Tilaa tutkija kouluun: ilmaiset kouluvierailut syksyllä 2021

Mustavalkoinen kuva, jossa neljä nuorta tulevat käsi kädessä kameraa kohti. Päällä teksti Tilaa tutkija kouluun - kouluvierailut 2021.
Kuva: Työväen Arkisto (1976).

Kouluvierailuohjelma on toistaiseksi ohi, kiitos kaikille vierailun varanneille! Selvitämme mahdollisuutta jatkaa vierailuja myös vuonna 2022. Jos olet kiinnostunut tutkijavierailusta ryhmällesi, ole toki yhteydessä meihin: info@sateenkaarihistoria.fi.

Millaista on ollut elää homoseksuaalina ennen? Ketkä ovat suomalaisen sateenkaarihistorian merkkihenkilöitä? Miten sateenkaari-ihmiset ovat järjestäytyneet ja vaikuttaneet yhteiskuntaan? Miksi sateenkaarihistoriasta tiedetään niin vähän, ja mitä siitä voitaisiin tietää?

Sateenkaarihistoria on kaikkien yhteistä historiaa. Suomalaisen sateenkaarihistorian merkkivuonna 2021 Sateenkaarihistorian ystävät järjestää kouluvierailuohjelman, jossa sateenkaarihistorian tutkijat vierailevat kouluissa. Tarjoamme 15 ilmaista tutkijavierailua kouluille syyslukukaudella 2021. Vierailut ovat osa Koneen säätiön rahoittamaa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta.

Minkälainen kouluvierailu on kyseessä?

Tutkijavierailut ovat oppilaitoksille maksuttomia, 45–60 minuutin mittaisia kouluvierailuja, joita tekevät eri alojen sateenkaarihistorian tutkijat. Kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus saada oppitunnille tai oppilaitoksen tapahtumaan vierailulle tutkija, joka voi valottaa historian moninaisuutta mieltä avartavin esimerkein ja tarinoin, jotka perustuvat tutkittuun tietoon.

Kenelle kouluvierailut ovat?

Kouluvierailut soveltuvat yläkoulu- ja lukio-opetukseen ja suunnitellaan ammattipedagogin tuella soveltaen kunkin vierailtavan ryhmän tarpeisiin ja toiveisiin. Vierailuja tekevät sateenkaarihistorian tutkijat eri aloilta, ja ne sopivat yläkoulun sekä lukion historian, yhteiskuntaopin, elämänkatsomustiedon, filosofian ja terveystiedon opetussuunnitelmien sisältöihin. Vierailu voidaan tehdä myös muuhun toisen asteen oppilaitokseen.

Kouluvierailuja on mahdollisuus räätälöidä kunkin oppitunnin tai tapahtuman puitteisiin sopivaksi.

Vierailuja tehdään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kouluvierailuun voi halutessaan yhdistää Finna Luokkahuone -palvelussa lokakuussa julkaistavan Sateenkaarielämää-aineistopaketin käyttöä käsittelemällä sen teemoja kansalaisvaikuttamista, sateenkaarevaa katsetta tai perheiden ja ihmissuhteiden historiaa.
Linkki aineistopakettiin julkaistaan tällä sivulla julkaisuajankohtana.

Miten kouluvierailun voi varata?

Kouluvierailut varataan varauslomakkeella, johon linkki on näiden varausehtojen alla.

Kouluvierailuja voi tilata koko syyslukukauden 2021 ajan (1.8.–16.12.2021). Vierailun voi ajoittaa esimerkiksi Sateenkaarihistoriakuukauden aikaan eli marraskuuhun, jolloin julkaistaan runsaasti aiheeseen liittyvää uutisointia, tapahtumia, yleisöohjelmaa ja materiaalia kautta maan.

Paikan päällä tapahtuvalle vierailulle ryhmän maksimikoko on 30 henkilöä. Vierailut voidaan järjestää myös etänä (Zoom tai Teams), mikäli paikan päällä tapahtuva vierailu ei onnistu esimerkiksi koronaturvallisuussyistä.

Vierailun varaaminen edellyttää myös lyhyen kyselylomakkeen täyttämistä vierailun yhteydessä tai sen jälkeen. Lomake on yksinkertainen ja sen täyttää koko vierailulle osallistunut ryhmä. Linkki lomakkeeseen jaetaan vierailulla, ja sen voi täyttää kännykällä selaimessa tai tulostettuna paperille ja antaa kouluvierailijan mukaan.

Varaa tutkijavierailu hyvissä ajoin, viimeistään kahta viikkoa ennen mieleistäsi ajankohtaa.

Vahvistamme varauksen mahdollisimman pian lomakkeessa ilmoitettuun yhteyshenkilön sähköpostiosoitteeseen.

Peruutukset tai muutokset varaukseen tulee tehdä viimeistään kolme päivää ennen sovittua ajankohtaa. Peruuta tai siirrä varauksesi viimeistään kolme päivää ennen sovittua ajankohtaa. Tämän jälkeen peruutetut varaukset vapautetaan seuraavalle jonossa olevalle varaajalle.

Lisätiedot:

Kaura Raudaskoski
Hankekoordinaattori / Järjestösihteeri
sihteeri@sateenkaarihistoria.fi
+358 45 783 17571

Oletko sateenkaarihistorian tutkija? Liity tutkijalistalle tästä!