Valtionarkisto, Tukholma
https://riksarkivet.se/arkistoissa-kayminen
Vuonna 1948 Tanskassa perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen homojärjestö Forbundet af 1948. Se laajensi toimintansa vuonna 1950 Ruotsiin, johon perustettiin sen alajärjestö. Ruotsalainen yhdistys puolestaan ylläpiti yhteyksiä Suomeen, myös sen jälkeen, kun se itsenäistyi vuonna 1952 ja siitä tuli Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL; vuodesta 2007 Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter). Koska Suomessa ei vielä 1950–60-luvuilla ollut olemassa omaa järjestöä homoseksuaaleille, monet suomalaiset halusivat liittyä RFSL:n jäseniksi ja kävivät kirjeenvaihtoa yhdistyksen kanssa.
Sittemmin RFSL on lahjoittanut arkistonsa Tukholmassa sijaitsevaan Valtionarkistoon. RFSL:n kokoelmista löytyy aineistokokonaisuus ’Korrespondens med organisationer och privatpersoner i andra länder’, vol. 3’, ja sieltä ’Korrespondens Utlandet Finland 1960–1970’. Tähän kokoelmaan kuuluu kansiollinen kirjeitä, joilla suomalaiset ovat lähestyneet yhdistystä näinä vuosina. Lisäksi sieltä täältä RFSL:n arkistoa löytyy myös tätä aiempaa kirjeenvaihtoa.
Tiettävästi kukaan ei ole vielä tutkinut sitä, mitä kaikkea kirjeenvaihto pitää sisällään.
Aineiston käyttämiseen on pyydettävä lupa RFSL:ltä. Aineistoa ei ole digitalisoitu, mutta se löytyy Valtionarkiston Mariebergin toimipisteestä näillä tiedoilla:
SE/RA/730611: Riksförbundet för sexuellt likaberättigande
Sarja E: Inkomna handlingar
Sarja E1: Korrespondens
Sarja E1E: Korrespondens med organisationer och privatpersoner i andra länder
Volyymi 3: Korrespondens Utlandet Finland 1960–1970
Yksittäistä suomalaisten kirjeenvaihtoa löytyy myös Sarjasta E1D: Korrespondens med privatpersoner i Sverige sekä kokoelmista Korrespondens med privatpersoner 1971–75 ja Nordisk Råd for Homoseksuelle. Arkistossa osataan auttaa näiden löytämisessä.
Apulaisprofessori Peter Edelberg
Saxo-Instituttet
Københavns Universitet
RFSL:n käymää kirjeenvaihtoa suomalaisten henkilöiden kanssa 1950-1970-luvuilta löytyy nyt myös kopioina Työväen Arkistosta. Tiedustelut aineiston tutkimisesta arkiston asiakaspalveluun info@tyark.fi
Sateenkaarihistorian ystävien kirjoituksia on verkkolehti, jota Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee osoitteessa sateenkaarihistoria.fi/verkkolehti.
ISSN 2737-3908