Kuva: Tiedemuseo Liekki, Henna Sinisalo
Tiedemuseo Liekki on Helsingin yliopiston historiaa ja kulttuuriperintöä sekä eri tieteenalojen opetusta ja tutkimusta tallentava ja esittävä museo. Sen kokoelmiin kuuluu yli 70 000 luetteloitua objektia ja 550 hyllymetriä luetteloimatonta aineistoa, kuten esineitä, valokuvia, taidetta, kirjallisuutta ja arkistoaineistoa. Esinekokoelmat sisältävät muun muassa tieteellisiä tutkimuslaitteita sekä yliopiston juhlaperinteeseen, opiskelijaelämään ja terveydenhuollon historiaan liittyvää esineistöä. Taidekokoelmiin kuuluu esimerkiksi kipsiveistoskokoelma ja Suomen suurin muotokuvakokoelma. Kuvakokoelmissa on puolestaan kuvia henkilöistä, rakennuksista, juhlista, opiskelijaelämästä, tutkimuksesta ja opetuksesta sekä sairaaloista. Arkistoaineistoissa korostuvat lääketieteen ja käsityötieteen historia. Museon kirjakokoelmat käsittävät yliopistohistoriallisen kirjakokoelman sekä mittavan lääketieteen historian kirjaston.
Lääketieteen historian kirjastoon sisältyy noin 150 seksuaalivalistukseen tai -kasvatukseen liittyvää kirjaa aikaväliltä 1878–1968. Kirjat ovat osa laajempaa kotilääkäri- ja terveyskasvatuskirjojen muodostamaa kokonaisuutta. Seksuaalivalistuskirjojen joukossa on vähintään 18 teosta, joissa käsitellään seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä.


Kuvat: Tiedemuseo Liekki, Henna Sinisalo
Tiedemuseo Liekin seksuaalivalistuskirjojen luetteloiminen tuli ajankohtaiseksi vuonna 2006, kun Vantaan kaupunginmuseo etsi aineistoja seuraavana vuonna Tikkurilassa avautuvaan Sateenkaari-Suomi – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa -näyttelyynsä. Liekin museoamanuenssi luetteloi noin sata kirjaa ja laati seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsittelevistä teoksista koosteen Vantaan kaupunginmuseota varten. Neljä kirjoista pääsi esille näyttelyyn. Vuonna 2006 laadittu kirjalista on nähtävissä tämän esittelyn lopussa. Sitä on täydennetty myöhemmin luetteloiduilla teoksilla.
Tiedemuseo Liekin kokoelmiin kuuluvien seksuaalivalistuskirjojen keskiössä on heteroseksuaalinen sukupuolielämä. Jos seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kuvataan kirjoissa ollenkaan, se tehdään lyhyesti, usein vain maininnan tasolla. Joissain kirjoissa aiheelle on kuitenkin omistettu useita sivuja. Terveysvalistuskirjat esittävät homo- ja biseksuaalisuuden sekä binäärisestä eroavan sukupuolten kirjon sairauksina tai vähintäänkin merkittävinä poikkeuksina normaalista. Jotkut korostavat toiminnan rikollista puolta. Tavallisimmin kirjailijat ovat nostaneet esille homoseksuaalisuuden.


Kuvat: Tiedemuseo Liekki, Henna Sinisalo. Kirjasta Wretlind, E. W. 1890-luku (?): Kirja miehille ja äideille! Miesten siitinelo säännöllisessä ja kivulloisessa tilassa. 2:nen vihko. WSOY, Porvoo.
Pääosa Liekin kokoelmiin kuuluvista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavista kirjoista on suomenkielisiä. Monet ovat kuitenkin käännöksiä alkujaan muilla kielillä julkaistuista teoksista. Joukossa on myös ruotsin- ja saksankielisiä kirjoja.




Kuvat: Tiedemuseo Liekki, Henna Sinisalo.
Seksuaalivalistuskirjojen lisäksi Liekin kirjakokoelmissa on myös yksittäisiä muita kirjoja, joissa käsitellään tai sivutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Tarkkaa tietoa kirjojen määrästä ei kuitenkaan ole, koska valtaosa lääketieteen kirjakokoelmasta on yhä luetteloimatta ja asiasanoittamatta. Yhtenä esimerkkinä voidaan kuitenkin mainita Tapio Turpeisen (1991) Suomalaisen seksuaalikirjallisuuden bibliografia 1549–1989. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät näy Liekin esine-, valokuva- tai arkistokokoelmissa. On mahdollista, että kokoelmissa on yksittäisiä aiheeseen liittyviä objekteja, mutta ne eivät muodosta selkeää kokonaisuutta.


Kuvat: Tiedemuseo Liekki, Henna Sinisalo. Kirjasta Fischer-Dückelmann, Anna 1915: Naisen siitinelo. Fysioloogis-yhteiskunnallinen tutkielma ynnä lääkeopillisia ohjeita. 2. painos. Tampere.
Tiedemuseo Liekin kirjakokoelmat eivät ole tällä hetkellä haettavissa verkkopalveluiden kautta, mutta kirjojen tiedot tullaan avaamaan Finna.fi-hakupalveluun tulevaisuudessa. Kirjoja ei anneta kotilainaan, mutta niihin tutustuminen on mahdollista museon tiloissa. Kirjastokäynneistä tulee sopia etukäteen museon henkilökunnan kanssa.
Yhteydenotot: liekki@helsinki.fi.
Kirjoittaja
Museoamanuenssi Henna Sinisalo
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä mainintoja Tiedemuseo Liekin seksuaalivalistuskirjojen kokoelmassa
Berg, Henrik 1909: Könsfrågan. Dess hygien och pedagogik. Hellström, Stockholm.
- Kirjan luvussa ”Onaturliga laster (sexuell psykopati; sexuell perversitet)” on alaluku ”Homosexualitet (Sexuell böjelse för personer af samma kön)”, jossa käsitellään miesten ja naisten homoseksuaalisuutta (s. 147–148).
Bergström-Walan, Maj-Briht 1968: Sinä ja minä. Sukupuolielämän käsikirja. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki.
- Kirjassa on pääluku ”Joitakin seksuaalisen käyttäytymisen poikkeamia”, jonka alaluvut käsittelevät homoseksuaalisuutta, transseksuaalisuutta ja transvestismiä, ekshibitionismia, fetisismiä ja pornografiaa (s. 154–162).
Fischer-Dückelmann, Anna 1915: Naisen siitinelo. Fysioloogis-yhteiskunnallinen tutkielma ynnä lääkeopillisia ohjeita. 2. painos. Tampere.
- Kirjassa kerrotaan mm. ”perverseistä” eli henkilöistä, jotka kärsivät ”henkisestä kaksineuvoisuudesta” ja ovat kiinnostuneita omaa sukupuoltaan olevista henkilöistä (s. 62–65). Myös puhutaan ”lesbolaisesta rakkaudesta”, jota pidetään itsesaastutustakin inhoittavampana.
Forel, August 1905: Den sexuella frågan. En naturvetenskaplig, psykologisk och sociologisk studie för bildade. Hugo Gebers förlag, Stockholm.
- Kirjassa käsitellään homoseksuaalisuutta luvun ”Könsdrifters perversioner eller den sexuella förnimmelsen parestesier” alaluvussa ”Sexuell böjelse för personer af samma kön (homosexuell kärlek och konträr sexualförnimmelse)” (s. 250–262). Sillä on kaksi alalukua: ”Den manliga homosexuella kärleken” ja ”Kvinnliga urningar eller den kvinnliga homosexuella kärleken”.
Forel, August 1913: Die Sexuelle Frage. Volkausgabe. Verlag von Ernst Reinhardt, München.
Granholm Onni 1900: Kärleken under normal och abnormal form. Söderström & C:o Förlagsaktiebolag, Helsingfors.
- Kirjan luvussa ”Sexuell parästesi” käsitellään mm. homoseksuaalisuutta (s.120–139).
Gruber, Max von 1913: Sukupuolielämän terveysoppi. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki.
