä aiempaa kirjeenvaihtoa.  

Tiettävästi kukaan ei ole vielä tutkinut sitä, mitä kaikkea kirjeenvaihto pitää sisällään.  

Aineiston käyttämiseen on pyydettävä lupa RFSL:ltä. Aineistoa ei ole digitalisoitu, mutta se löytyy Valtionarkiston Mariebergin toimipisteestä näillä tiedoilla:  

SE/RA/730611: Riksförbundet för sexuellt likaberättigande 
Sarja E: Inkomna handlingar 
Sarja E1: Korrespondens 
Sarja E1E: Korrespondens med organisationer och privatpersoner i andra länder 
Volyymi 3: Korrespondens Utlandet Finland 1960–1970  

Yksittäistä suomalaisten kirjeenvaihtoa löytyy myös Sarjasta E1D: Korrespondens med privatpersoner i Sverige sekä kokoelmista Korrespondens med privatpersoner 1971–75 ja Nordisk Råd for Homoseksuelle. Arkistossa osataan auttaa näiden löytämisessä.  

Apulaisprofessori Peter Edelberg
Saxo-Instituttet 
Københavns Universitet 

Sateenkaarihistorian ystävien kirjoituksia on verkkolehti, jota Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee osoitteessa sateenkaarihistoria.fi/verkkolehti.

Lisätietoa verkkolehdestä

Ohjeet kirjoittajille

ISSN 2737-3908