Puhujaesittelyt ovat keskusteluittain aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan.
Lue lisää tapahtumasta, ohjelmasta, ilmoittautumisesta ja saavutettavuudesta täältä.
Fasilitoijat:
Tuula Juvonen (she, hon)
Tuula Juvonen, YTT, dosentti, on sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori (m.a.) Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut laajasti homoseksuaalisten ihmisten asemaa ja historiaa Suomessa sekä heteronormatiivista tiedontuotantoa erilaisissa ammattikäytännöissä. Juvonen on tehnyt yhteistyötä muistiorganisaatioiden kanssa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tallentamiseksi ja ollut mukana perustamassa Sateenkaarihistorian ystävät ry:tä. Hän vetää Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta Affektiivinen aktivismi: queer- ja transmaailmojen luomisen paikat (2021–2025).
Wisam Elfadl (she, hon)
Wisam Elfadl on kulttuurituottaja ja queer aktivisti sekä yksi Wasla- kollektiivin jäsenistä. Wasla- kollektiivi johtaa Koneen säätiön rahoittamaa Islamia Queeristi -hanketta, jonka päätavoitteena on lisätä islamin tulkintojen moninaisuuteen ja ennen kaikkea LHBTIQ-inklusiivisiin islamin tulkintoihin liittyvää tietoisuutta Suomessa mm. kuvataiteen, valokuvauksen ja vapaan kirjoittamisen keinoin. Tarkemmin sanottuna dekolonisoivaa queer-näkökulmaa ylläpitävä hanke haluaa haastaa vallalla olevia käsityksiä islamista monoliittisena cisheteropatriarkaatin ilmentymänä ja tuoda pitkään hiljennetyt queer-muslimiääneet islamiin liittyvän keskustelun keskiöön.
10.40–11.30 Homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin moraali (FI/EN)
Jens Rydström (he, han)
Jens Rydström on suklupuolentutkimuksen professori Lundin yliopistossa ja hän on tutkinut laajasti 1800- ja 1900-lukujen sateenkaarihistoriaa. Julkaisuihin kuuluvat Undantagsmänniskor: En svensk HBTQ-historia med utblickar i världen (med Svante Norrhem och Hanna Markusson Winkvist, Studentlitteratur 2015) och Kvinnor, män och alla Andra: En svensk genushistoria (med David Tjeder, Studentlitteratur, ny utökad upplaga 2021), Sinners and Citizens: Bestiality and homosexuality in Sweden 1880-1950 (University of Chicago Press 2003); Odd Couples: A history of gay marriage in Scandinavia (University of Amsterdam Press 2010) and Loneliness and its Opposite: Sex, disability and the ethics of enagement (with Don Kulick, Duke University Press 2015)
Jens Rydström är professor i genusvetenskap vid Lunds universitet och har forskat i queerhistoria under 1800-talet och 1900- talet. Han har publicerat många böcker om sexualitetens historia och är medförfattare till Undantagsmänniskor: En svensk HBTQ-historia med utblickar i världen (med Svante Norrhem och Hanna Markusson Winkvist, Studentlitteratur 2015) och Kvinnor, män och alla Andra: En svensk genushistoria (med David Tjeder, Studentlitteratur, ny utökad upplaga 2021).
Antu Sorainen (she, hon)
Antu Sorainen on sukupuolentutkimuksen dosentti ja työskentelee Helsingin yliopistossa (vapaalla vuoteen 2022 asti). Hänen tutkimuksensa keskittyy queer-ihmisten ja lesbojen seksuaalisuuteen juridiikassa, historiassa ja lähisuhteiden esimäärittelyssä. Hän on julkaissut laajasti kentällä. Antun väitöskirja analysoi ”lesbo-oikeudenkäyntejä” 1950-luvun Suomessa. Hän työskenteli Suomen Akatemian akatemiatutkijana ja projektijohtajana vuoteen 2020 asti. Hänen nykyinen kolmivuotinen apurahahankkeensa (Suomen Kulttuurirahasto) lähestyy protolesbistä halua ja kansallismielisyyttä 1920-30-lukujen Suomessa henkilökohtaisen elämän näkökulmasta.