- Kirjan luvussa ”Sukuvietin harhamuodot” käsitellään lyhyesti homoseksuaalisuutta (s. 93–94). Kirjailija esittää, että taipumus homoseksuaalisuuteen on hyvin harvoin synnynnäinen. Myös biseksuaalit mainitaan lyhyesti.
Gruber, Max von 1939: Sukupuolielämän terveysoppi. 3. painos. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki.
Hegeler, Inge & Hegeler, Sten 1967: Rakkauden ABZ. K. J. Gummerus, Jyväskylä.
- Kyseessä on jonkinlainen ”rakkauden ja seksuaalisuuden sanakirja”. Kirjasta löytyvät mm. seuraavat sanaselitykset: ”Homo”, ”Homofiili”, ”Homoseksualisti, homoseksualismi”.
Hirschfield, Magnus 1920: Die Homosexualität des Mannes und des Weibes. Handbuch der gesamten Sexualwissenschaft in Einzeldarstellungen. Band III. 2. painos. Louis Marcus Verlagsbuchhandlung, Berlin.
Kahn, Frantz 1946: Sukupuolielämämme. 2. painos. Kustannusosakeyhtiö maapallo, Helsinki.
- Luvussa ”Sukupuolitunnon muunnokset (perversiot eli harhaviettisyys)” käsitellään kaksineuvoisuutta, sukupuolisia välimuotoja, homoseksuaalisuutta, muita ”luonnonvastaisuuksia”, sadismia, masokismia, fetisismiä, exhibitionismiä ja himomurhaajia (s. 299–310).
Kantorowicz, Emil 1913: Störungen der männlichen Geschlechtsfunktionen und ihre Behandlung. Urban & Schwarzenberg, Berlin – Wien.
- Kirjassa on luku ”Konträre Sexualempfindung”, jonka alaluvut ovat ”Bisexualität und Homosexualität”, ”Erscheinungsformen der Homosexualität”, ”Päderastie” (s. 48–59).
Klaveness, Fredrik 1902: Ungdomens första osedlighet samt befrielsen från den och dess följder genom en naturlig-sedlig könsuppfattning. Föredrag för studenter. P. A. Norstedt, Stockholm.
Klaveness, Fredrik 1904: Nuoruusajan ensi epäsiveellisyys sekä vapautuminen siitä ja sen seurauksista luonnollis-siveellisen sukuelämänkäsityksen kautta. Esitelmä ylioppilaille. Yrjö Weilin, Helsinki.
- Kirja käsittelee itsetyydytystä ja esittää, että itsetyydytys voi johtaa myös ”pederastiaan” eli miehimyshimoon (s. 35–36).
Olsen, Henry 1951: Lääkärin neuvoja sukupuoliasioista. 2. painos. Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki.
- Luvun ”Epänormaali sukupuolielämä” alalukuja ovat ”Homoseksuaalisuus”, ”Pederastia”, ”Autoerotismi”, ”Erotomania”, ”Nymfomania, naisen epänormaalin voimakas sukupuolivietti”, ”Satyriasis, miehen epänormaalin voimakas sukupuolivietti”, jne (s. 315–321).
- Kirjassa todetaan, että homoseksuaalisuus ei ole sukupuolisen irstailun tai moraalisen holtittomuuden ilmaus, ja että se on yleistä. Lyhyesti mainitaan myös transvestiitit ja biseksuaalisuus.
Pautola, Lauri & Stenbäck, Asser 1952: Lapsuus- ja nuoruusiän sukupuolinen kehitys ja kasvatus. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki.
Turpeinen, Kaisa 1965: Avioliitto ja sukupuolielämä. Oy Weilin & Göös Ab, Helsinki.
Wretlind, E. W. 1890-luku (?): Kirja miehille ja äideille! Miesten siitinelo säännöllisessä ja kivulloisessa tilassa. 2:nen vihko. WSOY, Porvoo.
- Luvussa ”Muita ’siveysrikoksia’” käsitellään miehimistä eli hinttaamista eli sodomiittilaisuutta eli päderastiaa ja nurinpuolista sukuviettiä. Kirjassa todetaan miehimisen olevan ikivanha pahe, ja sitä pidetään sairautena (s. 116–117, 123–126).