Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Näyttely: Artor Jesus Inkerö: Trofee

29.11.2023 klo 14:003.3.2024 klo 16:00

Vapaa pääsy

Marraskuussa 2023 Artor Jesus Inkerö avaa Taidekoti Kirpilästä näkymiä toisiin tiloihin. Inkerön Trofee-näyttelyn videoteoksen kattokruunut tuplautuvat Taidekodin Arkiolohuoneen katossa, ja rouheat keramiikkaveistokset ravistelevat Taidekodin posliinikokoelmaa.

Näyttelyssä nähdään teoksia, joita ei aiemmin ole esitetty Suomessa: Amsterdamissa kuvattu Short Reach (2019) sekä keramiikkaveistoksia Rijksakademie van Beeldende Kunstenissa nähdystä My Hard Core –installaatiosta (2021). Näyttelykokonaisuuden täydentää uusi valokuvateossarja Big Ass (2023), joka käyttää lähtökohtinaan taiteilijan omaa kehoa ja queeria kuntosaliestetiikkaa.

”Kun Taidekoti Kirpilä on muutettu kodista museoksi, siinä on tapahtunut samankaltaista neutralisointia, mitä on vaikkapa Oude Kerkissä, missä Short Reach on kuvattu. Kirkosta on poistettu uskonnollisia elementtejä, koska se on pääosin nykyään muussa käytössä. Tilat yhdistyvät mielessäni samaksi”, Inkerö kertoo.

Inkerön Trofee on ensimmäinen yksityisnäyttely Taidekoti Kirpilässä, jossa on järjestetty nykytaidenäyttelyitä vuodesta 2017.

”Meitä kiinnostaa, minkälaisia tulkintoja Taidekodista ja sen kokoelmasta syntyy kuvataiteilijan käsissä. Kodinomainen miljöö tarjoaa monia mahdollisuuksia taiteen esittämiseen, ja Inkerön tapauksessa on kiehtovaa, kuinka teokset saman aikaan solahtavat tilaan ja pyristelevät harmoniaa vastaan”, museonjohtaja Johanna Ruohonen kuvailee.

Artor Jesus Inkerö (s. 1989) on suomalainen kuvataiteilija, jonka teoksia on esitetty New Museumissa New Yorkissa, Kunsthal Charlottenborgissa Kööpenhaminassa, NOON Projects -galleriassa Los Angelesissa, Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä sekä SALTS-galleriassa Baselissa. Hän on työskennellyt residenssitaiteilijana Somerset Housessa Lontoossa ja Rijksakademie van Beeldende Kunstenissa. Inkerö työskentelee queer-identiteetin ja yhteiskunnallisten kysymysten parissa näyttelyiden, esitysten sekä julkisten teosten ja projektien kautta.

Taidekoti Kirpilä on Suomen Kulttuurirahaston ylläpitämä taidemuseo, joka esittelee lääkäri Juhani Kirpilän (1931−1988) keräämää modernin suomalaisen taiteen kokoelmaa keräilijän entisessä kodissa.

Tällä hetkellä Inkerö työskentelee Suomen Kulttuurirahaston kaksivuotisella apurahalla. Teosten tuotantoa ovat lisäksi tukeneet Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Saastamoisen Säätiö ja Benelux-instituutti.

Artor Jesus Inkerö, Trofee, Taidekoti Kirpilässä 29.11.2023−3.3.2024. Avoinna maksutta yleisölle keskiviikkoisin klo 14−18 sekä sunnuntaisin klo 12−16. Ryhmille tilauksesta myös muina aikoina.

Taiteilijan kierrokset näyttelyyn su 3.12. klo 13.30 ja su 4.2. klo 13.30 suomeksi sekä su 4.2. klo 15 englanniksi. Vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

Kuva: Artor Jesus Inkerö, Amsterdamissa kuvattu Short Reach -videoteos (2019)

Syrjinnästä vapaa taidemuseo

Taidekoti Kirpilä haluaa olla syrjinnästä ja häirinnästä vapaa alue. Taidekoti on avoin kaikille, ja toivomme kaikkien kävijöiden osallistuvan turvallisen ja miellyttävän museovierailun luomiseen.

Emme hyväksy rasismia, syrjintää tai seksismiä missään muodoissaan. Otathan siis huomioon muut tilan käyttäjät käytöksessäsi ja puheessasi. Tehdään Taidekodista yhdessä viihtyisä paikka!

Jos otat valokuvia, joissa on mukana muita ihmisiä, varmista, että se sopii kaikille kuvissa näkyville.

Otathan yhteyttä henkilökuntaan ongelmatilanteissa, pyrimme auttamaan parhaamme mukaan.

ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS

Taidekoti Kirpilä ei ole esteetön tila. Sijaitsemme kerrostalon ylimmässä, kuudennessa kerroksessa.

Saapuminen museoon

Lähin esteetön autopaikka, johon voi pysäköidä liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella sijaitsee osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 17.

Talon ulko-ovella on viisi porrasta, joiden molemmilla puolilla on käsijohde (eli kaide). Aukioloaikoinamme keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16 porraskäytävään pääsee pyörätuolilla vartijan avustamana porttikäytävän ja pihaoven kautta. Reitillä on viisi ovea, ja kapein oviaukko on 87,5 cm. Neljässä oviaukossa on kynnys, jotka ovat korkeudeltaan 2–3,5 cm. Voit soittaa meille etukäteen (050 351 4337) ja kertoa saapumisajankohtasi, niin vartija on valmiudessa. Jos tarvitset tätä vaihtoehtoista sisäänkäyntiä tilatun opastuskäynnin yhteydessä aukioloaikojen ulkopuolella, kerrothan tarpeesta opastusvarausta tehdessäsi.

Talon ulko-ovella on oma summerimme, jossa lukee ”Taidekoti Kirpilä”. Summeri sijaitsee seinässä ulko-oven vasemmalla puolella 1,48 metrin korkeudella.

Vuonna 1934 valmistuneen rakennuksen hissi on alkuperäinen veräjähissi, jonka oviaukon leveys on 65,5 cm. Hississä on kaikilla seinillä tangot. Hissin mitat ovat: korkeus 225 cm, leveys 90 cm (tangot ovat 1 m:n korkeudella, ja niiden välillä leveys on 73 cm) ja syvyys 127 cm (etäisyys hissikorin takaseinän tangosta veräjäoveen on 118 cm). Hissin ylin painike on 143 cm:n korkeudella. Painikkeita ei ole kohonumeroitu.

Liikkuminen museossa

Taidekodin ulko-oven aukon leveys on 83 cm, ja sen kynnys on 4,5 cm korkea.

Eteisessä pitää riisua kengät tai pukea suojatossut niiden päälle. Eteisessä on tätä varten tuoleja.

Paikalla Taidekodissa on henkilökuntaa, joka voi auttaa vaatesäilytyksen kanssa, ja maksupääte voidaan tuoda asiakkaan luo. Sisäänpääsy on maksuton, mutta myynnissä on kirjoja ja postikortteja.

Kaikissa huoneissa on tuoleja (nojatuoleja ja sohvia, joiden korkeus on 40–50 cm), joilla voi istua.

Taidekodin lattioilla on itämaisia mattoja, joiden alla on liukuesteet. Oviaukoissa mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Oviaukkojen kynnykset ovat korkeintaan 2 cm korkeita. Pienin oviaukon leveys on 67,5 cm.

Teoslistat löytyvät huoneista, eli yksittäisten teosten luona seinillä ei ole tekstejä. Tarvittaessa toimistosta voi pyytää teoslistat isotekstisinä.

WC-tilat

Tiloissamme on kolme sukupuolineutraalia yleisö-WC:tä, joiden oviaukkojen kynnykset ovat 9 cm:n, 4 cm:n ja 3,5 cm:n korkeudella. Esteetöntä WC-tilaa ei ole. Ovien vetimet ovat 1 m:n korkeudella. Matalimman kynnyksen WC:n oviaukon leveys on 57,5 cm, ja huone on kapeimmillaan 52 cm patterin ja lavuaarin välissä. Tilavimmassa WC:ssä on myös korkein kynnys (9 cm). Sen oviaukon leveys on 67,5 cm, ja huone on kapeimmillaan 82,5 cm WC-istuimen ja patterin välissä.

Opaskoirat

Avustavat koirat ovat tervetulleita.

Videomateriaalia

Taidekodin YouTube-kanavalla voi tutustua esittelyvideoihin ja konserttitallenteisiin. Esittelyvideot ovat tekstitettyjä, mutta tallenteet eivät.

Tiedot

Alkaa:
29.11.2023 klo 14:00
Loppuu:
3.3.2024 klo 16:00
Hinta:
Vapaa pääsy
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://taidekotikirpila.fi/tapahtuma/nayttely-artor-jesus-inkero-trofee/?instance_id=279

Tapahtumapaikka

Taidekoti Kirpilä
Pohjoinen Hesperiankatu 7, 6. krs
Helsinki, 00260 Suomi
+ Google Map
Puhelin
050 351 4337
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

Järjestäjä

Taidekoti Kirpilä
Puhelin
050 351 4337
Sähköposti
pia.hyttinen@skr.fi
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto