Työkaluja opettajille

Kerro meille löytämistäsi sateenkaarihistoriaa opetustyössä edistävistä teksteistä, työkaluista tai muista julkaisuista sähköpostilla (info@sateenkaarihistoria.fi) tai sivun alalaidassa olevalla lomakkeella!


Tilaa tutkija kouluun – ilmaiset kouluvierailut syksyllä 2021

Millaista on ollut elää homoseksuaalina ennen? Ketkä ovat suomalaisen sateenkaarihistorian merkkihenkilöitä? Miten sateenkaari-ihmiset ovat järjestäytyneet ja vaikuttaneet yhteiskuntaan? Miksi sateenkaarihistoriasta tiedetään niin vähän, ja mitä siitä voitaisiin tietää?

Sateenkaarihistoria on kaikkien yhteistä historiaa. Suomalaisen sateenkaarihistorian merkkivuonna 2021 Sateenkaarihistorian ystävät järjestää kouluvierailuohjelman, jossa sateenkaarihistorian tutkijat vierailevat kouluissa. Tarjoamme 15 ilmaista tutkijavierailua kouluille syyslukukaudella 2021. Vierailut ovat osa Koneen säätiön rahoittamaa Sateenkaarihistoria näkyväksi -hanketta.


Opetusmateriaalit

Linkit ovat aakkosjärjestyksessä julkaisijan mukaan.


AV-arkki:
Mediataide kasvattaa: Queer Bodies – Mediakasvatuksen oppimateriaali sukupuolen ja kehon moninaisuudesta

Oppimateriaalin kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset ja toisen asteen opiskelijat.

Queer Bodies -kokonaisuuteen kuuluu viisi sukupuolen ja kehon moninaisuutta käsittelevää teosta, sekä teoksiin Seta ry:n kanssa yhteistyössä toteutetut tehtäväpaketit. Teokset haastavat sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia ja piirtävät samalla esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Oppimateriaalin taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita: Hinni Huttunen, Artor Jesus Inkerö, Illusia Juvani, Teemu Keisteri ja Aurora Reinhard.

Kaikki oppimateriaalin teokset on ikärajaluokiteltu. Teokset ovat vapaasti katsottavissa mediataidekasvattaa.fi -palvelussa. Oppimateriaali on julkaistu AV-arkin 30-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2019.

Tutustu oppimateriaaliin tästä


Normit nurin:
Normikriittinen opetusmateriaali Älä oleta

Normit nurin! -hankkeen tuottama opas sisältää ehdotuksia siitä, miten oppilaitoksia ja opetusta voitaisiin päivittää. Se esittelee keinoja puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Kirja on tarkoitettu opettajille, mutta se on käyttökelpoinen kenelle tahansa, joka työskentelee nuorten parissa.

Lataa opetusmateriaali tästä


TULOSSA Lokakuussa 2021:
Sateenkaarihistorian ystävät, Työväen Arkisto, Työväenmuseo Werstas:
Finna Luokkahuone: Sateenkaarielämää -aineistopaketti


Vinkkaa

Vinkki
Vapaaehtoinen kenttä: voit halutessasi jättää nimesi ja vaikka yhteystietosi, jos haluat meidän ottavan sinuun yhteyttä.
Lyhyt kuvaus ehdottamastasi sisällöstä.
Tällä valintaruudulla torjumme bottien lähettämiä viestejä.