Työkaluja opettajille

Kerro meille löytämistäsi sateenkaarihistoriaa opetustyössä edistävistä teksteistä, työkaluista tai muista julkaisuista sähköpostilla (info@sateenkaarihistoria.fi) tai sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!


Tutkijoiden kouluvierailut

Ketkä ovat suomalaisen sateenkaarihistorian merkkihenkilöitä? Millaista on ollut elää homoseksuaalina ennen? Miten sateenkaari-ihmiset ovat järjestäytyneet ja vaikuttaneet yhteiskuntaan? Miten sateenkaarihistoriaa tutkitaan, ja miksi se vaatii erityistä tarkkuutta?

Suomalaisen sateenkaarihistorian merkkivuonna 2021 Sateenkaarihistorian ystävät järjestää kouluvierailuohjelman, jossa sateenkaarihistorian tutkijat vierailevat kouluissa. Tarjoamme 15 ilmaista tutkijavierailua kouluille syyslukukaudella 2021.

Vierailun voi ajoittaa esimerkiksi Sateenkaarihistoriakuukauden aikaan eli marraskuuhun, jolloin julkaistaan runsaasti aiheeseen liittyvää uutisointia, tapahtumia, yleisöohjelmaa ja materiaalia kautta maan.

Vierailut tulevat varattavaksi elokuussa 2021, jolloin julkaisemme varauslomakkeen sekä tarkempaa tietoa itse kouluvierailuiden sisällöstä. Kouluvierailuja on mahdollisuus räätälöidä kunkin oppitunnin tai tapahtuman tarpeisiin.

Kouluvierailut soveltuvat yläkoulu- ja lukio-opetukseen ja suunnitellaan ammattipedagogin avulla soveltaen kunkin vierailtavan ryhmän tarpeisiin ja toiveisiin. Kouluvierailuun voi halutessaan yhdistää Finna Luokkahuone -palvelussa lokakuussa julkaistavan Sateenkaarielämää-aineistopaketin käyttöä käsittelemällä sen teemoja kansalaisvaikuttamista, sateenkaarevaa katsetta tai perheiden ja ihmissuhteiden historiaa.

Lisätiedot:
Kaura Raudaskoski
Hankekoordinaattori / Järjestösihteeri
sihteeri@sateenkaarihistoria.fi

Oletko sateenkaarihistorian tutkija? Liity tutkijalistalle tästä!


Opetusmateriaalit

Linkit ovat aakkosjärjestyksessä julkaisijan mukaan.


AV-arkki:
Mediataide kasvattaa: Queer Bodies – Mediakasvatuksen oppimateriaali sukupuolen ja kehon moninaisuudesta

Oppimateriaalin kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset ja toisen asteen opiskelijat.

Queer Bodies -kokonaisuuteen kuuluu viisi sukupuolen ja kehon moninaisuutta käsittelevää teosta, sekä teoksiin Seta ry:n kanssa yhteistyössä toteutetut tehtäväpaketit. Teokset haastavat sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia ja piirtävät samalla esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Oppimateriaalin taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita: Hinni Huttunen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Teemu Keisteri ja Aurora Reinhard.

Kaikki oppimateriaalin teokset on ikärajaluokiteltu. Teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi -palvelussa. Oppimateriaali on julkaistu AV-arkin 30-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2019.

Tutustu oppimateriaaliin tästä


Normit nurin:
Normikriittinen opetusmateriaali Älä oleta

Normit nurin! -hankkeen tuottama opas sisältää ehdotuksia siitä, miten oppilaitoksia ja opetusta voitaisiin päivittää. Se esittelee keinoja puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Kirja on tarkoitettu opettajille, mutta se on käyttökelpoinen kenelle tahansa, joka työskentelee nuorten parissa.

Lataa opetusmateriaali tästä


Vinkkaa

Vinkki
Vapaaehtoinen kenttä: voit halutessasi jättää nimesi ja vaikka yhteystietosi, jos haluat meidän ottavan sinuun yhteyttä.
Lyhyt kuvaus ehdottamastasi sisällöstä.
Tällä valintaruudulla torjumme bottien lähettämiä viestejä.