Sateenkaarihistoriakuukausi

Sateenkaarihistoriakuukausi

Sateenkaarihistorian ystävät ry kutsuu mukaan niin muistiorganisaatioita, kouluja, taideorganisaatioita kuin järjestöjä viettämään sateenkaarihistoriakuukautta joka vuosi marraskuussa. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria LHBTIQA-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on aina ollut olemassa, mutta monesti se on pidetty piilotettuna. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä esiin nostava kuukausi toteutui Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2018, ja silloin mukana olivat muun muassa Aineen taidemuseo, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto. Kuukauden aikana tiedotettiin ja kirjoitettiin laajasti LHBTIQA-vähemmistöihiin liittyvästä historiasta, ja muistiorganisaatiot nostivat esille aiemmin vaiettua aineistoa, järjestivät muistelukahviloita ja toteuttivat queer-opastuksia.

Haastamme sinut ja edustamasi tahon mukaan tekemään vaietusta historiasta kaikkien jaettua kulttuuriperintöä!

Miten mukaan?

Voit ilmoittaa oman tapahtumasi mukaan tästä. Sateenkaarihistoriakuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus ja siihen voi osallistua esimerkiksi seuraavasti.

Järjestämällä tapahtuma tai näyttely: Kokonaisuus toteutetaan osallistuvien organisaatioiden ja tekijöiden omalla rahoituksella. Järjestävä taho vastaa omasta tiedotuksestaan. Sateenkaarihistoriakuukautta koordinoiva tiimi moderoi kalenteria ja lisää sinne ilmoitetut tapahtumat.

Tuomalla sateenkaarihistoriaa näkyviin arjessa: Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi järjestämällä aiheeseen liittyviä kirjanostoja ja muita aineistonäyttelyitä. Koulut voivat osallistua järjestämällä aiheeseen liittyviä teemapäiviä, kutsumalla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historian asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta.

Kirjoittamalla sateenkaarihistoriasta: Julkaisemme verkkosivuillamme sateenkaarihistoriaa käsitteleviä tekstejä monista eri näkökulmista. Ehdota meille tekstiä ottamalla yhteyttä: info@sateenkaarihistoria.fi.

Viestimällä sateenkaarihistoriasta: Voit osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyvää aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth ja Facebook -sivuilla: https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/ tai Instagramissa linkittämällä profiilimme @sateenkaarihistoria.