Kerro meille löytämistäsi sateenkaarihistoriaa opetustyössä edistävistä teksteistä, työkaluista tai muista julkaisuista sähköpostilla (info@sateenkaarihistoria.fi) tai sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!
Tilaa tutkija kouluun – ilmaiset kouluvierailut syksyllä 2021
Millaista on ollut elää homoseksuaalina ennen? Ketkä ovat suomalaisen sateenkaarihistorian merkkihenkilöitä? Miten sateenkaari-ihmiset ovat järjestäytyneet ja vaikuttaneet yhteiskuntaan? Miksi sateenkaarihistoriasta tiedetään niin vähän, ja mitä siitä voitaisiin tietää?
Sateenkaarihistoria on kaikkien yhteistä historiaa. Suomalaisen sateenkaarihistorian merkkivuonna 2021 Sateenkaarihistorian ystävät järjestää kouluvierailuohjelman, jossa sateenkaarihistorian tutkijat vierailevat kouluissa. Tarjoamme 15 ilmaista tutkijavierailua kouluille syyslukukaudelta 2021 alkaen. Vierailut ovat osa Koneen säätiön rahoittamaa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta.
Opetusmateriaalit
Linkit ovat julkaisujärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.
Sateenkaarihistorian ystävät, Työväen Arkisto, Työväenmuseo Werstas (2021):
Finna Luokkahuone: Sateenkaarielämää -aineistopaketti
Vapaaseen käyttöön julkaistu kattava ja helppokäyttöinen aineistopaketti Sateenkaarielämää johdattelee tarkastelemaan arkielämää, kulttuuria, itseilmaisua ja kansalaisvaikuttamisen lähihistoriaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Jos esillä on vain valtaväestön kokemus ihmisenä olemisesta ja elämästä, syrjään jää merkittävä osa todellisuutta ja kokemuksia.
Aineistopaketti sisältää kolme aihekokonaisuutta: kansalaisvaikuttaminen, queer-katse sekä perhe ja ihmissuhteet. Se on suunnattu yläkoulu- ja lukio-opetukseen ja sisältää valmiita pohdintatehtäviä sekä syventäviä lisätietoja sateenkaarihistorian aineistojen taustalla.
Aineisto on julkaistu marraskuussa 2021.
Sateenkaarielämää aineistopaketti Finna Luokkahuoneessa
AV-arkki (2019):
Mediataide kasvattaa: Queer Bodies – Mediakasvatuksen oppimateriaali sukupuolen ja kehon moninaisuudesta
Oppimateriaalin kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset ja toisen asteen opiskelijat.
Queer Bodies -kokonaisuuteen kuuluu viisi sukupuolen ja kehon moninaisuutta käsittelevää teosta, sekä teoksiin Seta ry:n kanssa yhteistyössä toteutetut tehtäväpaketit. Teokset haastavat sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia ja piirtävät samalla esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Oppimateriaalin taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita: Hinni Huttunen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Teemu Keisteri ja Aurora Reinhard.
Kaikki oppimateriaalin teokset on ikärajaluokiteltu. Teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi -palvelussa. Oppimateriaali on julkaistu AV-arkin 30-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2019.
Tutustu oppimateriaaliin tästä
Normit nurin -hanke (2013):
Normikriittinen opetusmateriaali Älä oleta
Normit nurin! -hankkeen tuottama opas sisältää ehdotuksia siitä, miten oppilaitoksia ja opetusta voitaisiin päivittää. Se esittelee keinoja puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Kirja on tarkoitettu opettajille, mutta se on käyttökelpoinen kenelle tahansa, joka työskentelee nuorten parissa.
Vinkkaa
Kerro meille löytämistäsi sateenkaarihistoriaa opetustyössä edistävistä teksteistä, työkaluista tai muista julkaisuista: