Päivittyvä Suomen sateenkaarihistorian aikajana sisältää merkkitapahtumia esimerkiksi kulttuuriin, sateenkaariyhteisöön ja lainsäädäntöön liittyen. Aikajana päivittyy sitä mukaa, kun keräämme tarkistettuja historiallisia tapahtumia. Huomioithan, että listaus ei ole kattava esitys suomalaisesta sateenkaarihistoriasta.
Puuttuuko aikajanalta olennainen tapahtuma? Olethan meihin yhteydessä: info@sateenkaarihistoria.fi.
-
2023
Eduskunta hyväksyi translain muutoksen 1. helmikuuta 2023 äänin 113–69 ja laki astui voimaan 3.4.2023. Vuodesta 2002 voimassa ollut vanha translaki (“Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta”) edellytti lisääntymiskyvyttömyyttä ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle ja rikkoi transihmisten ihmisoikeuksia. Vuoden 2023 uudistus eriytti sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista. Sen nojalla henkilö voidaan vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen. Lisäedellytykseksi vahvistamiselle asetettiin täysi-ikäisyys ja Suomen kansalaisuus tai pysyvä asuinpaikka Suomessa.
-
2021
Korkein oikeus linjaa 15.9.2021, että suojaamattoman seksin harrastaminen hiv-positiivisena ja toimivalla lääkityksellä ei ole rikos. Käänteentekevä päätös vähentää hiv-positiivisuuden stigmatisointia aikana, jolloin hiv ei vastoin yleistä uskomusta ole tarttuva, kun veren viruspitoisuus on toimivan lääkityksen ansiosta hyvin alhainen.
-
2020
Sateenkaarihistorian ystävät ry perustetaan.
-
2019
Uusi nimilaki astuu voimaan vuoden alusta. Etunimen muutokseen liittyvät pykälät on muotoiltu väljästi sukupuolen suhteen, mikä on selvä parannus sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumisessa.
Äitiyslaki astuu voimaan 1.4.2019.
Setan Transtukipisteestä tulee Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus 4.4.2019.
-
2018
Suomessa vietetään ensimmäistä sateenkaarihistoriakuukautta 20.10.–20.11.2018.
-
2017
Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1.3.2017. Pakkoavioero poistuu translaista. Samaa sukupuolta olevia avopareja kohdellaan yhdenvertaisesti sosiaalietuuksien osalta.
-
2016
Uusien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan perusopetuksen tehtävänä on lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta (syksystä 2016 lähtien).
-
2015
Uudistuneet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki astuvat voimaan. Tasa-arvolaissa sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennetaan koskemaan sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Vähemmistövaltuutettu muuttuu yhdenvertaisuusvaltuutetuksi, jolla on oikeus käsitellä syrjintää kaikilla perusteilla.
-
2014
Eduskunta säätää kansalaisaloitteen mukaisen tasa-arvoisen avioliittolain.
-
2013
Järjestyksessä toinen tarvittavan allekirjoittajamäärän kerännyt kansalaisaloite – Tahdon2013-aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista – luovutetaan eduskunnalle. Allekirjoituksia kertyi 166 851.
-
2011
THL poistaa transvestisuuden sekä fetissikiinnostukset sairausluokituksesta Suomessa. Aiemmin transvestisuus sekä fetissit oli luokiteltu mielenterveyden häiriöksi WHO:n ICD-luokituksen mukaisesti.
Lue lisää Antti Kauppisen kirjoituksesta sekä Anukatariina Saloheimon kirjoituksesta verkkolehdestämme.
Seksuaalinen suuntautuminen lisätään rikoslakiin viharikosten rangaistusten koventamisperusteisiin.
-
2009
Lakia rekisteröidystä parisuhteesta muutetaan siten, että perheen sisäinen adoptio mahdollistuu myös parisuhteensa rekisteröineille pareille. Vuoteen 2009 asti se on ollut vain avioparien käytössä.
