Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Queerhistoriska Wikipedia Workshop 2022

24.11.2022 klo 16:0019:00

Kädet kirjoituskoneen näppäimistöllä

Queerhistoriska månaden firas årligen i november. Kom och lär dig mer om finsk queerhistoria och lägg till saknad queerhistoria på Wikipedia!

Beskrivning

Vad och varför?

Queerhistoria är allas gemensamma historia, men det råder mycket tystnad kring den. Det är inte alltid lätt att hitta pålitlig, öppen information om finsk queerhistoria, vilket är ett vanligt problem även med annan marginaliserad historieskrivning. Wikipedia har också stora luckor relaterade till queerhistoria, såsom viktiga saknade artiklar och avsnitt av artiklar, eller individuella omnämnanden. Dessa brister driver queerhistorien längre till tystnad och förvränger förståelsen av gemensam historia.

Följ med oss ​​för att komplettera Wikipedia med innehållet i queer historia och göra queer historia tillgänglig för alla!

Var och när?

Workshopen kommer att anordnas torsdagen den 24 november 2022 kl. 16-19.

Det är ett hybridevenemang, vilket innebär att det arrangeras samtidigt i HAM Tennispalatset i Helsingfors (Södra järnvägsgatan 8, 00100 Helsingfors), samt online på Zoom. Du kan ange ditt föredragna sätt att delta i registreringsformuläret.

Till vem?

Alla som är intresserade av ämnet kan delta i workshopen! Du behöver inte vara expert på queerhistoria eller Wikipedia-redigering, du kan bara komma som du är. Oavsett om du är en ung queer person eller en erfaren forskare av queerhistoria, en queeraktivist eller en allierad, kan du i Wikipedia-workshopen gå till botten med saker tillsammans, och stöd finns tillgänglig.

Workshopen är ett särskilt bra tillfälle att lära känna finsk queerhistoria och förstås lära sig redigera Wikipedia i en trevlig grupp. Du kan registrera dig med din vän.

Hur?

  1. Anmäl dig till evenemanget, så att vi kan förbereda mellanmål till alla som deltar och förbereda för antalet deltagare på plats och på distans. Evenemanget är kostnadsfritt.
  2. Skapa ett Wikipedia-konto i förväg. Om möjligt, ta med din egen bärbara dator om du deltar på plats.
  3. Eventet börjar med en liten presentation som sätter stämningen för queerhistoria och hjälper dig att komma igång.
  4. Under hela evenemanget kommer forskare att ha jour och hjälpa till med innehållsfrågor och med att hitta och tagga källor. Det finns också Wikipedia-experter som ger råd om Wikipedias tekniska frågor.
  5. Queerhistoriens vänner tar med källlitteratur till evenemanget och listar öppna källor på webben. Det gör det enkelt att markera källor i de texter du skriver. Källor hjälper till att utvärdera texter och göra dem mer giltiga.
  6. Veganska snacks och dryck finns under workshopen – och självklart trevligt sällskap!

Ohjelma

16.00–16.30 Introduktion till queerhistoria (Tuula Juvonen och Sandra Hagman, endast på finska)

16.30–16.45 Liten introduktion till Wikipedias praxis (Kimberli Mäkäräinen, Susanna Ånäs)

16.45–18.45 Workshopping, skrivande, fri diskussion och förfriskningar – experter kommer att vara närvarande under hela evenemanget

18.45–19.00 Sammanfattning, återkoppling och avslutning

Ilmoittautuminen

Anmälan är öppen till 23 november 2022 . Evenemanget är kostnadsfritt. OBS. Evenemanget är huvudsakligen på finska!

(Om blanketten ovan inte fungerar kan du också registrera dig med vårt Google Forms-blankett.)

Saavutettavuus

Presentationer och tal vid evenemanget är på finska. Det finns ingen allmän teckenspråkstolkning eller skrivtolkning vid evenemanget.

Evenemanget använder föreningens Safer Space-principerna. Bekanta dig med dem i förväg.

Deltagande på plats:

Tennispalatset ligger på Södra järnvägsgatan 8 och är tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar. HAM:s biljettkassa och ingång finns på Tennispalatsets andra våning, och kan nås med hiss som finns i närheten av alla ytterdörrar. I ändan av Södra Järnvägsgatan finns rulltrappor direkt till museets biljettkassa. HAM-hallen ligger på samma våning som biljettkassan.

Hälsosäkerhet: Kom inte till evenemanget om du känner dig förkyld eller har symptom av förkylning. Var noga med god handhygien. Vi rekommenderar att du använder en munskydd, och munskydd och desinfektionsmedel kommer att finnas tillgängliga vid evenemanget. Vi bevakar koronasituationen och kommer att informera de som har registrerat sig om eventuella ändringar, också på denna sida.

Läs mer on ankomst till HAM här (öppnar i et nytt fönster)

Läs mer om HAMs tillgänglighet och åtkomlighet här (öppnar i et nytt fönster)

För att delta online:

Deltagande på distans organiseras via Zoom. En zoomlänk kommer att skickas till de som har anmält sig under evenemangsveckan. Distansdeltagare kan följa presentationerna i början av evenemanget (se program). Evenemangets koordinator, Kaura Raudaskoski, kommer att vara på Zoom under hela evenemanget och vidarebefordra frågor och kommentarer till experterna på plats. Vi diskuterar dock gärna tillgänglighetsåtgärder, så kontakta oss gärna om du har några behov eller önskemål!

Mer info:

Kaura Raudaskoski

Sekretär och projektkoordinator

Queerhistoriens vänner
sihteeri@sateenkaarihistoria.fi

+358 45 783 17571 (tisdag-fredag)

Detaljer

Datum:
24.11.2022
Tid:
16:00–19:00
Evenemang Kategori:

Arrangör

Sateenkaarihistorian ystävät
E-post:
info@sateenkaarihistoria.fi
Visa Arrangör-webbplats

Plats

HAM Helsingin taidemuseo
Eteläinen Rautatiekatu 8
Helsinki, 00100
+ Google Map
Telefon:
09 310 87001
Visa Plats-webbplats