Jag känner mig upprymd alltid då jag ser en selfie tagen på en prideparad. Varje bild av personer som går hand i hand är resultatet av en kamp som sträcker sig över många decennier. I varje bild syns spåren av den tid då prideparader inte ordnades och homosexualitet var olagligt.
Arbetarmuseet Werstas i Tammerfors har det nationella ansvaret för att dokumentera queerhistoria. Fram till slutet av 2021 visar museet i aulan till utställningsvåningen en miniutställning med titeln Martti rakkaani (Min älskade Martti). Den berättar huvudsakligen genom brev en kärlekshistoria med två män, Martti och Uolevi, i huvudrollerna. I utställningen visas ett långt kärleksbrev och fotografier. Brevet som visas i original beskriver 1950–60-talens vardag och samhälle. Inspelningen där en röstskådespelare läser upp brevet ger en möjlighet att känna samhörighet med mannen det riktade sig till.
Även bilderna ger en möjlighet att leva sig in i berättelsen. Före mobilkameror och Ifolor existerade måste man låta framkalla bilder i en fotoaffär. För de flesta var detta enkelt och vardagligt, men inte för dem som av någon anledning måste hemlighålla en aspekt av sin identitet. Eftersom framkallningen i affär var knepigt måste man antingen framkalla bilderna i ett eget mörkrum eller så bara ta bilder som inte avslöjade ens identitet. Någon kunde känna en pålitlig fotograf eller fotoaffär. Werstas har i sina samlingar endast ett fåtal bilder som queerpersoner själva tagit under den tid då homosexualitet var olagligt. Bilderna och breven som Martti donerat till museet är därför unika och värdefulla.
Den som idag betraktar bilderna kan bli förvånad över hur reserverade de två älskande, Martti och Uolevi, ser ut: som två bröder eller vänner. Då bilden togs i mitten på femtiotalet var homosexualitet ändå olagligt. Eftersom det huvudsakligen handlade om ett distansförhållande var varje bild de tog tillsammans betydelsefull. Det finns betydligt förre bilder än vad det tenderar finnas idag, och varenda en av dem är dokumentation av livet tillsammans. Fast de inte kan kramas och kyssas ser Martti och Uolevi avslappnade och lyckliga ut tillsammans på bilderna. Sommarutfärderna till skärgården, där Marttis förstående mor bodde, gav dem en stunds ro från rädslan och saknaden, och möjliggjorde värdefull tid tillsammans. Om man tittar noga kan man se all denna känsloladdning i bilderna. Bildens kraft ligger också i dess förmåga att förmedla en berättelse. Och eftersom museerna förlitar sig på berättelser är bilden på Martti och Uolavi unik i sin vardaglighet och hemlighetsfullhet.
Just därför är avståndet mellan Martti och Uolavi så centralt. Då de döljer sina känslor avslöjar de samtidigt vad som var typiskt för tidsperioden. Forskaren måste bara ha rätt blick, se fotot i dess kontext, se den verkliga historien. Ofta har bilder av den här typen gett upphov till tolkningar som kretsar kring vänskap, något som Tuula Juvonen har beskrivit i blogginlägget ”Kära vän!” – Kvinnors kärleksförhållanden med varandra på 1800-talet.
Förutom gamla bilder lönar det sig att även donera nya bilder till museet. Bilderna behöver inte vara gamla, utan de kan helt bokstavligen vara tagna igår. Nya bilder av Pride-festligheterna eller en demonstration för translagen är även de viktig historisk dokumentation. De berättar om en pågående förändringsprocess. Då framtida museiforskare skriver om historien kan de inspireras av bilder som donerats. Förhoppningsvis kan någon forskare då inleda sin text med orden “det är svårt att föreställa sig tiden då transpersoner inte hade självbestämmanderätt”.
Skribent: Miska Karhu
Skribenten är studerande i religionsvetenskap, författare och queeraktivist som var praktikant vid Arbetarmuseet Werstas under sommaren 2021 som en del av studierna.
Utställningen Martti rakkaani går att se på Arbetarmuseet Werstas fram till 31.12.2021. Werstas är öppet från tisdag till söndag kl 11-18, och utställningarna har ingen inträdesavgift.
Har du något att donera till museet? Kontakta Werstas samlingschef Leena Ahonen leena.ahonen@tyovaenmuseo.fi, telefon 050-440 1164.
Bild: Arbetarmuseet Werstas
Skrifter av queerhistoriens vänner är en webbtidning som ges ut av Queerhistoriens vänner rf på sateenkaarihistoria.fi/sv/webbtidning/ (svenska version).
ISSN 2737-3908