-
2007
Laki hedelmöityshoidoista hyväksytään. Se sallii hoidot luovutetuilla sukusoluilla ilman parisuhteeseen tai kumppanin sukupuoleen kohdistuvaa rajoitusta. Ennen lain voimaantuloa hoitoja on annettu, mutta lain säätämisen yhteydessä käydään kiihkeää keskustelua siitä, pitäisikö se kieltää. Sosiaalinen vanhempi saa oikeuden vanhempainrahakauden käyttöön, jos hän on rekisteröidyssä parisuhteessa ja asuu yhdessä toisen vanhemman ja lapsen kanssa.
-
2005
Antu Sorainen väittelee ensimmäisenä Suomessa naistutkimuksen alalta Helsingin yliopistossa. Hänen väitöskirjansa Rikollisia sattumalta? Naisten keskinäistä haureutta koskevat oikeudenkäynnit 1950-luvun Itä-Suomessa käsittelee lesbohistoriaa.
Suomen ensimmäinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta kertova näyttely ”Vaarin paketti ja sateenkaarinappi” järjestetään Työväenmuseo Werstaassa.
-
2004
Yhdenvertaisuuslaki astuu voimaan 20.1.2004. Se sisältää syrjinnän kiellon ja viranomaisia koskevan yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteen ”sukupuolisen suuntautumisen” perusteella.
Oras Tynkkynen (vihr.) valitaan varasijalta kansanedustajaksi. Hän on ensimmäinen suomalainen kansanedustaja, joka on ollut avoimesti homo hakeutuessaan tehtävään.
-
2002
Laki rekisteröidystä parisuhteesta astuu voimaan.
Eduskunta hyväksyy translain.
-
2001
Uudessa työsopimuslaissa kielletään eksplisiittisesti ”sukupuoliseen suuntautumiseen” liittyvä syrjintä.
Eduskunta hyväksyy lain rekisteröidystä parisuhteesta.
-
2000
Uusi perustuslaki astuu voimaan. Lain 6 § sisältää yhdenvertaisuuden lain edessä sekä yleisen syrjintäkiellon. Tarja Halonen valitaan Suomen presidentiksi. Hän on maailman ensimmäinen presidentti, jonka ansioluetteloon kuuluu myös sateenkaarijärjestön puheenjohtajana toimiminen (Setan puheenjohtaja 1980-1981).
Lesbo, bi ja trans -temaattinen taide- ja kulttuurifestivaali Tribadien yöt ja päivät (2000-2009) järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä. Festivaalin 10 vuotisen historian aikana järjestettiin muun muassa erilaisia työpajoja ja seminaareja, kirjallisuussalonkeja, taidenäyttelyitä, teatteri-, tanssi- ja musiikkiesityksiä, dragkingkursseja ja -kilpailuita sekä burleski-iltamia. Ensimmäisten vuosien ohjelma- ja aineistoarkistot löytyvät täältä: http://www.sappho.net/tribadit/
Lue muisteluita festivaalista esimerkiksi festivaalin järjestäjiltä Johanna Pakkanen ja Rita Paqvalén artikkelissa ”Kultur som politiskt vapen” (NIKK magasin 2004:2) ja Suomen ensimmäisen Dragking-kilpailun voittajalta Salome ”O. Virta” Tuomaala artikkelissa ”Henkseleitä lainaamassa” (Ylioppilaslehti 16.2.2001).
-
1999
-
1999
Kehotuskielto kumotaan 28 vuoden jälkeen. Kehotuskielto säädettiin vuonna 1971, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin Suomessa rikoslaista. (Katso myös kehotuskieltoa ja muualla voimassa olleita tai olevia sensuurilakeja käsittelevä tapahtumatallenne Kriminalisoinnin varjot -tapahtumasta vuodelta 2021.)
Hetero- ja homoseksuaalisen seksin suojaikärajat yhtenäistetään.
Tutkija ja kansalaisaktivisti Olli Stålström haastettiin oikeuteen solvauksesta kaksi vuotta aiemmin julkaistun väitöskirjansa (Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu) vuoksi. Tampereen käräjäoikeus hylkäsi syytteen.
