Etusivu / Verkkolehden kaikki tekstit / Työväenmuseo Werstas: Museolahjoituksella osaksi historiaa!

Työväenmuseo Werstas: Museolahjoituksella osaksi historiaa!

Me Työväenmuseo Werstaalla olemme ylpeitä siitä, että meillä on valtakunnallinen vastuu suomalaisesta sateenkaarihistoriasta. Suomalaiset museot ovat sopineet eri vastuualueita, jotta kaikki museot eivät keräisi samoja aiheita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sateenkaari-ihmisillä olisi Suomessa vain yksi museo ja kaikki muut museot kuuluisivat heteroille ja cis-ihmisille! Me kannustamme vahvasti kaikkia museoita tarkastelemaan olemassa olevia kokoelmiaan LHBT-silmälasein ja tuomaan esiin näyttelyissään ja yleisötyössään sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Uuden, ja vanhankin, aineiston kokoelmiin tallentaminen on kuitenkin Werstaan ikioma vastuullinen tehtävä.

Kuva violetista tarrasta, jossa lukee mustalla versaalikirjaimin Homoseksuaalien naisten ja miesten vapautuspäivät. Tekstin alla on pinkki kärkikolmio, jonka sisällä on etana-symboli. Kolmion alla lukee teksti: "Helsingissä 26.-29.5.1983" ja alimpana on Setan yhteystiedot.
Homoseksuaalien naisten ja miesten vapautuspäivät –tarra vuodelta 1983. Kuva: Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Werstaalla Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen LHBT-kokoelmaa on alettu kartuttaa vuodesta 2002 lähtien. Kokoelma on siis vielä pieni, esineitä on noin 1500, valokuvia noin 3000 sekä kirjoja ja pienpainatteita yhteensä noin 500 nimikettä.

Kokoelmassa on muun muassa vaatteita, rintamerkkejä, LHBT-ravintoloiden toiminnasta kertovia mainoksia ja arkielämän esineitä. Osa aineistosta kertoo Setan toiminnasta ja osa lahjoituksista on saatu yksityisiltä ihmisiltä. Pääosa aineistosta liittyy lesbo- ja homokulttuuriin. Myös fetisismiin ja transvestisuuteen liittyviä esineitä, lähinnä vaatteita ja asusteita, on kokoelmaan lahjoitettu. Kokoelmaan kuuluu myös 96-lehtiä, Setan julkaisemia lehtiä sekä Tom of Finlandin piirtämiä tuotteita. Valokuvissa suurin kokonaisuus on 2000 kuvan 1980-luvun lesboelämää taltioineen Auli Kaartisen lahjoitus.  Arkistoaineistosta löytyy mm Setan puhelinpäivystykseen liittyviä muistikirjoja, ravintolavieraskirjoja ja päiväkirjoja. Varsinainen, järjestöjen tuottama, paperiaineisto kuuluu kuitenkin Työväen Arkistolle, jonka kanssa teemme läheistä yhteistyötä.

Kuva mustasta valomainoksesta, jossa on punaisen renkaan sisällä teksti Blue Oyster.
Tampereen keskustassa toiminut Blue Oyster Bar toimi pari vuotta vuoteen 2010 asti. Tampereen homopaikoista baarimaisin Blue Oyster toi Tampereelle ensimmäisen homoterassin. Kuva: Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Werstaan kokoelman aineisto on nuorta, pääosin 1970-luvulta nykypäivään. Kokoelma kaipaa kaikenlaisia ja kaikenikäisiä esineitä ja valokuvia, mutta erityisesti huolta kannamme kovaa vauhtia häviävästä vanhimmasta aineistosta ajalta, jolloin homoseksuaalisuus oli laitonta. Myös sukupuolen moninaisuuden osalta aineistoa on vielä vähän, joten toivomme jatkossa saavamme paremmin intersukupuolisten ja transihmisten aineistoa talteen.

Osana tallennustyötämme teemme myös haastatteluja. Joskus haastattelu tapahtuu arkisesti sähköpostilla, jotta saamme lahjoitettavan aineiston tiedot ja tarinat talteen. Toisinaan teemme videoituja laajempia haastatteluja, joissa usein käsitellään laajempia kokonaisuuksia, kuten ihmisen elämäntarinaa tai järjestön tapahtumia. Ihmisen oman äänen ja sanojen tallentaminen on tärkeää myös siksi, että museo ei voi alkaa arvailemaan kenenkään seksuaalisuutta tai sukupuolta, vaan lahjoittaja itse määrittää, mistä asia kertoo.

Vaaleanpunainen pinssi, jossa lukee mustalla käsinkirjoitetulla tekstillä Extaasi. Tekstin alla tuplanarttumerkit, joiden sisällä A-kirjain.
Extaasi-pinssi 1980-luvulta. Kuva: Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Suurin osa haastatteluista ja valokuvista sekä osa esineistöstä ei ole julkisia, eli ne odottavat rauhassa museon kokoelmissa tulevia vuosikymmeniä. Lähes koko kokoelma on käsitelty ja niistä julkaisuluvan saaneita voi selailla osoitteessa http://www.arjenhistoria.fi/?q=LHBT

Ei ole yhdentekevää, kenen ääni jää meidän ajastamme kuuluviin. Museoesineiden avulla tarinat ja tapahtumat säilyvät ja ne liittyvät osaksi suurta kertomusta suomalaisten historiasta. Olisiko sinulla jokin esine tai kuva, jolla voisit kartuttaa Työväenmuseo Werstaan LHBTIQ-kokoelmaa? Se voisi olla esimerkiksi juhlissa otettu valokuva, henkilökohtainen muistoesine, arjen käyttötavara, vaate tai asuste tai vaikkapa mielenosoituksessa käytetty banderolli. Esineeseen tai kuvaan liittyvä tarina tekee siitä historiallisesti merkityksellisen. Myös esimerkiksi kaapista tulon, lääketieteellisen prosessin tai omaksi itseksi tulemisen vaiheisiin liittyvä eri aineistoista koostuva ”paketti” olisi arvokas lisä museon kokoelmaan. Kaikista lahjoituksista tehdään sopimus, jossa voi itse määrittää, onko tarina niin julkinen, että sen voi jakaa esimerkiksi näyttelyssä.

Ota yhteyttä:
Työväenmuseo Werstas,
kokoelmapäällikkö Leena Ahonen
leena.ahonen@tyovaenmuseo.fi
(puh. 050-4401164)

Muuta aiheeseen liittyvää:
Arkistot ja kokoelmat
Museotoiminta ja näyttelyt

Sateenkaarihistorian ystävien kirjoituksia on verkkolehti, jota Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee osoitteessa sateenkaarihistoria.fi/verkkolehti.

Lisätietoa verkkolehdestä

Ohjeet kirjoittajille

ISSN 2737-3908