Etusivu / Listaukset / Museotoiminta ja näyttelyt / 2021: Poliisimuseon verkkonäyttely: Rikos ja rakkaus – Homoseksuaalisten tekojen dekriminalisointi

2021: Poliisimuseon verkkonäyttely: Rikos ja rakkaus – Homoseksuaalisten tekojen dekriminalisointi

1.11.2021 alkaen verkossa

Homoseksuaaliset teot olivat Suomessa rikos vuoteen 1971. Vuonna 2021 tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun rikoslaista poistettiin homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus ja 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistamisesta tautiluokituksesta. Seksuaalisuus, hyvin sensitiivisenä aiheena, herättää ihmisissä voimakkaita tunteita ja asenteet elävät pitkään, vaikka laki muuttuisi. Dekriminalisointia kannattaneet tahot vetosivat tieteeseen, ihmisten omaan kokemuksellisuuteen, ainutlaatuisuuteen ja yksityisyyteen. Vastustajat taas pitivät homoseksuaalisuutta kieroutuneena, moraalisesti sopimattomana ja pelottavana.

Poliisimuseo toteutti Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen tutkinto-ohjelman opiskelijaprojektina selvityksen, kuinka lain muuttuminen on vaikuttanut poliisin toimintaan. Rikos ja rakkaus -verkkonäyttely kertoo näiden muutosten merkityksestä poliisin toiminnalle ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksille.

Näyttelyyn on kerätty tietoa homoseksuaalisten tekojen kriminalisoinnin historiasta ja lakimuutosten eri vaiheista sekä rikoksista, joita seksuaalivähemmistöihin kohdistuu. Siinä tarkastellaan myös poliisin koulutuksessa tapahtuneita muutoksia ja viranomaistyön merkitystä sekä poliisin ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasavertaisuutta edistävien järjestöjen välistä yhteistyötä.

Tutustu verkkonäyttelyyn Poliisimuseon sivuilla: