- This event has passed.
Kuuntelutapahtuma: MIDNIGHT COWBOY
4.9.2022 klo 16:00–16:30
FreeTervetuloa osallistumaan Freja Bäckmanin vinyylilevyn Midnight Cowboy (2022) kuuntelutapahtumaan osana Vuodet, jotka toistavat päivänsä – Years that repeat their days -näyttelyä Taidekoti Kirpilässä.
Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 30 vuotta Taidekoti Kirpilän perustamisesta. Näyttely Vuodet, jotka toistavat päivänsä – Years that repeat their days järjestetään kolmekymmenvuotisen taipaleen kunniaksi.
Midnight Cowboy -teoksen lähtökohtana on Juhani (Jussi) Kirpilän ja hänen elämänkumppaninsa Karl (Kalle) Rosenqvistin levyistä löytynyt Midnight Cowboy -elokuvan soundtrack. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1969 vain kuukautta ennen Stonewallin kapinaa, joka oli ratkaiseva tapahtuma LGBTQ+ -liikkeen historiassa. Elokuva kertoo cowboy-asuun pukeutuneesta henkilöstä, joka saapuu suurkaupunkiin tekemään unelmistaan totta. Yhdysvalloissa cowboyn hahmoa on perinteisesti tulkittu suhteessa maskuliinisuuteen ja kansalliseen identiteettiin. 1960-luvun lopulle tultaessa käsitys oli kuitenkin alkanut muuttua etenkin valkoisissa ja maskuliinisissa queer-piireissä. Elokuvan päähenkilölle cowboy-asuun liittyy performatiivista haurautta hänen yrittäessään mennä “heterohurmurista”. Freja kiinnostui elokuvasta päähenkilöiden välille selvästikin syntyvien tunteiden takia. Samaan aikaan elokuva kuitenkin tuntuu ikään kuin varautuvan katsojien vastareaktioon maustamalla kerrontaa homofobisilla näkemyksillä. Kenties kyse oli strategiasta, jolla ohjaaja pyrki hankaloittamaan tulkintoja päähenkilöiden suhteen todellisesta luonteesta. Midnight Cowboyn narratiivi mutkistaa käsitystä sukupuolesta ja queer-suhteista sekä niihin liittyvistä kollektiivisista muistoista.
Levyn äänisuunnittelun on tehnyt Tari Doris.
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
Kuva: Mariliis Rebane
Taidekoti Kirpilän esteettömyys ja saavutettavuus
Taidekoti Kirpilä ei ole esteetön tila. Sijaitsemme kerrostalon ylimmässä, kuudennessa kerroksessa. Taidekoti on entinen asunto, jonka pinta-ala on 350 neliötä. Näyttelytiloja on kahdeksassa huoneessa.
Saapuminen museoon
Lähin esteetön autopaikka, johon voi pysäköidä liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella sijaitsee osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 17.
Talon ulko-ovella on viisi porrasta, joiden molemmilla puolilla on käsijohde (eli kaide). Aukioloaikoinamme keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16 porraskäytävään pääsee pyörätuolilla vartijan avustamana porttikäytävän ja pihaoven kautta. Reitillä on viisi ovea, ja kapein oviaukko on 87,5 cm. Neljässä oviaukossa on kynnys, jotka ovat korkeudeltaan 2–3,5 cm. Voit soittaa meille etukäteen (050 351 4337) ja kertoa saapumisajankohtasi, niin vartija on valmiudessa. Jos tarvitset tätä vaihtoehtoista sisäänkäyntiä tilatun opastuskäynnin yhteydessä aukioloaikojen ulkopuolella, kerrothan tarpeesta opastusvarausta tehdessäsi.
Vuonna 1934 valmistuneen rakennuksen hissi on alkuperäinen veräjähissi, jonka oviaukon leveys on 65,5 cm. Hississä on kaikilla seinillä tangot. Hissin mitat ovat: korkeus 225 cm, leveys 90 cm (tangot ovat 1 m:n korkeudella, ja niiden välillä leveys on 73 cm) ja syvyys 127 cm (etäisyys hissikorin takaseinän tangosta veräjäoveen on 118 cm). Hissin ylin painike on 143 cm:n korkeudella. Painikkeita ei ole kohonumeroitu.
Liikkuminen museossa
Taidekodin ulko-oven aukon leveys on 83 cm, ja sen kynnys on 4,5 cm korkea.
Eteisessä pitää riisua kengät tai pukea suojatossut niiden päälle. Eteisessä on tätä varten tuoleja. Paikalla Taidekodissa on henkilökuntaa, joka voi auttaa vaatesäilytyksen kanssa, ja maksupääte voidaan tuoda asiakkaan luo. Sisäänpääsy on maksuton, mutta myynnissä on kirjoja ja postikortteja.
Kaikissa huoneissa on tuoleja (nojatuoleja ja sohvia, joiden korkeus on 40–50 cm), joilla voi istua.
Taidekodin lattioilla on itämaisia mattoja, joiden alla on liukuesteet. Oviaukoissa mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Oviaukkojen kynnykset ovat korkeintaan 2 cm korkeita. Pienin oviaukon leveys on 67,5 cm.
Teoslistat löytyvät huoneista, eli yksittäisten teosten luona seinillä ei ole tekstejä. Tarvittaessa toimistosta voi pyytää teoslistat isotekstisinä.
WC-tilat
Tiloissamme on kolme sukupuolineutraalia yleisö-WC:tä, joiden oviaukkojen kynnykset ovat 9 cm:n, 4 cm:n ja 3,5 cm:n korkeudella. Esteetöntä WC-tilaa ei ole. Ovien vetimet ovat 1 m:n korkeudella. Matalimman kynnyksen WC:n oviaukon leveys on 57,5 cm, ja huone on kapeimmillaan 52 cm patterin ja lavuaarin välissä. Tilavimmassa WC:ssä on myös korkein kynnys (9 cm). Sen oviaukon leveys on 67,5 cm, ja huone on kapeimmillaan 82,5 cm WC-istuimen ja patterin välissä.
Opaskoirat
Avustavat koirat ovat tervetulleita.
Videomateriaalia
Taidekodin YouTube-kanavalla voi tutustua esittelyvideoihin ja konserttitallenteisiin. Esittelyvideot ovat tekstitettyjä, mutta tallenteet eivät.
Syrjinnästä vapaa taidemuseo
Taidekoti Kirpilä haluaa olla syrjinnästä ja häirinnästä vapaa alue. Taidekoti on avoin kaikille, ja toivomme kaikkien kävijöiden osallistuvan turvallisen ja miellyttävän museovierailun luomiseen.
Emme hyväksy rasismia, syrjintää tai seksismiä missään muodoissaan. Otathan siis huomioon muut tilan käyttäjät käytöksessäsi ja puheessasi. Tehdään Taidekodista yhdessä viihtyisä paikka!
Jos otat valokuvia, joissa on mukana muita ihmisiä, varmista, että se sopii kaikille kuvissa näkyville.
Otathan yhteyttä henkilökuntaan ongelmatilanteissa, pyrimme auttamaan parhaamme mukaan.