Etusivu / homoseksuaalisuus

homoseksuaalisuus

Sateenkaarihistorian ystävä menneisyydestä? – ”Hugo Svenssonin” queerit haaveet

Nykyisin nostalgialla on entistäkin poliittisempi lataus. Monille postmoderni aika on liian epäselvä, liian monimutkainen, liian queer, eikä naapuriinkaan enää oikein voi luottaa. Onko nostalgiasta tullut synonyymi heterokaipuulle, joka kaihoaa takaisin queerittömiin aikoihin? Aikoihin, jolloin maailma oli olemassa sellaisenaan ja selkeänä, kotiseutu ja -maisema eläväisenä ja puhtoisena. Mutta onko olemassa myös queer-nostalgiaa, kaipuuta queerin menneisyyden onnellisiin ja parempiin aikoihin?

Peltienkelit-esityksen valmistaminen, esittäminen ja vastaanotto

Peltienkelit on kirjoittamani ja ohjaamani esitys, joka sai ensi-iltansa Tampereen Teatterissa lokakuussa 2024. Se on esityksellinen kaupunkikierros Tampereen sateenkaarihistoriaan, jossa kuljemme noin 30 katsojan kanssa kävellen halki Tampereen keskustan ja pysähdymme merkittävien paikkojen ja rakennusten äärelle. Matkan varrella kerron ja esitän tarinoita ja tapahtumia tamperelaisesta queer-historiasta. Nimensä esitys on saanut Tampereen keskustassa sijainneista julkisista käymälöistä, jotka toimivat myös homomiesten seuranhakupaikkoina. Näitä vihreiksi maalattuja, haisevia käymälöitä kutsuttiin peltienkeleiksi.

Keskusteluseura Psyke ry:n ensimmäiset vuodet

Joulukuussa 1968 Helsingissä perustettiin Suomen ensimmäinen virallinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdistys, Keskusteluseura Psyke ry. Psyke ei nimestään huolimatta ollut pelkkä keskustelukerho, vaan kriminalisoidulle vähemmistölle oikeuksia vaatinut yhdistys, joka toimi vähemmistön sisäisenä keskustelufoorumina ja pyrki toiminnallaan muuttamaan yhteiskuntaa. Psyken perustaminen oli lähtölaukaus suomalaiselle hlbt-liikkeelle, mutta sateenkaarihistoriankirjoituksessa yhdistys ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota.

Piilosilla rakkauden kanssa – romanien sateenkaarihistoriaa

Suomessa ei ole koskaan tutkittu romaneita, jotka kuuluvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Tällä hetkellä näyttää kuin heitä ei olisi olemassa tai koskaan ollutkaan olemassa Suomessa. Näin on haluttu asian olevan myös romaniyhteisössä, jossa asiasta ei mielellään puhuta. Kirjoitus jakaa lukijoille näkökulmia ja tietoa hlbtiq-romanien historiasta sekä käy samalla lyhyesti läpi sitä, kuinka identiteetti tabuineen liittyy vahvasti kulttuurilliseen identiteettiin ja arvomaailmaan romaniyhteisössä.

Tahmeasti paraneva tautiluokitus

Suomalaisesta mielenterveyden häiriöluokittelusta poistettiin homoseksuaalisuus 40 vuotta sitten (26.6.1981). Se ei enää ollut mielenterveyden häiriö, ja sadat tuhannet sairaiksi leimatut lesbot, homot ja biseksuaalit tulivat terveiksi.