-
1998
Pentti Holapan kahden miehen intohimoista suhdetta kuvaava teos Ystävän muotokuva palkittiin Finlandia-palkinnolla. Ensimmäisenä lhbtiq-teemaattisena Finlandia-palkittuna teoksena kirja mursi eräänlaisen lasikaton ja 2000-luvun alkuvuosien aikana Finlandia-palkinto meni monesti sateenkaariaiheiselle teokselle: Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi (2000, Inte före solnedgången), Pirkko Saisio Punainen erokirja (2003, Den röda separationsboken) sekä Helena Sinervo Runoilijan talossa (2004).
Lue lisää aiheesta Sanna Karkulehdon väitöskirjasta Kaapista kaanoniin ja takaisin. Johanna Sinisalon, Pirkko Saision ja Helena Sinervon teosten queer-poliittisia luentoja (Oulun yliopisto 2007).
-
1996
Transvestiittijärjestö Dreamwear Club DwC ry perustettiin vuoden 1996 TransHelsinki-tapahtuman yhteydessä. Järjestö hyväksyttiin yhdistysrekisteriin seuraavana vuonna ja se liittyi Setan jäsenjärjestöksi. Lue lisää DwC:n 25-vuotishistoriikista.
-
1994
Seta perustaa Transtukipisteen (nykyinen Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus).
-
1993
Ilppo Pohjolan transsukupuolisuutta käsittelevä lyhytelokuva P(l)ain Truth saa ensi-iltansa kevättalvella 1993.
Helsinkiläinen homo- ja lesboravintola Gay Gambrini sulkee ovensa 23.3.1993.
Helsingissä järjestetään kansainvälinen homo- ja lesbotutkimusseminaari De/Reconstructing Identity Politics 23.–25.4.1993.
Suomen ensimmäinen lesbo- ja homokirjakauppa Baffin Books avaa heinäkuussa ovensa Helsingissä.
Tampereen Seta järjestää vapautuspäivät 12.–15.8.1993.
Marja Kaskisaaren lisensiaattityö Minä, vieras ja moderni tarkistetaan Jyväskylän yliopistossa 9.11.1993. Se on Suomen ensimmäinen lesbotutkimuksellinen lisensiaattityö.
-
1992
Lesbo- ja homokirjallisuutta kustantava Meikänainen Oy Ab perustetaan.
Seta järjestää Helsingissä pidetyn ETYK:in seurantakokouksen yhteydessä kansainvälisen konferenssin Lesbian, Gay and Bisexual Rights in New Europe 4.–5.4.1992.
Suomen ensimmäiset lesbo- ja homoelokuvan festivaalit järjestetään Turusssa 22.–24.4.1992 Turun Setan puheenjohtajan Hannele Lehtikuusen aloitteesta. Festareista tuli vuosittainen perinne, ensin nimellä Pervoplanet, myöhemmin Vinokino. Festivaali ovat sittemmin laajentuneet Turusta kiertämään myös muita kaupunkeja kuten Helsinki, Oulu ja Tampere.
Lesbo- ja homoravintola Don’t Tell Mama (DTM) avaa ovensa 6.10.1992.
-
1991
Seta muutetaan liittomuotoiseksi kattojärjestöksi.
Ilppo Pohjolan elokuva Daddy and the Muscle Academy sai ensi-iltansa 14.10.1991. Elokuva kertoo Touko Laaksosesta eli Tom of Finlandista.
Helsingin yliopistossa pidetään lesbotutkimusta käsittelevän Sapfon tyttäret -luentosarjan avajaisluento 16.9.1991.
Pentti Holapan näytelmä Adieu! käsittelee myös kahden miehen välistä suhdetta.
Runoantologia-työryhmän toimittama lesborunoantologia Ääriviivasi ihollani: Naisten rakkausrunoja naisista. Dina konturer på min hud: Kvinnors kärleksdikt om kvinnor ilmestyy .
-
1990
Suomen toinen homo- ja lesboravintola Mixei avattiin Tampereella helmikuussa 1990.
Turun seudun Seta järjesti ensimmäiset Helsingin ulkopuolella pidetyt vapautuspäivät 16.-19.8.1990. Toritapahtuman yhteydessä neljä protestoijaa kehotti julkisesti kahden samaa sukupuolta olevan henkilön väliseen seksisuhteeseen ja ilmiantoi itsensä poliisille kehotuskiellon rikkomisesta. Raastuvanoikeus ja hovioikeus katsoivat kuitenkin heidän toimineen ajattelemattomasti, ja heidät jätettiin tuomitsematta.
15 naista perustaa Tamperella valtakunnallisen lesbotutkimusverkoston 11.4.1991. LTV jatkoi toimintaansa vuoteen 1995 asti. Neljä kertaa vuodessa ilmestyneet verkostokirjeet on talletettu Työväenmuseo Werstaan kokoelmiin.
-
1989
-
1989
Jaakko Virtasen lyhytfilmi Liitto ilmestyy, ja se kertoo kahden miehen suhteesta.
Ensimmäinen Voi lesbon kevättä -feminaario järjestetään Helsingissä 5.–7.5.1989.
-
1988
Sukupuolen juridinen korjaaminen tulee Suomessa mahdolliseksi erään transnaisen voitettua oikeusjutun henkilötunnuksen vaihtamisesta korkeimmassa oikeudessa. Nimen ja henkilötunnuksen vaihtamisessa oli kuitenkin vaihtelevia käytäntöjä, sillä päätökset tehtiin yksittäisissä maistraateissa, ja ne riippuivat usein sukupuolen korjaajan omasta aktiivisuudesta ja valveutuneisuudesta.
Helsingin juhlaviikoilla esitetään Tiina Lindforsin tanssiteos Olennainen, joka kertoo kahden naisen suhteesta.
-
1987
Olli Stålström toimittaa aids-ilmiöstä ensimmäisen suomalaisen tietokirjan nimeltään Aids asiallisesti.
-
1986
Seta perustaa Aids-tukikeskukset. Ensimmäinen Aids-tukikeskus avaa ovensa Helsingissä 13.10.1986. Myöhemmin niitä perustettiin Turkuun, Tampereelle, Ouluun, Kuopioon ja Lahteen, ja vuonna 1997 Aids-tukikeskukset siirrettiin Hiv-säätiön alaisuuteen.
Pohjoismainen lesbofeminaario pidetään Helsingissä 16.-18.5.1986.
-
1985
Seta aloittaa radio-ohjelmien lähettämisen Radio Cityn taajuudella 6.5.1985. Radio-ohjelman nimeksi tulee Puskaradio. Puskaradion nimi muutettiin muutaman vuoden päästä, ja siitä tuli Radio Toinen Linja. Suomessa oli ennen tapana sanoa, että joku “oli puskassa”, kun nykyään sanottaisiin, että joku on kaapissa. Setan toimisto sijaitsi tuolloin Kalliossa, Toisella linjalla.
Anarkistinen kulttuuriryhmä Extaasi syntyy 1985. Yksi extaasilaisista kuvailee Extaasin henkeä seuraavasti: ”Mitä Extaasi sitten oli? Anarkofeministinen, lesboanarkistinen, queerfeministinen – rakas ja raskas ajan lapsi. Extaasi oli kaikkea, mitä joukko naisia sai päähänsä. Tai no, naisia ja naisia. Kaikille Extaasissa mukana olleille sukupuoli ei ollut sementoitunut ominaisuus, vaan virtaavaa, löydettävissä olevaa. Sukupuolen ilmaisu oli kokeilujen kohde, purkutyömaa, jonne saattoi myös rakentaa jotain pysyvää.”
Lue lisää muistelmia Extaasista täältä: https://extaasista.art.blog/
-
1984
Ensimmäinen suomalainen homoseksuaalisuutta käsittelevä tutkimusantologia Rakkauden monet kasvot ilmestyy 25.4.1984. Kirjan toimittavat Kai Sievers ja Olli Stälström.
Sukupuolivähemmistöjen järjestö Trasek perustetaan 19.5.1984 Helsingissä.
Suomen ensimmäinen lesbo- ja homoravintola Gay Gambrini perustetaan Helsinkiin 4.7.1984. Se sijaitsi Iso Robertinkatu 3:n sisäpihalla, suojassa ohikulkijoiden katseilta.