11.40–12.30 Elämää rikoslain varjossa (FI)
Kati Mustola (she, hon)
Kati Mustola on sosiologi, joka on tutkinut mm. nuorisoa, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa työelämässä sekä suomalaista sateenkaarihistoriaa. Hän on mm. toimittanut Johanna Pakkasen kanssa kirjan Sateenkaari-Suomi – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa sekä Jens Rydströmin kanssa teoksen Criminally Queer – Homosexuality and Criminal Law in Scandinavia 1842-1999.
13.30–14.30
Kehotuskielto meillä (1971–1999) ja muualla (FI/ENG)
Luca Dudits (she, hon)
Luca Dudits on unkarilaisen Háttér Societyn viestintävastaava sekä hallituksen jäsen. Hän on valmistunut historian, politiikan ja taloustieteen kandiksi University College Londonista, jossa hänen päätutkimusaiheensa oli itäeurooppalaisten vähemmistöjen sosioekonominen status. Hän on vastuussa järjestön julkisuudesta, markkinoinnista ja viestinnästä ja mukana useissa hankkeissa ja kampanjoissa, jotka käsittelevät muun muassa integraatiota työpaikalla ja lhbtq-tietoisuuden lisäämistä.
Ulf Månsson (he, han)
Ulf Månsson SETA- ja ILGA-aktivisti vuodesta 1978 alkaen 1980-luvun loppupuolelle saakka. Hän on toiminut myös Greenpeace-järjestöissä luottamustehtävissä. Ammatiltaan Månsson on lakimies ja toiminut yksityisenä asianajajana vuodesta 1983 alkaen, lähinnä perhe- ja perintö-oikeudellisissa asioissa. Nykyään hän on eläkkeellä ja asuu osan vuodesta Helsingissä ja osan Barcelonassa. Hänen harrastuksiaan ovat ovat koirat, espanjan opiskelu, kuntourheilu ja ihmisoikeudet.
Jo Paxton (she, hon)
Jo Paxton on lesboaktivisti, joka työskenteli opettajana Yhdistyneessä kuningaskunnassa Section 28 -lainsäädännön aikaan. Section 28 oli lyhyt ja homofobinen lakipykälä, joka vaikutti laajalti kouluihin ennen poistumistaan vuonna 2000 Skotlannissa ja vuonna 2003 Englannissa ja Walesissa pitkän vaikuttamistyön seurauksena.
Alisa Zhabenko (she, hon)
Alisa Zhabenko on tohtoriopiskelija Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksessa. Hän tutkii lesbojen äitiyttä Venäjällä historiallisesta näkökulmasta myöhäis-Neuvostoliiton ajasta nykypäivään. Hänen tutkimuksensa tarkastelee, miten muutoksen Venäjän homoseksuaaleja koskevassa lainsäädännössä ovat vaikuttaneet lesboäitien jokapäiväiseen elämään. Alisa työskenteli tiiviisti Pietarin ja Moskovan LGBTQ-yhteisöissä ja seuraa aktiivisesti Venäjän queer-tilannetta.
14.40–15.30
Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden intersektionaalinen historia museossa (FI)
Sandra Hagman (she, hon)
Sandra Hagman on suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta väitellyt historiantutkija, sosiaalialan lehtori ja sosiaalityöntekijä. Väitöskirjassaan hän tutki miesten välisen halun määrittämisen ja kontrolloimisen historiaa Suomessa 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Hän on myös tutkinut tansanialaisten LGBTIQ järjestöjen toiminnan mahdollisuuksia ja rajoja ja ajanut sateenkaarinuorten oikeuksia Helsingin palveluissa. Hagman on tehnyt homoseksuaalisuuden historiaa näkyväksi tietokirjassaan Seitsemän kummaa veljestä (2016) sekä luennoissaan niin museoissa, yliopistoissa kuin kouluissa. Hagman on käsikirjoittanut Kansallismuseon Hämeenlinnan vankilamuseon miehimyssellin.
