Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Rikollisesta kansalaiseksi, kansalaisesta kuluttajaksi? Sateenkaarilehtiä Työväenliikkeen kirjastossa

14.9.2021 klo 10:0018.11.2021 klo 16:00

Työväenliikkeen kirjasto on saanut lahjoituksena Seta ry:n lehtikokoelman, jossa on laajasti suomalaisia sekä kansainvälisiä HLBT-lehtiä. Ympäri kirjastoa leviävään vitriininäyttelyyn on poimittu neljän julkaisijan lehtiä aikajänteellä 1969–2013. Vuosina 1969–1986 ilmestynyt, Psyke ry:n kustantama ”96” oli tienraivaaja ja ensimmäinen pitkäikäinen HLBT-lehti Suomessa. Vuonna 1975 perustettiin puolestaan Seksuaalinen Tasavertaisuus (Seta) ry:n lehti SETA, joka ilmestyi (vuodesta 1995 lähtien Z-nimisenä) aina vuoteen 2007 saakka, jolloin se jouduttiin lakkauttamaan taloudellisista syistä. Lehti jatkoi vielä elämäänsä muutaman vuoden Voltti-nimisenä, varta vasten perustetun Akilles kustannuksen kustantamana. Tuoreimpana näyttelyyn on otettu sateenkaarikansan toistaiseksi viimeinen printtilehti, NHL – Normihomolehti, jota Voima kustannus julkaisi vuosina 2010–2013.

Lehtien kansitaide kuvastaa aikaansa ja yhteiskunnan ilmapiiriä. Kansikuvat elävät, niissä nähdään mielenosoituksia, kauniita ihmiskehoja sekä kulttuurisia viitteitä, mutta myös tunteita ja tuntemuksia. Vuosikymmenten kuluessa, rikoslain muuttuessa ja tautiluokitusten poistuessa tummat ja vakavat kannet vaihtuvat kuvitukseltaan kevyempiin, itsetietoisempiin, jopa vitsikkäisiin. 2010-luvulle päästyä NHL-lehti julistaa jo ehkä hieman provosoiden: ”Pink Money Talks!”

Lehdet ovat toimineet omana aikanaan tärkeänä tiedonlähteenä, ja monelle lukijalle ne ovat saattaneet tarjota ainoan tavan löytää itselleen seuraa tai kaivatun kumppanin. Yhteen vitriiniin on kerätty kontakti-ilmoituksia eri vuosikymmeniltä.

Työväenliikkeen kirjasto on esteetön ja se sijaitsee katutasossa. Kirjastossa pääsee kulkemaan esimerkiksi pyörätuolilla tai rollaattorilla. Jos tarvitset ovien avaukseen apua, soita ovikelloa. Inva-WC löytyy kirjastotilojen läheisyydestä, mutta sinne kuljettaessa on kynnys ja kirjaston henkilökunnan täytyy avata ovi.

Kirjaston tiloihin ovat avustaja- ja opaskoirat sekä muutkin seurakoirat tarvittaessa tervetulleita käymään.

Tiedot

Alkaa:
14.9.2021 klo 10:00
Loppuu:
18.11.2021 klo 16:00
Tapahtumaluokat:
, ,

Järjestäjä

Työväenliikkeen kirjasto
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto

Tapahtumapaikka

Työväenliikkeen kirjasto
Sörnäisten rantatie 25 A 1
Helsinki, 00500 Suomi
+ Google Map
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto