Etusivu / Listaukset / Videot ja tallenteet / Suomi on queer -dokumenttisarja

Suomi on queer -dokumenttisarja

Suomi on queer -logo ja Pehmee-kollektiivin jäseniä oranssiksi ja siniseksi muokatussa kuvassa

Kuva: Yle.

Yle Kioskin kuusiosainen Suomi on queer -dokumenttisarja valottaa Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian merkittävimpiä hetkiä sekä nykypäivän todellisuutta.

“Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on aina ollut olemassa, mutta monesti se on pidetty piilotettuna. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista.” –Sateenkaarihistoriakuukausi, Seta (2019)

Suomi on queer -dokumenttisarjassa avataan ja näytetään Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historian merkittävimpiä hetkiä sekä nykypäivän todellisuutta kaunistelematta mutta lämmöllä. Roosa Kuosmasen ohjaamassa sarjassa kerrotaan lukuisten suomalaisten historiaa, jota ei ole vielä koskaan kerrottu tirkistelemättä ja eksotisoimatta.

Sarja valottaa tunnettujen suomalaisten sateenkaari-ihmisten tarinoita sekä merkittävien historian kokijoiden ja asiantuntijoiden näkökulmia sateenkaari-ihmisten elämästä Suomessa. Sarjassa kuullaankin isoa joukkoa Suomen queer-historian avainhenkilöitä: tutkijoita, aktivisteja, populaarikulttuurin vaikuttajia, poliitikkoja ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historia ja nykypäivä risteävät, kun jaksojen kertojina toimivat nykypäivän queer-ikonit Benjamin Peltonen, Yeboyah, Aron Luokkala, Henny Harjusola, Pinja Eskola ja Pehmee-kollektiivin Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi.

Historian kokemuksia peilataan nykypäivän todellisuuteen historian oppaiden avulla, joita ovat Pirkko Saisio, Marja-Sisko Aalto, Jussi Nissinen, Tiina Miettinen ja Madame IsaDora.

Jaksoissa käsitellään sateenkaarihistoriaa aina talvisodasta 2000-luvun mediakulttuuriin. Pääteemoja ovat sateenkaariliikkeen järjestäytyminen ja yhteiskunnalliset muutokset, median rooli sateenkaari-ihmisten elämässä, klubikulttuuri ja aktivismi, terveydenhuollon historia ja perhe.

Historia näyttäytyy taatusti uudella tavalla sarjan katsomisen jälkeen.

Ohjelmaan on mahdollista laittaa tekstitykset päälle suomeksi, ruotsiksi tai saameksi.

Suomi on queer 11.12.2023 Yle Areenassa ja 16.12.2023 alkaen Yle Teemalla.