Seta järjestää kansainvälisen homo- ja lesbojärjestön IGA:n (nyk. ILGA) vuosikokouksen 9.–14.7.1984. Lesbot innostuvat tekemään graffiteja seiniin, ja tuplanarttumerkkien lisäksi esimerkiksi huoltoaseman seinässä lukee “Lesbous suonissa”.
Pirkko Saision romaani Kainin tytär ilmestyy. Se on ensimmäinen suomalainen romaani, jossa avoimesti kuvataan kahden naisen parisuhdetta.
Lesboryhmä Akanat alkaa järjestää teemailtoja. Ensimmäisen, lokakuussa pidetyn tapaamisen aiheena oli Lesbous – seksuaalisuutta, elämäntapaa vai jotain muuta? Teemailtojen annista raportoitiin Akanoiden julkaisemassa lehdessä, Torajyvässä, jota voi lukea Kansalliskirjaston lukusalissa tai Työväenmuseo Werstaalla tutkimustarkoituksessa.
-
1983
Helsinkiläinen lesboryhmä Akanat päätti periaateohjelmastaan 12.1.1983.
Setan alkaa pitää discoa Bottalla 14.3.1983. Club Triangle otti nimensä vaaleanpunaisesta kolmiosta, jota Natsi-Saksan keskitysleirille tuomittujen homomiesten tuli kantaa vaatteissaan.
Seta aloittaa tiedotuskampanjan hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi keväällä 1983. Kesällä 1983 ensimmäiset sairastumistapaukset tulevat otsikoihin.
Setan yleiskokous päättää muodostaa Seksuaalinen tasavertaisuus Seta säätiön 5.6.1982, ja Seta-säätiö rekisteröidään 12.4.1983. Säätiö myöntää apurahoja muun muassa tutkimukseen.
Lähes 80 lesboa “valtaa takaisin” Vanhan Kellarin Karhu-kabinetin vapautuspäivien marssin jälkeen. Lesboilla oli ollut tapana istua Karhu-kabinetissa erityisesti 1970-luvulla.
-
1982
Den första nationella träffen för lesbiska kvinnor ordnas på Nya studenthuset i Helsingfors i samband med befrielsedagarna år 1982.
Tidskriften Leila-Sanomat som ges ut av den lesbiska gruppen Akanat kommer ut i november 1982. Före det hade de gett ut Pärrä, och Leila-Sanomat bytte även den senare namn till Torajyvä.
Filmen Avskedet med Tuija-Maija Niskanen som regissör får premiär. I den behandlas indirekt Vivica Bandlers förhållande med Tove Jansson.
Det första nationella lesbiska lägret ordnas i Tuupovaara 10.–17.7.1982. I SQS tidskrift finns en artikel om lägret: Lesboleiri alakulttuurisena välitilana.
Setas forskargrupp hjälper en forskargrupp vid Helsingfors universitet att förverkliga en undersökning om homosexuellas och lesbiskas levnadsvillkor och livsstil. I det nationella projektet lyckas man samla in 1051 ifyllda frågeformulär. Resultaten presenterades år 1994 i verket Rakkauden monet kasvot.
-
1982
Ensimmäinen valtakunnallinen lesbotapaaminen järjestetään Uudella ylioppilastalolla Helsingissä vapautuspäivien yhteydessä vuonna 1982.
Lesboryhmä Akanoiden julkaisema lehti Leila-Sanomat ilmestyy marraskuussa 1982. Sitä edelsi Pärrä, ja Leila-Sanomatkin muutti nimensä edelleen Torajyväksi.
Tuija-Maija Niskasen ohjaama elokuva Avskedet (Jäähyväiset) saa ensi-iltansa. Se kertoo verhotusti Vivica Bandlerin suhteesta Tove Janssoniin.
Ensimmäinen valtakunnallinen lesboleiri järjestettiin Tuupovaarassa 10.–17.7.1982. SQS-lehdessä on julkaistu lesboleiristä artikkeli Lesboleiri alakulttuurisena välitilana.
