Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Pro Artibus: Naisten rakkaus

8.10.202130.4.2022

Free
Edith Hammarin tussipiirros, seinään teipatusta kuvasta, jossa kaksi henkilöä seisovat suuresta tuubista valuvassa nesteessä. Ensimmäinen henkilöistä on yläosattomissa ja toisella on esiliina, ja hän pitää ensimmäistä henkilöä kaulahihnassa.

Taiteilijat: Marie Hoeg, Ester Helenius, Tove Jansson, Emma Helle & Edith Hammar

Naisten rakkaus 1800-luvulta tähän päivään

Naisten rakkaus on Galleria Elverketin tulevan näyttelyn teema. Suomi on eräs harvoja maita, jossa sekä miesten että naisten homoseksuaalisuus oli laitonta ja sen rangaistavuus oli voimassa vuosien 1894–1971 välisenä aikana. Tämä näyttely juhlistaa homoseksuaalisuuden dekriminalisointia vuonna 1971, mutta se muistuttaa myös siitä, että seksuaalisuuksien ja sukupuolien kirjoon kohdistuu tänäkin päivänä ennakkoluuloja ja syrjintää. Monissa homoseksuaalisuuden historiaa käsittelevissä julkaisuissa ja näyttelyissä naisten välinen rakkaus on jäänyt vähemmälle huomiolle kuin miesten. Naisten rakkaus on viiden taiteilijan tuotantoon perustuva matka naisten väliseen rakkauteen ja sen erilaisiin muotoihin.

Näyttelyn teosten aikajana ulottuu 1890-luvulta tähän päivään ja esillä on niin historiallisia kuin Elverketiin varta vasten valmistettuja teoksia. Samalla näyttely esittele sitä, miten erilaisia sukupuoliin ja seksuaalisuuteen liittyviä ilmiöitä on käsitelty erilaisilla tavoilla ja miten monipuolinen kuvasto avautuu katsojalle. Samalla näyttely on yritys hahmottaa identiteettien ja seksuaalisuuksien luokitteluun ja määrittelyyn liittyvää vastapuolta. Nimittäin sitä, miten esimerkiksi taide voi käsitellä erilaisia identiteettejä vapaasti ja määrittelyjä paeten.

Naisten rakkaus pyrkii myös esittelemään sekä historiallisia ja nykyisiä tapoja käsitellä naiseutta ja feminiinisyyttä alueena, jota ei tarvitse määritellä koko ajan mieheyden avulla. Näyttelyn kuvasto ja teokset osoittavat sen, miten laaja feminiinisen alue on ja miten sen erilaiset representaatiot pakenevat määrittelyjä, mutta myös luovat uusia todellisuuksia.

Norjalaisen valokuvaajan Marie Høegin (1866–1949) valokuvissa näyttäytyy identiteeteillä leikittely ristiinpukeutumisen ja muiden sukupuolta karnevalisoivien ilmiöiden kanssa. Taidemaalari Ester Heleniuksen (1879–1955) kirjeenvaihtoa tarkasteltiin perinteisesti heteroseksuaalisena rakkautena, mutta taidehistorian professori Tutta Palinin viimeaikaiset julkaisut osoittavat sen, miten taiteilija kävi rakastavaa kirjeenvaihtoa toisten naisten kanssa. Heleniuksen kukkamaalaukset yhdistävät aistimellisen ja yliaistillisen omaperäisellä tavalla. Tove Janssonin (1914–2001) tuotannosta on esillä erilaisia omakuvia ja muuta hänen autofiktiivistä materiaaliaan, joissa naisten väliset suhteet ja erilaiset identiteetit ovat keskeisellä sijalla. Emma Helle (1979) tunnetaan monipuolisena kuvanveistäjänä, jonka veistoksissa feminiininen keho on keskiössä. Sitä käsitellään näyttävänä ja kiehtovana aiheena, ja veistoksissa tapahtuu naiseuden juhlintaa 1970-luvun feminististä keskustelua varioiden. Kuvataiteilija Edith Hammarin (1992) seinämaalaukset gallerian seinillä tuovat näkyviin queerit ja epänormatiiviset identiteetit. Tukholmassa opiskellut kuvataiteilija piirtää suoraan seinään teoksia, jotka tuovat näyttelyyn sekä narratiivisuutta että identiteettipelin.

Näyttely tuo esille sen, miten erilaisilla tavoilla normeja voidaan murtaa ja miten identiteettien moninaisuus näkyy niin 1800-luvun lopulla, 1900-luvun modernismissa kuin nykytaiteessakin. Kukkien kieli, karnevalismi, arkielämä, queer-tutkimus ja henkilökohtaisen poliittisuus ovat kaikki termejä, joilla näytteillä olevia teoksia voi kuvata. Näyttely ei pyri olemaan naisten rakkauden koko kirjo, mutta se pyrkii esittelemään sen historiallisia kerroksia ja erilaisia sävyjä, jotka edelleen ovat olemassa meidän ajassamme.

Teksti: FT Juha-Heikki Tihinen

Näyttely gallerian sivuilla: https://proartibus.fi/fi/nayttelyt/naisten-rakkaus/

Kuva: Edith Hammar

Naisten rakkaus
Galleria Elverket, Kustaa Vaasankatu 11, 10600 Tammisaari
8.10.2021 – 30.4.2022
Taiteilijat: Marie Hoeg, Ester Helenius, Tove Jansson, Emma Helle & Edith Hammar

Venue

Galleria Elverket
Kustaa Vaasankatu 11
Tammisaari, 10600 Suomi
+ Google Map
Phone
+358 44 9567407
View Venue Website

Organizer

Pro Artibus
Phone
+358 44 9567407
Email
proartibus(a)proartibus.fi
View Organizer Website