Etusivu / Listaukset / Museotoiminta ja näyttelyt / 2000: Elisabeth Olsonin Ecce Homo -näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

2000: Elisabeth Olsonin Ecce Homo -näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

16.6.–6.8.2000
Helsinki

Ruotsalaisen valokuvataiteilijan Elisabeth Ohlsonin Ecce homo -näyttely oli esillä 16.6.–6.8.2000 Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä osana Helsingin kulttuurikaupungin virallista ohjelmaa. Lisäksi se kiersi myös Kuopiossa ja Vaasassa. Näyttely koostui 12 teoksesta, jotka esittivät keskeisiä tarinoita Jeesuksen elämästä lhbtiq -kontekstissa. Camp-henkisissä valokuvissa on runsaasti viitteitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuriin sekä ajankohtaisiin kysymyksiin, joita ovat väkivaltaa homoja kohtaan, HIV, pride ja hedelmöityshoidot. Näyttely herätti paljon kohua Ruotsissa ja maailmalla, niin myös Suomessa. Näyttely oli ollut esillä Suomessa ensimmäistä kertaa Maarianhaminassa Galleria Kakelhallenissa syksyllä 1999, mutta varsinainen kohu nousi kuin näyttely tuli Helsinkiin. Näyttelyn kiertuetta mannermaan puolella seurasi runsas mediahuomio, mielenilmaisuja, uhkauksia, vetoomuksia näyttelyn pysäyttämiseksi ja tutkintapyyntöjä poliisille.

Näyttelyn avajaispäivänä Helsingissä joukko  säkkeihin pukeutuneita  pappeja piti mielenosoituksen Suomen valokuvataiteen museon ulkopuolella ja jakoi lentolehtisiä näyttelyvieraille. Myös kristillisdemokraattiset poliitikot vastustivat näyttelyä voimakkaasti. Kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling paheksui valtuuston kyselytunnilla tammikuussa 2000 Ecce Homo -näyttelyä ja piti sitä kristittyjen ja muslimien uskonnollisia tunteita ja arvoja loukkaavana ja hänen puoluetoverinsa Toimi Kankaanniemi keräsi kuudesta eri puolueesta 34 kansanedustajan allekirjoitukset vetoomukseen näyttelyn peruuttamiseksi, koska se sisälsi allekirjoittajien mielestä jumalanpilkkaa. Myös Vaasassa osoitettiin mieltä ja jaettiin uskonnollisia näyttelyä vastustavia lentolehtisiä ja kerättiin 1000 allekirjoitusta näyttelyn esittämistä vastaan.

Lue lisää: Satu Silvanto, Ecce homo katso ihmistä. Valokuvanäyttely kulttuurikiistana (Pro gradu, Jyväskylän yliopisto 2002) ja Paula Koivunen ”Elisabeth Ohlson Wallin Affektiivisen homopoliittisen valokuvataiteen tekijä” (artikkeli, SQS 01/07).