Etusivu / Työkaluja / Tilaa tutkija kouluun: ilmaiset kouluvierailut syksyllä 2022

Tilaa tutkija kouluun: ilmaiset kouluvierailut syksyllä 2022

Mustavalkoinen kuva, jossa neljä nuorta tulevat käsi kädessä kameraa kohti. Päällä teksti Tilaa tutkija kouluun - kouluvierailut 2022.
Kuva: Työväen Arkisto (1976).

Kouluvierailuohjelman rahoittanut hanke Sateenkaarihistoria näkyväksi (2021–2022) on päättynyt. Selvitämme tulevaisuudessa mahdollisuuksia tehdä kouluvierailuja vapaaehtoisvoimin. Kiitos kaikille osallistuneille!

Millaista on ollut elää homoseksuaalina ennen? Ketkä ovat suomalaisen sateenkaarihistorian merkkihenkilöitä? Miten sateenkaari-ihmiset ovat järjestäytyneet ja vaikuttaneet yhteiskuntaan? Miksi sateenkaarihistoriasta tiedetään niin vähän, ja mitä siitä voitaisiin tietää?

Sateenkaarihistoria on kaikkien yhteistä historiaa. Sateenkaarihistorian ystävät järjestää kouluvierailuohjelman, jossa sateenkaarihistorian tutkijat vierailevat kouluissa. Tarjoamme 15 ilmaista tutkijavierailua kouluille syyslukukaudella 2022. Vierailut ovat osa Koneen säätiön rahoittamaa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta, joka nosti sateenkaarihistorian merkkivuoden 2021 julkiseen keskusteluun.

Minkälainen kouluvierailu on kyseessä?

Tutkijavierailut ovat oppilaitoksille maksuttomia, 45–60 minuutin mittaisia kouluvierailuja, joita tekevät eri alojen sateenkaarihistorian tutkijat. Kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus saada oppitunnille tai oppilaitoksen tapahtumaan vierailulle tutkija, joka voi valottaa historian moninaisuutta mieltä avartavin esimerkein ja tarinoin, jotka perustuvat tutkittuun tietoon.

Kenelle kouluvierailut ovat?

Kouluvierailut soveltuvat parhaiten yläkoulun sekä toisen asteen opetukseen (lukio ja ammatillinen koulutus), ja ne suunnitellaan ammattipedagogin tuella soveltaen kunkin vierailtavan ryhmän tarpeisiin ja toiveisiin. Vierailuja tekevät sateenkaarihistorian tutkijat eri aloilta, ja ne sopivat esimerkiksi yläkoulussa sekä lukiossa historian, yhteiskuntaopin, elämänkatsomustiedon, filosofian ja terveystiedon opetussuunnitelmien sisältöihin sekä vastaavanlaisiin sisältöihin ammatillisessa koulutuksessa eri aloilla. Myös vuosittainen sateenkaarihistoriakuukausi marraskuussa on hyvä tilaisuus käsitellä aihetta minkä tahansa opetuksen lomassa tai osana muuta tapahtumaa.

Kouluvierailuja on mahdollisuus räätälöidä kunkin oppitunnin tai tapahtuman puitteisiin sopivaksi.

Vierailuja tehdään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kouluvierailuun voi halutessaan yhdistää Finna Luokkahuoneessa julkaistun Sateenkaarielämää-aineistopaketin käyttöä käsittelemällä sen teemoja kansalaisvaikuttamista, sateenkaarevaa katsetta tai perheiden ja ihmissuhteiden historiaa.

Miten kouluvierailun voi varata?

Kouluvierailut varataan varauslomakkeella, johon linkki on näiden varausehtojen alla.

Kouluvierailuja voi tilata koko syyslukukauden 2022 ajan. Vierailun voi ajoittaa esimerkiksi Sateenkaarihistoriakuukauden aikaan eli marraskuuhun, jolloin julkaistaan runsaasti aiheeseen liittyvää uutisointia, tapahtumia, yleisöohjelmaa ja materiaalia kautta maan.

Paikan päällä tapahtuvalle vierailulle ryhmän maksimikoko on 30 henkilöä. Vierailut voidaan järjestää myös etänä (Zoom tai Teams), mikäli paikan päällä tapahtuva vierailu ei onnistu esimerkiksi koronaturvallisuussyistä tai pitkien etäisyyksien takia.

Vierailun varaaminen edellyttää myös ryhmäläisiltä lyhyen kyselylomakkeen täyttämistä vierailun yhteydessä tai sen jälkeen. Lomake on yksinkertainen ja sen täyttää koko vierailulle osallistunut ryhmä. Linkki lomakkeeseen jaetaan vierailun aikana, ja sen voi täyttää kännykällä selaimessa tai tulostettuna paperille ja antaa kouluvierailijan mukaan.

Varaa tutkijavierailu hyvissä ajoin, viimeistään kahta viikkoa ennen mieleistäsi ajankohtaa, jotta ehdimme sopia vierailuja tekevien tutkijoiden kanssa aikatauluista.

Vahvistamme varauksen mahdollisimman pian lomakkeessa ilmoitettuun yhteyshenkilön sähköpostiosoitteeseen.

Peruutukset tai muutokset varaukseen tulee tehdä viimeistään kolme päivää ennen sovittua ajankohtaa. Peruuta tai siirrä varauksesi viimeistään kolme päivää ennen sovittua ajankohtaa. Tämän jälkeen peruutetut varaukset vapautetaan seuraavalle jonossa olevalle varaajalle.

Lisätiedot:

Kaura Raudaskoski
Hankekoordinaattori / Järjestösihteeri
sihteeri@sateenkaarihistoria.fi
+358 45 783 17571

Oletko sateenkaarihistorian tutkija? Liity tutkijalistalle tästä!