Setan tutkimusryhmä auttoa Helsingin yliopistossa työskentelevää tutkimusryhmää toteuttamaan tutkimusta homojen ja lesbojen elinoloista ja elämäntavasta. Valtakunnallisessa hankkeessa onnistutaan keräämään 1051 vastauslomaketta. Tutkimuksen tulokset julkaistiin vuonna 1994 teoksessa Rakkauden monet kasvot.
-
1981
-
1981
Seta järjestää ensimmäistä kertaa Vapautuspäivien mielenosoituskulkueen Helsingissä toukokuussa 1981. Helsingin poliisi takavarikoi kehotusjulisteen ja kuulusteli iskulauseita huudelleita mielensoittajia, jotka kuitenkin jätettiin syyttämtää. Vapautuspäivien mielenosoituskulkue järjestettiin vuosittain (lukuun ottamatta vuotta 1986) aina vuoteen 1989, jonka jälkeen vapautuspäiviä alettiin viettää myös muissa kaupungeissa. Nimensä vapautuspäivät lainasivat Gay Liberation -marsseista, joita järjestettiin yhdysvalloissa Stonewall Inn -ravintolan mellakoiden muistoksi.
Lääkintöhallitus ilmoittaa 26.6. poistaneensa homoseksuaalisuuden sairausluokituksesta.
Tutustu lisää sateenkaari-ihmisten medikalisoinnin historiaan Medikalisaation haavat -tapahtuman videotallenteiden avulla.Heinäkuussa 1981 joukko sateenkaariaktivisteja suunnittelee ja toteuttaa graffiti-iskuja Helsingissä. Spraymaalauksissa lukee kehotuskieltoa ja syrjintää vastustavia iskulauseita kuten “sinäkin voit olla homo”.
Turkulaiset sateenkaariyhteisön jäsenet tekevät ensimmäisen retkensä Laitilan Tulirantaan 28.–30.8.1981. Näistä retkistä muodostui pitkäaikainen traditio.
-
1980
Seta alkaa pitää discoa Vanhalla Polilla 10.4.1980. Sitä ennen tansseja oli järjestetty muun muassa Hämäläisosakunnan, Eteläsuomalaisen osakunnan ja Varsinaissuomalaisen osakunnan tiloissa. Studio 302 otti nimensä homoseksuaalisuudelle ja “seksuaaliselle poikkeavuudelle” vanhassa sairausluokituksessa annetusta numerosta F302. Discotoiminta Vanhalla Polilla päättyi 1984, kun Setan vuokrasopimus irtisanottiin aids-paniikin vuoksi.
-
1979
Tanssiteatteri Raatikko käsittelee homoteemaa tanssiteoksessaan Mitä nyt (eli) erään johtajan lapsuus.
-
1978
Setalaiset pääsevät ensimmäistä kertaa tapaamaan ministeriä, kun oikeusministeri Paavo Nikula ottaa heidät vastaan 28.11.1978.
-
1976
Christer Kihlmanin näytelmä Hundarna i Casablanca (Casablancan koirat) toi näyttämölle vähemmistöihin kohdistuvat ennakkoluulot.
Setan naiset pitävät ensimmäisen naisille suunnatun kokouksen kahvila Kotinurkassa 17.12.1976 ja perustavat useita naisten toimintaryhmiä.
-
1975
SETA-lehti alkaa ilmestyä.
TV 1 lähettää Sepi Niemen tekemän dokumentin Homoseksuaalit – eräs vähemmistö 12.6.1975. Se oli ensimmäinen homoseksuaalisuutta asiallisesti käsitellyt tv-ohjelma.
-
1974
Turun ensimmäiset homotanssit järjestetään 2.2.1974 Rautatieläisten talossa.
Seksuaalinen tasavertaisuus ry (Seta) perustetaan 29.4.1974 neljän henkilön läsnäollessa. Se järjesti ensimmäiset tanssit Helsingissä Rautalammintien opiskelija-asuntolassa.
