Etusivu / Listaukset / Videot ja tallenteet / Historian vääryydet 2: Kriminalisoinnin varjot – tapahtumatallenteet

Historian vääryydet 2: Kriminalisoinnin varjot – tapahtumatallenteet

Historian vääryydet 2: Kriminalisoinnin varjot on toinen Sateenkaarihistorian ystävien järjestämistä merkkivuoden 2021 tapahtumista ja toinen osa Historian vääryydet -tapahtumasarjassa.

Vuonna 2021 tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin rikoslaista Suomessa. Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuodesta 1894 vuoteen 1971 eli 76 vuoden ajan. Tämän jälkeen oli vielä voimassa vuosina 1971–1999 kehotuskielto, jonka aikana oli kiellettyä kehottaa julkisesti homoseksuaalisuuteen.

Tapahtuma tarjoaa näkökulmia kriminalisoinnin aikaan ja sen seurauksiin Suomessa sekä kommentoi kriminalisoinnin laajoja vaikutuksia myös muualla – sateenkaari-ihmisiin kohdistuva kontrolli ei ole kaikkialla historiaa.

Ohjelma on monikielinen, ja se on tallenteet on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi videoissa on suomenkielinen viittomakielinen tulkkaus. Puhujatiedot ja esiintyjien kuvaukset löydät täältä tai klikkaamalla henkilön nimeä videon alla.

Kriminalisoinnin varjot järjestettiin sekä verkossa että Kansallismuseon Vankilassa, Hämeenlinnassa. Tapahtuma on osa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta, jonka rahoituksesta kiitämme Koneen säätiötä ja Svenska Kulturfondenia. Av-tuotannosta vastaa Centre de Ville Oy.

Tervetuloa

Tervetuloa tapahtumaan, tapahtuman johdanto ja käytännöt.

Puhujat: Tuula Juvonen, Kaura Raudaskoski, Elisa Sarpo

Osa 1: Sukupuoli ja siveettömyys – historiallinen katsaus

Minkälainen on sukupuolen ja seksuaalisuuden kontrollin historia Pohjoismaissa? Sukupuolentutkimuksen professori Jens Rydström käy katsauksessaan läpi pitkän ajanjakson 1700-luvulta 2000-luvulle sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteiskunnallisen aseman kehityksen näkökulmasta.

Puhuja: Jens Rydström

Fasilitoija: Tuula Juvonen

Osa 2: Elämää rikoslain varjossa

Millaista oli elämä rikoslain varjossa? Minkälaista vähemmistökulttuuria muotoutui ja miten rikoslaki vaikutti ihmisten elämään? Minkälaisia tilanteita kiinni jäämiset olivat?

Puhuja: Kati Mustola

Haastattelija: Tuula Juvonen

Osa 3: Kehotuskielto meillä (1971–1999) ja muualla

Mikä oli dekriminalisoinnin yhteydessä säädetty kehotuskielto, ja minkälaista sensuurikulttuuria se tuotti? Mitä aktivistit tekivät lain kumoamiseksi? Minkälaista kehotuskiellon kaltaista lainsäädäntöä on muualla? Neljä puheenvuoroa homoudenvastaisista laeista Suomessa, Iso-Britanniassa, Unkarissa ja Venäjällä.

Suomen kehotuskielto (1971–1999), Ulf Månsson

Yhdistyneen kuningaskunnan “Section 28” -asetuksen muistelua, Jo Paxton

Puheenvuoro Unkarin LHBTIQA-tilanteesta, Luca Dudits

Between decriminalisation of homosexuality and ”anti-gay law”: changes in legislation and its influence on Russian queer and LGBT community from 90s towards now. 
Alisa Zhabenko

Fasilitoija: Tuula Juvonen

Osa 4: Keskustelu: Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden intersektionaalinen historia museossa

Miten museot voivat tuoda sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta esiin? Mitä työtä museon tulee tehdä intersektionaalisuuden eteen? Minkälaisia haasteita näihin liittyy?

Puhujat: Elisa Sarpo ja Sandra Hagman

Fasilitoija: Wisam Elfadl

Osa 5: Keskustelu: Queer newcomers’ perspectives on queer migration

Minkälainen tilanne LHBTQIA-ihmisillä on muualla kuin Suomessa? Minkälaisia huonosti tunnistettuja rakenteellisia ongelmia Suomessa on? Keskustelu käsittelee niiden ihmisten näkökulmia, jotka ovat muuttaneet Suomeen sukupuolen tai seksuaalisuutensa vuoksi.

Keskustelijat: Hassen Hnini, Thomas Moose, Abdullah Qureshi

Fasilitoija: Wisam Elfadl