Etusivu / Verkkolehden kaikki tekstit / Arbetarmuseet Werstas: Bli en del av historien genom en museidonation!

Arbetarmuseet Werstas: Bli en del av historien genom en museidonation!

Vaaleanpunainen pinssi, jossa lukee käsin kirjoitettu teksti Extaasi ja alla kaksoisnarttumerkki, jossa ympyröiden sisällä A-kirjain.

Vi på Arbetarmuseet Werstas är stolta över att vi har det nationella ansvaret för finländsk queerhistoria. De finländska museerna har fastställt olika ansvarsområden, så att alla inte har samma teman för sina samlingar. Det här innebär ändå inte att det bara skulle finnas ett queermuseum i Finland medan de andra är till för heterosexuella och cispersoner! Vi vill verkligen uppmana alla museer till att gå igenom sina samlingar ur HBT-perspektiv, och föra fram könets och sexualitetens mångfald i sina utställningar och sin publikutveckling. Werstas har ändå ansvaret för att bevara både nytt och gammalt material i sina samlingar.

Bild på ett violett klistermärke där det med svarta versaler står Homoseksuaalien naisten ja miesten vapautuspäivät, på svenska De homosexuella kvinnornas och männens befrielsedagar. Under texten finns en rosa triangel som står på sin spets. I triangeln finns en snigelsymbol. Under triangeln står "Helsingfors 26.-29.5.1983" och längst ner finns Setas kontaktuppgifter.
Klistermärke för De homosexuella kvinnornas och männens befrielsedagar år 1983. Bild: Arbetarmuseet Werstas samlingar.

Werstas HBT-samling kring temat könsminoriteter och sexuella minoriteter började byggas upp år 2002. Samlingen är alltså ännu liten: i den ingår ca 1 500 föremål, ca 3 000 fotografier och sammanlagt ca 500 olika böcker och småtryck.

I samlingen ingår bl.a. kläder, knappar, reklam för HBT-restauranger och vardagliga föremål. En del av materialet kretsar kring Setas verksamhet och en del föremål har donerats av privatpersoner. Den största delen av materialet kretsar kring lesbisk och homosexuell kultur. Dessutom har en del föremål, främst kläder och accessoarer, relaterade till fetischism och transvestism donerats till samlingen. I samlingen finns även tidskriften 96-lehti, tidskrifter publicerade av Seta och illustrationer av Tom of Finland. Den största fotografihelheten är Auli Kaartinens serie på 2 000 bilder kring temat lesbiskt liv på 1980-talet. I arkivmaterialet ingår t.ex. häften relaterade till Setas telefonjour, restaurangers gästböcker och dagböcker. Pappersmaterial producerat av organisationerna hör ändå huvudsakligen till Arbetararkivet, som vi har ett nära samarbete med.

Bild på en svart upplyst reklamskylt där texten Blue Oyster finns innanför en röd cirkel.
Blue Oyster Bar i Tammerfors centrum var verksam under ett par år, fram till 2010. Blue Oyster som var det mest barliknande tillhållet för homosexuella i Tammerfors hade stadens första gayterrass. Bild: Arbetarmuseet Werstas samlingar.

Materialet i Werstas samling är inte särskilt gammalt, utan huvudsakligen från 1970-talet fram till nutiden. Vår samling skulle behöva alla typer av föremål och fotografier från alla tidsperioder, men mest oroade är vi över hur snabbt det äldsta materialet, från den tid då homosexualitet var förbjudet, försvinner. För tillfället finns också bara en liten mängd material om könsmångfald, så vi hoppas kunna få bättre tillgång till material om interkönade och transpersoner.

Som en del av dokumentationsarbetet utför vi också intervjuer. Ibland sker intervjuerna helt enkelt via e-post, så att vi får information och berättelser om materialet som doneras. I fråga om större materialhelheter relaterade till människors liv och organisationers verksamhet föredrar vi ibland mer detaljerade intervjuer som videofilmas. Att dokumentera människors egna röster och ord är viktigt också av den orsaken att vi på museet inte kan göra antaganden om någons sexualitet eller kön, utan den som donerar material får själv definiera vad det handlar om.

En rosa knapp med den handskrivna texten Extaasi i svart. Under texten finns en dubbel kvinnosymbol med bokstaven A inuti.
Extaasi-knapp från 1980-talet. Bild: Arbetarmuseet Werstas samlingar.

Större delen av intervjuerna och fotografierna liksom en del av föremålen är inte tillgängliga för allmänheten, utan väntar på kommande årtionden i museets samlingar. Nästan hela samlingen är behandlad och sådant som fått publikationstillstånd hittas här: http://www.arjenhistoria.fi/?q=LHBT

Det spelar stor roll vilka röster som lever kvar som ett minne av vår tid. Museiföremålen är ett sätt att bevara berättelser och händelser, och de blir en del av den stora berättelsen om Finlands historia. Har du ett föremål eller en bild som kunde ingå i Arbetarmuseet Werstas HBT-samling? Det kan till exempel vara ett foto från en fest, ett personligt föremål, ett vardagligt föremål, ett klädesplagg eller en accessoar eller varför inte en banderoll från en demonstration. Berättelsen förknippad med ett föremål eller ett fotografi gör det historiskt betydelsefullt. Även “paket” med olika typer av material kring teman som att komma ut ur skåpet, genomgå en medicinsk process eller bli den man är skulle utgöra ett värdefullt tillägg till museets samling. Ett avtal görs upp i samband med varje donation och där bestämmer man själv om ens berättelse är så pass offentlig att den t.ex. kan ingå i en utställning.

Ta kontakt:
Arbetarmuseet Werstas,
samlingsansvarig Leena Ahonen
leena.ahonen@tyovaenmuseo.fi
(tel. 050-4401164)

Övrigt relaterat:
Arkiv och samlingar
Museiverksamhet och utställningar

Skrifter av queerhistoriens vänner är en webbtidning som ges ut av Queerhistoriens vänner rf på sateenkaarihistoria.fi/sv/webbtidning/ (svenska version).

Om webbtidningen

Anvisningar för författare

ISSN 2737-3908