Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Lauri ja maisema

28.6.2023 klo 18:0022.9.2023 klo 18:00

20€ - 34€

Lauri ja maisema

näytelmä keräilijä ja mesenaatti Lauri Nautelan elämästä ja ajasta

 

Minä olen maisemassa. Polkupyörän selässä. Keväisellä pellolla kävelemässä.

Musta polkupyörä. Minä ja aurinko.

Lauri ja maisema on näytelmä keräilijä ja mesenaatti Lauri Nautelan (1914–1998) elämästä ja ajasta. Lauri syntyi maailmaan, joka eli suurta murrosvaihetta. Hän kuului sukupolveen, jonka elämässä historian käännekohdilla tuli olemaan suuri merkitys. Nämä aikalaiskokemukset muovasivat elämää.

Ensi-ilta: ke 28.6.2023 klo 18

Muut esitykset: to 29.6. / pe 30.6. / ke 20.9. / to 21.9. / pe 22.9.

Esitykset klo 18 Nautelankosken museolla (Nautelankoskentie 40, 21360 Lieto As.). Lauri Nautelan museon näyttelyt ja kahvio ovat avoinna tuntia ennen esitystä ja esityksen jälkeen.

Lippujen hinnat: peruslippu 34 € / alennuslippu 26 € (eläkeläiset) / alennuslippu 20 € (opiskelijat, koululaiset, työttömät, varussotilaat, siviilipalvelushenkilöt ja teatterialan ammattilaiset). Lippuja voi ostaa Nautelankosken museosta museon avoinnaolon aikana.

Voit varata lipun soittamalla numeroon 050 593 1692, sähköpostitse osoitteesta info@liedonmuseo.fi tai täyttämällä museon sivuilla olevan sähköpostilomakkeen (www.liedonmuseo.fi) ja lähettämällä sen museolle. Kerro, jos olet oikeutettu alennuslippuun. Esitykseen mahtuu 25 katsojaa.

 

Näytelmästä:

Lauri Nautela oli Nautelan kartanon poika ja toinen perijä. Lauri opiskeli 1930-luvun lopulla agronomiaa, mutta maailmansota keskeytti opinnot. Sodan jälkeen Lauri palasi kartanoon ja työskenteli kartanon myllyssä punnitsijana ja maksujen vastaanottajana.

Lauri kiinnostui varhain historiasta ja arkeologiasta. Vähitellen tästä muodostui ei pelkästään harrastus vaan tapa elää ajassa ja paikan historiassa. Lauri alkoi kerätä arkeologista aineistoa ja myöhemmin myös esineitä.

Lauri elää yhtä aikaa monessa ajassa, siltä minusta tuntuu. Hän kulkee keväisellä pellolla,

ajaa mustalla polkupyörällään kylätiellä, hän kulkee muinaisrannalla viisituhatta vuotta sitten,

hän istuu huoneessaan, tuolissaan, edessään avattu kirja.

Lauri ja maisema kuvaa elämän kiintopisteitä, intohimon kohteita, valintoja. Se ei ole elämäkertaa vaan näkökulmia aikaan, Suomeen ja maailmaan, jossa hän elää. Näytelmä nostaa esiin elämän ja historian yksityiskohtia ja samalla se sijoittaa Laurin maisemaan, joka rakentuu ajan kerroksista.

Näytelmä luo näkökulman myös vaiettuun ja vähän käsiteltyyn historiaan. Lauri tuomittiin 1960-luvulla vankilaan homoseksuaalisuuden takia.

Lauri ja maisema on syntynyt Liedon museon aloitteesta, ja pääasiallisena lähdeaineistona ovat olleet museon arkistot ja kokoelmat, jotka ovat Lauri Nautelan elämäntyö. Näytelmä yhdistää dokumentaarisuutta ja fiktiota.

Seutu on noussut merestä noin kymmenentuhannen vuoden kuluessa.

Meren pohja näkyy paksuina savikerrostumina. Seutu on maantieteellisesti rajattu paikka,

 jonka ulottuvuus ajassa on hyvin pitkä.

Esitys on liikkuva, ja se toteutetaan eri paikkoihin: Nautelankosken museon pihapiiriin ja rakennuksiin sekä kosken alueelle, joka on suojeltua maisemaa. Näytelmä liittyy kiinteästi Lauri Nautelan museon näyttelyyn, joka sisältää muun muassa Laurin huoneen rekonstruktion sekä kokoelmien esineistöä.

Näyttelijät: Anssi Niemi ja Matti Pajulahti
Käsikirjoitus: Seppo Parkkinen
Ohjaus: Esa-Matti Smolander
Juliste ja käsiohjelma: Reima Hirvonen
Tuotanto: Nautelankoski-säätiö

Näyttelijä Anssi Niemi on tullut tutuksi teatterin lisäksi myös elokuvista ja tv-sarjoista. Hänen viimeisimpiä töitään ovat tv-sarja Sekasin ja sooloesitys Straight Acting.

Näyttelijä Matti Pajulahti työskentelee teatterin ja elokuvien parissa. Pajulahden viimeisin elokuvatyö on päärooli palkitussa Aikamies-elokuvassa.

Näytelmäkirjailija Seppo Parkkinen on työskennellyt lähes kaikissa maamme ammattiteattereissa. Hän on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun taideopettaja ja Teatteri Kolmannen Tilan näytelmäkirjailija.

Ohjaaja Esa-Matti Smolander työskentelee Teatteri Vanhan Jukon taiteellisena johtajana Lahdessa. Näyttelijänä hän on mukana Turun Kaupunginteatterin Tuntematon sotilas -esityksessä. Parhaillaan hän ohjaa Anton Tšehovin Lokkia Lahden kaupunginteatteriin.

Kuvataiteilija Reima Hirvonen asuu ja työskentelee Pohjois-Karjalassa, Enossa. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Tuotantoa ovat tukeneet Ida Aalberg -säätiö, Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Turun Teatterisäätiö.

 

Lisätiedot:

Liedon museo
Leena Viskari, museonjohtaja
puh. 050 593 1692
info@liedonmuseo.fi
www.liedonmuseo.fi

 

Tiedot

Alkaa:
28.6.2023 klo 18:00
Loppuu:
22.9.2023 klo 18:00
Hinta:
20€ - 34€
Kotisivu:
https://www.liedonmuseo.fi/lauri-ja-maisema

Tapahtumapaikka

Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40
Lieto As., 21360 Suomi
+ Google Map
Puhelin
050 593 1692
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

Järjestäjä

Liedon museo
Puhelin
050 593 1692
Sähköposti
leena.viskari@liedonmuseo.fi
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto