Etusivu / Listaukset / Historian vääryydet 1: Medikalisaation haavat – tapahtumatellenteet

Historian vääryydet 1: Medikalisaation haavat – tapahtumatellenteet

Historian vääryydet 1: Medikalisaation haavat on ensimmäinen Sateenkaarihistorian ystävien järjestämistä merkkivuoden 2021 tapahtumista ja avasi Historian vääryydet -tapahtumasarjan. Medikalisaation haavat -tapahtuma järjestetiin verkossa 23.6.2021 ja se kuvattiin Lapinlahdessa, Helsingissä.

Kesäkuun lopussa 2021 tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta Suomessa. Nykyään patologisointi kohdistuu etenkin transsukupuolisten, ei-binääristen ja intersukupuolisten ihmisten identiteetteihin ja kehoihin ja näkyy niin vanhentuneessa translaissa kuin hoitokäytännöissäkin. Medikalisoinnin vaikutukset ovat moninaiset ja niin on myös sateenkaari-ihmisten suhde medikalisaatioon. Osa kysymyksistä on historiallisia ja osa hyvinkin tätä päivää.

Tapahtuma valottaa viiden keskustelun kautta sateenkaari-ihmisten medikalisointia ja tuo esiin sateenkaariyhteisön sisäisiä eroja ja intressejä suhteessa siihen. Koko tapahtumaan liittyy sisältöhuomio: käsittelemme homo- ja transfobisia lääketieteellisiä rakenteita ja niiden vaikutuksia.

Tapahtuman kieli on suomi, ja videoihin on valittavissa tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi niissä on suomenkielinen viittomakielinen tulkkaus.

Tapahtumasarjan mahdollistaa Koneen Säätiö ja Svenska Kulturfonden. Kiitämme yhteistyöstä myös Pro Lapinlahti Mielenterveysseuraa.
Videotuotanto Ville Syrjäläinen / Centre de Ville Oy.

Medikalisaation haavat: Tervetuloa

Tervetuloa: johdatus Historian vääryydet -tapahtumasarjaan (kesto 7:06)

Kaura Raudaskoski (Sateenkaarihistorian ystävät ry), Nonni Mäkikärki (Pro Lapinlahti Mielenterveysseura ja Positiiviset ry)

Keskustelu A: Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt medikalisoinnin kohteena

Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan sateenkaari-ihmisten medikalisoinnista? (kesto 52 min)

Keskustelijoina Julian Honkasalo, Katariina Parhi, Kristian Wahlbeck.
Keskustelua fasilitoi Kerttu Tarjamo.
Aiheen esittelee Kaura Raudaskoski.

Keskustelu B: Transihmisten medikalisaatio Suomessa

Mitä transsukupuolisuudessa ja ei-binbäärisyydessä on medikalisoitu ja medikalisoidaan? Minkälainen suhde transihmisillä on medikalisaatioon? (kesto 56 min)

Keskustelijoina Helena Holopainen (Trasek), Pii Anttonen (Trans ry), Tanja von Knorring (Transfeminiinit) sekä SanTra Rinne.
Keskustelua fasilitoi Kerttu Tarjamo.
Aiheen esittelee Kaura Raudaskoski.

Keskustelu C: Sukupuolenkorjaushoitojen historiaa

Miten sukupuolenkorjauksen hoitokäytännöt ovat muuttuneet ja kehittyneet? Miten ympäröivä yhteiskunta on vaikuttanut sukupuolenkorjauksen prosessiin? (kesto 51 min)

Keskustelijoina Veronica Pimenoff ja Jan Wickman.
Keskustelua fasilitoi Riikka Taavetti.
Aiheen esittelee Kaura Raudaskoski.

Keskustelu D: Homoseksuaalisuuden pitkä sairausleima

Miltä näyttää homoseksuaalisuuden sairausleiman poistamisen historia Suomessa? Miten suhtautuminen homoseksuaalisuuteen sosiaali- ja terveyspalveluissa on edennyt ja mitä haasteita on kohdattu? (kesto 38 min)

Keskustelijoina Olli Stålström sekä Jussi Nissinen.
Keskustelua fasilitoi Riikka Taavetti.
Aiheen esittelee Kaura Raudaskoski.

Keskustelu E: Demedikalisaatio 2000-luvulla

Miten fetissit sekä transvestismi poistettiin tautiluokituksesta vuonna 2011? Miten intersukupuoliset pyrkivät vastustamaan epäoikeudenmukaisia hoitokäytäntöjä? Minkälaista työtä demedikalisointi vaatii? (kesto 56 min)

Keskustelijoina Antti Kauppinen, Minna-Maaria Lax sekä Aikku Meura.
Keskustelua fasilitoi Kerttu Tarjamo.
Aiheen esittelee Kaura Raudaskoski.