Elisa Sarpo (she, hon)
Elisa Sarpo toimii Kansallismuseossa yhteisömanagerina. Yhteisömanageri toimii Yleisö ja tapahtumatyö yksikössä ja vahvistaa työllään yhdenvertaisuutta lisäämällä valtakunnallisten vähemmistöjen ja yhteiskunnan marginaalissa olevien ihmisten osallisuutta kulttuuriperintöön. Elisa on toiminut Vankila -museon uudistuksen projektipäällikkönä, ja tuottaa yhteisölähtöisiä tapahtumia Vankilaan, Seurasaareen ja Kansallismuseoon, sekä toimii eri näyttelyprojekteissa. Koulutukseltaan hän on FM, Kulttuurituottaja (AMK) ja merkonomi.
15.40–16.30
Paneeli: Queer newcomers: perspectives on LGBTQ migration
Hassen Hnini (he, han)
Hassen Hnini is an LGBTQI+ activist who has experience in working with several organizations in Tunisia and Finland. Starting in the end of 2015, he was one of the key volunteer of the non-governmental organization HeSeta’s (currently “Helsinki Pride Community”) Together-project, which is designated to support LGBTQI+ refugees and asylum seekers in Finland. During 2017-2018 he was the chair person of HeSeta. Since 2018, he is working for the non-governmental organization “Loisto setlementti” for the Bahar project and focuses on supporting youth who are targeted by honor-related violence.
Thomas Moose (they, hen)
Thomas Moose is a performer, a model, and a scientific researcher. During their performances, they explore the sexiness of a trans nonbinary body. They have a double Master of Science degree in International Nature Conservation from the University of Göttingen, Germany, and Lincoln University, New Zealand. Thomas is from Italy but now based in Helsinki, Finland. They’re pursuing a PhD position and creating a life filled with science, different art forms, and community.
Abdullah Qureshi (he/they, han/hen)
Abdullah Qureshi is a Pakistani-born artist, curator, and educator. Within his practice, he is interested in using painting, filmmaking, and methodologies of collaboration and organization to address personal histories, traumatic pasts, and sexuality. Through his on-going doctoral project, Mythological Migrations: Imagining Queer Muslim Utopias, he examines formations of queer identity and resistance in Muslim migratory contexts. In 2017, Qureshi received the Art and International Cooperation fellowship at Zurich University of the Arts, and in 2018, a research fellowship at the Center for Arts, Design, and Social Research, Boston. In 2019, he joined the Center for Feminist Research, York University, Toronto as a visiting graduate student and is currently a Doctoral Candidate at Aalto University in Finland, supported by Kone Foundation.
Muu tapahtumahenkilöstö
Gisela Schulz-Ala-Tala (she, hon)
Gisela Schulz-Ala-Tala on yrittäjä, sisällöntuottaja, joka nostaa historian suurista virroista esiin ihmisen. Hänellä on pitkä työkokemus museoalalta monissa eri rooleissa. Gisela on tuottanut sisältöä Kansallismuseon uudistettuun Vankilaan hän ja vie tapahtuman päätteeksi osallistujat kirjoittamalleen naisvankila-aiheiselle opaskierrokselle.
Kaura Raudaskoski (they, hen)
Hankekoordinaattori (Sateenkaarihistoria näkyväksi), Sateenkaarihistorian ystävät ry:n sihteeri.
Kuvataidepedagogi, filosofi, yhteisöpedagogi.
Ville Syrjäläinen
AV-tuotanto, striimauspalvelut.
https://www.centredeville.com