Tervetuloa Finnaan tutkimusretkelle!
Finna on Kansalliskirjaston ylläpitämä palvelu, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia varsinkin historiasta kiinnostuneille tutkijoille ja harrastajille. Finnan kautta voit hakea tietoa, löytää kuva-aineistoa sekä opiskella itsenäisesti avoimia oppimateriaaleja. Jotta saat Finnasta kaiken irti, kannattaa ensiksi perehtyä, ketkä Finnassa ovat mukana, miten Finna toimii ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun etsit tietoa sateenkaarihistoriaan liittyvistä aineistoista.
Finna-perheessä on mukana erilaisia toimijoita: esimerkiksi yliopistoja, kirjastoja, arkistoja ja museoita. Finna tarjoaa käyttöliittymän, jonka avulla toimijat voivat tehdä omat aineistonsa haettaviksi kansallisessa Finna.fi-palvelussa. Finna yhdistää erilaisia tietolähteitä saman hakuliittymän kautta haettavaksi.
Halutessaan toimijat voivat myös hyödyntää Finnan työkaluja ja rakentaa oman, johonkin tiettyyn aineistoon liittyvän Finna-hakupalvelun. Listan kaikista Finna-hakupalveluista löydät osoitteesta: https://finna.fi/Content/about.
Voit käydä kurkkaamassa, löydätkö Finnasta esimerkiksi lähialueen yleisen kirjaston, erikoiskirjaston tai korkeakoulukirjaston kokoelmat. Saatat löytää myös useita kirjastoja sisältäviä verkkokirjastoja, kuten yleisten kirjastojen kimppanäkymät tai esimerkiksi Jyväskylän alueen kirjastojen yhteinen näkymä https://jyvaskyla.finna.fi/.
Mukana olevia museoita löytyy monesta aiheesta ja monelta alalta, kuten Saamelaismuseo Siida, Suomen Lelumuseo ja Suomen ilmailumuseo. Kannattaa myös tsekata esimerkiksi Elonet, jossa voit katsella suoratoistolla suomalaista pitkä- ja lyhytelokuvaa. Arkistoista Svenska litteratursällskapetin hakunäkymästä löytyy kiinnostavia katsauksia historiaan.
Seuraavissa vinkeissä keskitytään erityisesti hakuun kansallisen Finna.fi-palvelun avulla. Jos haluat tutustua tarkemmin siihen, mikä Finna on ja miten se toimii, Finnan perusteet -verkkokurssi tarjoaa vastauksia kiinnostuneille.
Mitä löydät Finnasta?
Mukana olevat toimijat tuovat kaikki omanlaisiaan aineistoja Finnaan. Aineisto voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri tyyppiin: verkossa suoraan saatavilla olevaan aineistoon, fyysisesti saatavilla olevaan aineistoon sekä viitetietoihin. Jotkin Finnasta löytyvät aineistot saattavat kuulua näistä useampaankin ryhmään. Esimerkiksi aineistot ovat saatavilla fyysisesti, mutta aineiston tiedoista voi löytyä linkki myös verkkoaineistoon.
Valitsemalla Finnan haussa Verkossa saatavilla -valintaruudun saat näkyville aineiston, jota voit tarkastella suoraan joko Finnan käyttöliittymän kautta, tai muulla tavalla verkossa. Suoraan Finnassa tarkasteltavia aineistoja ovat esimerkiksi vapaasti verkossa saatavilla olevat kuvat ja videot. Joukossa on myös sateenkaarihistoriaan liittyvää aineistoa. Lisäksi saatavilla on tutkimuksia ja opinnäytteitä erilaisista julkaisuarkistoista.
Esimerkkihaku, jossa “seksuaalivähemmistöt” -hakusanalla hakemalla on rajattu tulokset verkossa saatavilla oleviin opinnäytteisiin:
Museoaineistot ovat usein nimenomaan verkon kautta saatavilla. Museoiden kuva-aineistot ovat käyttäjien suosiossa Finna.fi:ssä.
Esimerkkihaku, jossa ”seksuaaliset vähemmistöt” OR ”seksuaalivähemmistöt” -aihehaulla hakemalla on rajattu tulokset verkossa saatavilla oleviin kuviin museoissa:
Verkossa saatavilla olevia aineistoja voi edelleen rajata myös niiden käyttöoikeuksien perusteella. Käyttöoikeudet löytyvät tarkemmin teoksen tietuesivulta. Esimerkiksi tässä valokuvassa Senaatintorista Helsinki Pride -tapahtuman aikaan käyttöoikeutena on CC BY 4.0, joka tarkoittaa että sitä voi vapaasti käyttää, kunhan merkitset kuvan omistajan mukaan käytön yhteydessä. Lisää tietoa Finnan aineistojen käyttöoikeuksista löydät Finnan ohjeista.
Kannattaa myös tutustua Finnasta löytyviin oppimisen sisältöihin Finnan Luokkahuoneessa. Luokkahuoneeseen on koostettu ammattilaisten toimesta erilaisia aineistopaketteja Finnasta löytyvistä aineistoista. Marraskuun alussa julkaistiin uusi Työväen Arkiston, Työväenmuseo Werstaan ja Sateenkaarihistorian ystävät Ry:n yhteistyössä kokoama aineistopaketti Sateenkaarielämää. Pääset paketin avulla kurkistamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen lähihistorian arkielämään, kulttuuriin, itseilmaisuun ja kansalaisvaikuttamisen. Luokkahuoneesta löytyy myös poimintoja kiinnostavista avoimista oppimateriaaleista, joihin avulla voi kehittää omaa osaamistaan eri aiheista kuten tekoälystä, tekijänoikeuksista tai kestävästä kehityksestä. Oppimateriaaleja voi selata Finna.fi:ssä omalta välilehdeltään, jossa hakua voi rajata esimerkiksi oppiaineen tai koulutusasteen mukaan.
Fyysisesti saatavilla olevista aineistoa tarkastelemalla löydät tietoa mihin kokoelmaan jokin tietty aineisto liittyy: kuuluuko se jonkin arkiston tiettyyn yksikköön, vai onko se jonkin tietyn kirjaston kokoelmissa.
Kirjastoaineistoissa voit nähdä myös aineiston saatavuuden: kuinka monta nidettä kuuluu kirjaston tai kirjastokimpan kokoelmiin ja ovatko ne lainattavissa tai varattavissa. Jotkin aineistot voivat olla esimerkiksi käytettävissä vain organisaation omissa tiloissa, kuten lukusalissa. Arkistoaineistojen osalta pystyt tarkastelemaan aineistojen kokonaisuutta omassa arkistohierarkiassaan esitettynä. Arkistoaineistoista osa on myös suoraan verkossa saatavilla.
Esimerkkihaku arkistoaineistoista hakusanoilla “seksuaaliset vähemmistöt” OR “seksuaalivähemmistöt” OR yhdenvertaisuus. Hipsut hakutermien ympärillä tarkoittavat fraasihakua, jolloin haku kohdistuu vain jos aineistosta löytyy tarkalleen haussa kirjoitetussa muodossa oleva sana. OR tarkoittaa, että jompikumpi tai molemmat sanoista on esiinnyttävä hakutuloksessa.
Jos aineiston saatavuudessa tai muissa tiedoissa on jotain epäselvää, voit aina kysyä siitä tarkemmin olemalla yhteydessä aineiston tarjoavaan toimijaan. Aineiston tietuesivulla kerrotaan, kuka aineistosta vastaa. Tiedon yhteydestä löydät “Ota yhteyttä”-painikkeen, jota klikkaamalla voit suoraan olla yhteydessä aineiston tarjoavaan toimijaan. Löydät samasta ruudusta myös linkit aineiston käyttöehtoihin sekä organisaation palvelupisteiden yhteystiedot.
Finnan kautta löytyy myös viitetietoja esimerkiksi erilaisista artikkeleista. Viitetietoa hyödyntämällä voit selvittää mihin kokonaisuuteen viitetieto liittyy. Voit esimerkiksi artikkelin viitetietoa tarkastelemalla selvittää, missä lehdessä se on alunperin julkaistu. Tämän jälkeen voit esimerkiksi lehden ISSN-tunnuksella selvittää, missä Finnan organisaatioissa kyseinen lehti olisi saatavilla.
Miten haen tietoa?
Finnassa on otettu huomioon monenlaiset eri tavat hakea tietoa. Helpoin tapa on alkaa selailemaan Finnan aineistoa etusivun valmiista Selaa-painikkeista, joihin on valmiiksi rajattu jokin tietynlainen aineistotyyppi, kuten esineet, kuvat tai opinnäytteet. Jos mielessäsi on jo valmiiksi aihe jolla haluat hakea, voit kirjoittaa hakusanan hakukenttään. Klikkaamalla suurennuslasia ilman mitään hakusanaa voit lähteä kaventamaan hakua pelkillä rajaimilla.