Suomen ensimmäinen homomielenosoitus järjestetään 27.7.1974 Vanhan kirkon puistossa Helsingissä. Vanhan kirkon seurakunnan poikatyön johtaja Seppo Kivistö oli kirjoittanut nimimerkillä Stefan Ilta-Sanomiin artikkelin homoseksuaalisuudesta ja homojen asemasta. Kun hänen henkilöllisyytensä paljastui, hänet erotettiin tehtävästään. Vanhan kirkon puistossa järjestetyssä mielenosoituksessa oli mukana 40 mielenosoittajaa, jotka esiintyivät esnimmäistä kertaa Suomessa avoimesti omilla nimillään ja kasvoillaan sekä plakaattien kanssa julkisuudessa. Tapausta käsiteltiin laajasti julkisuudessa seuraavien kuukausien aikana.
-
1973
Psyke ry:n tamperelainen paikallisjärjestö Vagabondi perustetaan.
Åbo Akademissa valmistuu Ewa Ehrstedtin ja Bo Mellbergin pro gradu -tutkielma De homosexuellas sociala ställning i Finland, jonka tekemistä Psyke oli tukenut jakamalla kyselylomakkeita.
-
1971
Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistetaan rikoslaista 1.2.1971. Samalla asetetaan homoseksuaalisille teoille korkeammat suojaikärajat ja asetetaan kehotuskielto, eli julkisesta kehottamisesta samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliseen haureuden harjoittamiseen tulee rangaistava teko. Kehotuskielto vaikuttaa siihen, kuinka media käsittelee homoseksuaalisuutta.
Maan ensimmäinen transvestiittiklubi, Jasmin-Clubi, aloitti toimintansa 6.3.1971.
-
1970
Psyke tukee vuosina 1970–1971 Tampereen yliopistossa tehtyä tutkielmaa homojen seksuaalisesta ja sosiaalisesta käyttäytymisestä.
Psyke sai Kalevankatu 45:n kellarikerroksesta oman huoneiston, jossa se järjesti kerhoiltoja. Kirjailija Kaarina Valoaalto kuvaa Psyken illanviettoa romaanissaan Huono iho (1986).
-
1969
Psyke alkaa julkaista Suomen ensimmäistä säännöllisemmin ilmestyvää seksuaalivähemmistölehteä 25.4.1969. 96 (Ysikutonen) ilmestyi vuoden 1986 loppuun. Lesbot ja homot saattoivat hakea seuraa lehden julkaisemilla henkilökohtaista-ilmoituksilla. 96-lehteä voi lukea Kansalliskirjaston lukusalissa tai Työväenmuseo Werstaalla tutkimustarkoituksessa.
TV 2:n johtaja hyllytti 2.12.1969 Matti Lehden ohjaaman elokuvan Oletko sinä…?, joka kertoi kahden nuoren miehen rakkaustarinan. Elokuva näytettiin ensi kerran televisiossa vuonna 1999. Lue lisää ohjelmasta Ylen jutusta Sensuroitu ohjelma homoudesta tai Helsingin Sanomien arkistojutusta vuodelta 1969 (maksumuurin takana).
-
1968
Suomen ensimmäinen seksuaalivähemmistöjulkaisu, monistettu lehtinen Ihminen ja yhteiskunta, Homo & Societas, ilmestyy kevättalvella 1968. Sen julkaisija oli Toisen säteen ryhmä.
Toisen säteen ryhmä hajoaa helmikuussa, koska yhdistysrekisteritoimisto ei suostunut rekisteröimään sitä. Pääosa ryhmän jäsenistä siirtyy toimimaan Marraskuun liikkeen työryhmässä 13, joka perustettiin kesällä 1968. Se otti tehtäväkseen seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten aseman ja oikeuksien edistämisen.
Keskusteluseura Psykestä tulee Suomen ensimmäinen rekisteröity seksuaalivähemmistöjen yhdistys, kun sen rekisteröinti menee läpi 10.2.1968 – aikana, jolloin homoseksuaaliset teot olivat Suomessa vielä rikoslaissa (vuoteen 1971 asti).
Psyke järjestää Suomen ensimmäiset homotanssit ravintola Luccissa Helsingissä helmikuussa 1968. Hymy-lehti teki Luccin tansseista sittemmin kohujutun, joka pelotti kävijät pysymään kotonaan. Lue uutisesta lisää Ranneliikkeen sivuilta jutusta Hymy-lehden kohureportaasi Lucci-ravintolasta 1969.
Ruotsalaisen Lars Ullerstamin kirjoittama teos Sukupuoliset vähemmistöt ilmestyy suomeksi.
Lehdet uutisoivat joulukuun alussa 1968 eduskunnan oikeusasiamiehen todenneen vuoden 1967 toimintakertomuksessaan, ettei toisen sukupuolen vaatteissa esiintymistä voi pitää monien kaupunkien järjestyssäännöissä kiellettynä naamioitumisena. Järjestyssääntöjä ilmeisesti käytettiin transvestiitteja sekä epänormatiivisesti sukupuoltaan ilmentäviä ihmisiä vastaan.
-
1967
Suomen ensimmäinen seksuaalivähemmistöjen yhdistys, Toisen säteen ryhmä, perustetaan marraskuussa 1967, ja yhdistys pyrkii yhdistysrekisteriin siinä kuitenkaan onnistumatta. Sprituaalisessa ajattelussa sateenkaaren toinen eli keltainen säde kuvastaa kykyä rakastaa ja ottaa vastaa rakkautta.
-
1966
Ilkka Taipaleen toimittama Sukupuoleton Suomi ilmestyy. Siinä asianajaja Herbert Gumpler moittii artikkelissaan “Homoseksualismista juristin silmin” homoseksuaalisia tekoja kriminalisoivaa rikoslainsäädäntöä, joka jättää homomiehet alttiiksi kiristykselle ja pahoinpitelylle.
-
1964
Ravintola Vanhan Kellari avataan marraskuussa 1964, ja seksuaalivähemmistöt ottavat paikan omakseen. Sateenkaarihistoriankirjoituksessa sanotaan usein, että homot valtasivat Vanhan kellarin. Ravintola pysyy homojen tapaamispaikkana usean vuosikymmenen ajan. Vanhan kellarissa tapasivat toisiaan myös lesbot. Vanhan kellari jakautui olutpuoleen ja grillipuoleen, joista grilli oli erityisesti homomiesten suosiossa. Vanhan kellarin Karhukabineitista muodostui puolestaan eräänlainen Suomen ensimmäinen lesbobaari. Asiakas saattoi päästä Vanhan kellarin ravintolaan jonon ohi kertomalla että hänellä “oli pöytävaraus grillin puolella” tai, että hän oli “menossa grilliin”. Naisten tapaamisia ravintoloissa saattoi vaikeuttaa 60-luvulla se, että naiset eivät saaneet käydä ravintoloissa ilman miesseuraa.
-
1963
Christer Kihlmanin läpimurtoromaani Den blå modern (suom. Sininen äiti, 1965) ilmestyy. Yhtenä kirjan teemoista on homoseksuaalisuus, ja se voitti seuraavana vuonna kirjallisuuden valtionpalkinnon.
-
1903
Tiettävästi ensimmäinen suomalainen lesbonovelli, Aino Malmbergin Ystävyyttä ilmestyy.
-
1894
Naisten ja miesten homoseksuaaliset teot kriminalisoiva laki astuu voimaan Suomen suuriruhtinaskunnassa. Eurooppalaisessa viitekehyksessä myös naisten keskinäisten seksuaalisuhteiden kriminalisointi oli harvinaista.
Opi lisää esimerkiksi seuraavista lähteistä:
Kriminalisoinnin varjot -tapahtuman tallenteet
Löfström, Jan (1991) ”’…silloinkin Kun Sitä Naispuolinen Henkilö Harjoittaa…’: Naisten Homoseksualisuuden Kriminalisointi Suomessa 1888-1889.” Naistutkimus 4, no. 3 (1991): 18-26,.
Virtanen, Johanna (2008) Luonnotonta haureutta : samaan sukupuoleen kohdistuneen halun määrittäminen Suomessa vuosina 1880-1920. Pro gradu -opinnäytetyö, Jyväskylän yliopisto.