Hakusanalla hakeminen on tyypillisin tapa etsiä tietoa Finna.fi:stä. Voit kirjoittaa pelkän hakusanan, tai voit tarkentaa haun kohdistumaan otsikkoon, tekijään tai aiheeseen. Haku kannattaa kohdistaa otsikkoon silloin, kun olet melko varma jonkun tietyn teoksen nimestä. Finnan tarkennetussa haussa voit lisäksi valit haetko jollakin lauseella otsikon alusta vai haetko täsmälleen tiettyä otsikkoa.
Aihe-haussa haku kohdistuu teoksen aiheisiin. Aiheet on yleensä merkitty johonkin suomalaiseen asiasanastoon tai ontologiaan kuuluvin käsittein. Yleisimmin Finnassa käytetyt ontologiat ovat KOKO ja YSO jotka löydät osoitteesta www.finto.fi. Kaunokirjallisuutta hakiessa kannattaa hyödyntää lisäksi KAUNO-ontologiaa, josta löytyvät sitä koskevat tarkemmat käsitteet. Sieltä voit huomata esimerkiksi hakemalla sanalla sateenkaarikirjallisuus, että kuvailussa käytettävä käsite on queer-kirjallisuus. Löydät samalla käsitteen muun kieliset termit.
Kannattaa huomioida aiheella hakiessa, että osa Finnasta löytyvästä aineistosta saattaa olla osa esimerkiksi kirjaston vanhempaa kokoelmaa. Tällöin sitä ei välttämättä ole asiasanoitettu nykyaikaisin käsittein. Saatat saada apua aiheella hakemiseen esimerkiksi Sateenkaarihistoria-sivun kokoamasta hakusanakirjasta.
Tekijään rajaamalla voit hakea yksittäisen henkilön tai yhteisön tuottamia teoksia. Kokeile tekijä-hakua esimerkiksi hakusanalla Seta. Voit selailla joitain Finnassa käytettyjä tekijöitä tai tekijäyhteisojä Finto-palvelun Kansallisista toimijatiedoista eli Kantosta. Voit myös kokeilla Kansalliskirjaston toimijahakua Kansalliskirjaston omassa Finna-verkkokirjastossa.
Ehkäpä haluat hakea aineistoa sijainnin perusteella? Tällöin apunasi on Finna Street. Voit sallia oman sijaintisi paikannuksen, ja katsoa läheltä löytyviä aineistoja. Voit myös itse rajata kartalta haluamasi sijainnin, mikä onnistuu kätevästi myös mobiilissa.
Kun olet kokeillut jotain edellä mainittua tapaa, saat eteesi hakutulokset. Pelkällä tyhjällä haulla saat näkyviin kerralla kaikki Finnasta löytyvät verkkoaineisto, viitteet ja saatavuustiedot. Vasemmassa reunassa näkyvät käytössä olevat haun rajaimet.
Lisää vinkkejä rajainten käyttöön ja muihin hakutoiminnallisuuksiin löydät Finnan haku-ohjeesta: https://finna.fi/Content/help
Jos olet tutkija, ja sinulla on myös jonkin verran tietoteknistä osaamista, Finnan rajapinnat voivat olla hyödyllisiä työkaluja. Finnalta löytyy kaksi rajapintaa: Finna API sekä Finnan OAI-PMH -rajapinta. Finna APIn käyttö on helppo opetella, ja sitä voi hyödyntää omissa sovelluksissaan esimerkiksi valmiin haukutuloksen muodossa. Voit kokeilla tekemällä omasta haustasi Finna API -rajapintakutsun klikkaamalla hakutulossivun oikeasta alalaidasta löytyvää Finna api -linkkiä. OAI-PMH -rajapinnalla puolestaan pystyy lataamaan kerralla isomman setin Finnan indeksistä. Lisää tietoa Finnan rajapinnoista löydät Finnan asiakaswikistä.
Parhaiten Finnan käyttöä oppii kokeilemalla! Muistathan, että Finnassa tiedon hakeminen onnistuu helposti myös mobiililaitteella, sillä haku on suunniteltu mobiilikäytettävyys edellä. Myös palvelun saavutettavuutta varten on tehty paljon töitä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia haun aikana, voit aina antaa palautetta klikkaamalla etusivulta löytyvää palaute-painiketta.
Tervetuloa tutkimaan Finnan aarreaittaa!
Kirjoittaja: Serafia Kari
Kirjoittaja toimii tietoasiantuntijana Kansalliskirjaston Finna-tiimissä.
Sateenkaarihistorian ystävien kirjoituksia on verkkolehti, jota Sateenkaarihistorian ystävät ry julkaisee osoitteessa sateenkaarihistoria.fi/verkkolehti.
ISSN 2737-3908